Radar · Integritet

RFSL och Amnesty: Sverige behöver ny könstillhörighetslag

Det är ovärdigt att behöva bevisa sin transidentitet för staten för att få ändra sitt personnummer, konstaterar RFSL:s ordförande Deidre Palacios.

I eftermiddag överlämnar RFSL och Amnesty en namninsamling till socialminister Lena Hallengren. Den könstillhörighetslag som funnits sedan 1972 är omodern och behöver bytas ut, menar de och uppmanar nu regeringen att snabba på arbetet med att lägga fram ett nytt lagändringsförslag.

1972 var Sverige först i världen med att införa en könstillhörighetslag, som gav transpersoner rätt att ändra juridiskt kön och att genomgå underlivskirurgi. Även om lagen var banbrytande för den tiden, så är den förlegad idag och behöver bytas ut, menar RFSL och Amnesty.

Idag överlämnar de en namninsamling med över 38 000 namnunderskrifter som kräver att regeringen agerar på sitt löfte om att införa en ny lag innan valet år 2022.

"Ovärdigt behöva visa transindentitet"

– Varje dag som går utan den här lagen är ett brott mot transpersoners mänskliga rättigheter. Det påverkar transpersoners vardag att ha fel kön i sitt pass eller sin id-handling och det är ovärdigt att man behöver bevisa sin transidentitet för staten för att få ändra sitt personnummer så att det blir rätt för en själv, säger Deidre Palacios, förbundsordförande i RFSL i ett pressmeddelande.

Tidigare i veckan i en intervju med Syre poängterade hon att detta är RFSL:s viktigaste fråga just nu.

– Detta har utretts i många år och fortfarande inte lett till någon förändring. Det innebär att en inte är självbestämmande i denna fråga.

Idag innehåller könstillhörighetslagen både möjligheten för transpersoner att ändra sitt juridiska kön och möjlighet till underlivskirurgi. Men den som vill göra det ena eller det andra måste först genomgå en medicinsk undersökning med ett specialiserat utredningsteam inom vården i minst två år innan en ansökan kan skickas in till Socialstyrelsen. Först efter utredning, diagnos och läkarintyg fattar Socialstyrelsens rättsliga råd ett beslut om ansökan att ändra juridiskt kön. Samtidigt ges tillstånd till underlivskirurgi. Endast personer över 18 år kan ansöka.

Men förutom att utredningen tar två år så är även kön till utredningsteamet i dagsläget flera år. Detta ”kränker transpersoners rätt till privatliv, rätt till självbestämmande och rätt till erkännande inför lagen”, skriver Amnesty på sin hemsida.

Vill dela lagen i två

Istället för dagens komplicerade och utdragna process vill Amnesty och RFSL se en enkel, administrativ process för att ändra könstillhörighet i folkbokföringen, frikopplad från den medicinska delen.

”Alla transpersoner varken vill, kan eller behöver genomgå könsbekräftande vård, inklusive kirurgi, men kan ändå vilja ändra sitt kön i folkbokföringen. Och omvänt: alla som genomgår underlivskirurgi (eller annan könsbekräftande vård) vill inte ändra sitt juridiska kön”, skriver de båda organisationerna i uppropet.

Därför vill man se två separata lagar: en om ändring av juridiskt kön och en om underlivskirurgi.

”Vi vill inte heller att Socialstyrelsens Rättsliga Råd ska ha något att göra med vare sig underlivskirurgi eller juridiskt kön: underlivskirurgi ska beslutas om i samråd med behandlande läkare, precis som alla andra delar av könsbekräftande vård”, skriver RFSL på sin hemsida.

De vill också se att även personer under 18 år ges möjlighet att ändra sitt juridiska kön.

”Som minderårig har man redan rätt att juridiskt ändra förnamn, en viktig rättighet som vi har kämpat för. Det finns numera ingen åldergräns för namnbyte. Men det juridiska könet på ens ID-handlingar gör att man tvingas komma ut eller ifrågasätts vid resor, vid tecknande av bibliotekskort, vid ålderskontroll på bio eller andra gånger när ens identitet måste styrkas. Det medför obehag och att man begränsar sig i vardagen.”

Ett nytt lagändringsförslag presenterades 2018, men drogs senare tillbaka efter kritik från Lagrådet och sedan dess har regeringen inhämtat mer beredningsunderlag. Men två och ett halvt år senare har fortfarande inget nytt lagförslag presenterats.

”Om regeringen ska hålla sitt löfte och få en lagstiftning på plats före valet är det hög tid att den lägger fram sitt omarbetade förslag nu”, skriver Amnesty och RFSL i uppropet.

Överlämnandet av namnunderskrifterna livesänds i eftermiddag på facebook.

Läs mer:

RFSL: Omodernt med kön på id-kort

Svenskar oväntat positiva till transpersoner

RFSL: 100 fel i Kajsa Ekis Ekmans bok Om könets existens