Zoom

RFSL: Omodernt med kön på id-kort

Tyska id-kort har inte med kön.

Uppgifter om könstillhörighet på id-handlingar slopas i Nederländerna. Frank Berglund, RFSL, välkomnar beskedet: ”Många transpersoner och andra som bryter mot könsnormer kommer att känna sig tryggare med att visa sitt ID-kort och det minskar risken för trakasserier i samband med att hämta ut paket på posten, boka en biljett eller gå in på en bar”.

Nederländernas jämställdhets- och kulturminister Ingrid van Engelshoven, liberala D66, gick i början av juli ut med att uppgifter om könstillhörighet på id-handlingar är ”onödiga” rapporterar nyhetsbyrån AFP. I ett brev till parlamentet skrev hon att hon ”om möjligt avser att begränsa den onödiga registreringen av kön”, även om informationen fortsatt krävs i EU-pass.

”Nederländerna kommer inte att vara det första medlemslandet vars id-kort utelämnar kön. Det tyska id-kortet inkluderar inte det”, skrev hon enligt AFP.

Ministern skrev att ”medborgare ska kunna forma sin egen identitet samt leva i full frihet och säkerhet”.

I Sverige finns könsbeteckningarna ”K/F” eller ”M/M” i pass och på id-kort som utfärdas av Polisen.

”Det har i Sverige diskuterats om ett tredje kön ska införas, men gällande id-korten anses det inte finnas säkerhetsmässiga eller ekonomiska fördelar”, skriver Klara Hartman vid myndigheten.

FN-organet International civil aviation organisation utfärdar rekommendationer för pass och övriga resehandlingar
FN-organet International civil aviation organisation utfärdar rekommendationer för pass och övriga resehandlingar. Också i EU finns gemensamma bestämmelser. Foto: Rikspolisstyrelsen

Nej till neutrala sista siffror

Frank Berglund, vice förbundsordförande för Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter, säger att det är positivt för transpersoner att ta bort juridiskt kön på id-kort.

– Att behöva visa ett id-kort med ett juridiskt kön som inte stämmer innebär en stressfaktor för många, speciellt innan man ändrat juridiskt kön. Varje gång man visar legitimation som har ett juridiskt kön som inte överensstämmer med hur man presenterar sig riskerar man att bli ifrågasatt och dåligt bemött, säger han.

I dag registreras barn som föds i Sverige antingen som kvinna eller man. Könsindelningen framgår även i personnumrets näst sista siffra.

– Att ta bort juridiskt kön är jämförbart med att länder tagit bort markörer som religion, ras och civilstånd, och är en stor förbättring för många i dag sårbara transpersoner. En väg mot fler juridiska kön, som många ickebinära personer förespråkar, är både könsneutrala personnummer och att id-kort inte visar juridiska kön.

Den 17 juni i år avslog riksdagen en motion från Socialdemokraterna avseende könsneutrala personnummer, i enlighet med skatteutskottets förslag att inte förorda ändringar i systemet för personnummer.

RFSL: Ta bort kön på id-kort

Från 2008 kan svenskar som korrigerat kön ansöka om ett nytt personnummer med rätt juridiskt kön. För att ändra juridiskt kön krävs diagnosen transsexualism, att personen fyllt 18 år och är folkbokförd i Sverige. Rättsliga rådet, en instans vid Socialstyrelsen, beslutar om juridiskt kön och underlivskirurgi.

RFSL kallar dagens könstillhörighetslag ”ineffektiv och omodern” och vill att lagen ska bli två: en för juridiskt kön och en annan för ingrepp i könsorganen. Organisationen strävar efter att sänka åldersgränsen för ändring av juridiskt kön så att ”personer under 18 år har möjlighet att leva i enlighet med sin könsidentitet genom en social transition där man ändrar förnamn och könsuttryck”.

– För transpersoner blir id-kort och juridiskt kön en fråga om rätten till privatliv och genom att ta bort det juridiska könet på id-kort slipper transpersoner risken att bli ”outad” i vardagen. Troligtvis kommer juridiska kön finnas kvar i Nederländerna och då går det fortfarande att ändra sitt juridiska kön vid behov och föra statistik baserat på kön, säger Frank Berglund.

RFSL har tidigare uppmanat Polismyndigheten att införa ”X” som könsmarkör på det nationella id-kortet.

Två kön blir tre eller – inget

På flera andra håll i världen finns alternativ till könstillhörigheter i pass. Oregon blev den första delstaten i USA, där ickebinära personer kunde välja ”X” i stället för ”M” för male eller ”F” för female. Fler delstater har följt efter. 2019 införde Kalifornien möjligheten att välja ickebinär på födelseattester, en framgång för dem som inte tillhör till de tidigare traditionella könen.

Ett femtontal länder tillåter i dag ett tredje kön i officiella dokument, enligt Wikipedia.

Victor Madrigal-Borloz, FN:s oberoende expert på frågor kring våld och diskriminering som drabbar människor på grund av sexuell läggning eller könsidentitet, skrev 2018 att rättssystem måste granska insamlande och uppvisande av data samt reglerna för datahantering.

”I detta sammanhang har mandatinnehavaren betydande tvivel om det verkliga behovet av genomgripande visningar av könsmarkörer i officiell och icke-officiell dokumentation, som verkar uppfylla resterna av ett behov som inte finns längre eller som följer en grund som aldrig borde ha tillämpats från början.”

Vidare, skriver han i rapporten för FN:s generalförsamling, att insamlade uppgifter måste byggas på grundval av självidentifiering.

Nya regler införs om fem år

Enligt Ingrid van Engelshoven ska könskategorier slopas på id-kort från 2024–2025. Hon skrev till den nederländska lagstiftaren att enligt forskningen ska kostnaden för att ta bort könsmarkeringar från id-kort bli ”begränsad”, enligt AFP.

”Pass kommer även fortsättningsvis att ha innehavarens kön på grund av europeiska regler men om tillräckligt många medlemsländer stödjer förändringen kan kön även skrotas från dessa dokument”, säger ministern enligt tidningen Dutch news.

Standarder för pass, som har fastställts av FN:s internationella civila luftfartsorganisation, möjliggör för enskilda stater att ange M, F eller X i kategorin för en individs kön, med X för ospecificerat, enligt tidningen The guardian.

Flera nederländska hbtq-organisationer, COC Nederland, NNID och Transgender netwerk Nederland, uttryckte glädje över beslutet att landet avskaffar könstillhörighet på id-kort.

”Det är utmärkta nyheter för människor som dagligen stöter på problem med den här typen av kategorisering på sina id-kort”, löd ett gemensamt uttalandet till tidningen Trouw.

”Och det är även goda nyheter för den som inte anser att regeringen och myndigheter ska lägga sig i vad du har mellan benen”.