Radar · Integritet

RFSL: 100 fel i Kajsa Ekis Ekmans bok Om könets existens

Cal Orre och Edward Summanen från RFSL släpper i dag en bok i vilken de hävdar ett det finns en lång rad felaktigheter i Kajsa Ekis Ekmans bok Om könets existens.

När Kajsa Ekis Ekman i mars släppte boken Om könets existens fick den stor uppmärksamhet i både tevesoffor och debattartiklar. Boken som ifrågasätter det hon anser är nya tidens syn på kön, får nu kritik från RFSL som i dag pekar ut felaktigheter i Ekmans bok.

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman skriver i sin bok, Om könets existens, att det finns en modern definition av kön och att tendensen är att alla ska få välja vilket kön de tillhör. Hon menar att resultatet är att begrepp som kvinna håller på att försvinna och att män kan få fri tillgång till kvinnors utrymmen.

Hon hävdar också att transrörelsen anser att barn som inte passar in i könsrollerna ska korrigeras av staten och att könskorrigering kan användas för att bota homosexualitet. Detta beskrivs bland annat i bokens presentationstext.

Rättigheter ifrågasätts

Resonemanget får nu kritik från RFSL, Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter. Cal Orre som är samhällspolitiskt ansvarig och Edward Summanen, sakkunnig inom transfrågor, släpper i dag en debattbok med det de anser är 100 faktafel i Ekmans bok. Boken heter rätt och slätt ”100 fel i Om könets existens”. De menar bland annat att Ekman presenterar rena faktafel, att citat återges inkorrekt och att central kunskap och forskning utelämnats.

Cal Orre anser att det är olyckligt att journalister inte ställer mer kritiska frågor till Kajsa Ekis Ekman.

– Hon bjuds in som tänkare och tyckare i olika program, sist i Filosofiska rummet, trots sina djupt kränkande åsikter om transpersoner. Hon är inte en oberoende intellektuell som bara tycker att det är intressant att diskutera vad kön är och kan vara. Hon driver en mycket tydlig agenda. Men något som varit skönt att se är att många av de recensioner som publicerats i olika tidningar har påtalat bokens bristande kvalitet, så det tycker jag ändå har framkommit i debatten om boken, säger hen.

Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman släppte sin bok Om könets existens i slutet av mars. Nu får den kritik av RFSL. Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Cal Orre hävdar att Ekis Ekman är en del av en större strömning, både nationellt och internationellt, där transpersoners rättigheter och existens ifrågasätts.

– Skadan kan bli enorm om en diskurs skapas i samhället att transpersoner är lurade, att vi inte vet vårt eget bästa eller att vi vill förstöra feminismen och att könsidentitet inte är något som ska respekteras. Det kan komma att påverka vår vardag och våra liv på ett mycket påtagligt sätt. Vi är rädda att det kan resultera i en ökning av transfobiska påhopp och hatbrott, att vården för transpersoner försämras ytterligare och att vi inte får till en ny könstillhörighetslag där vi själva, inte staten, bestämmer vårt juridiska kön, säger hen.

De är ”överallt”

Författarna till RFSL:s nya bok belyser en rad påståenden från Ekmans bok och bemöter dem med egna argument. Ett av dessa exempel är att Ekman hävdar att transrörelsen ställer sig kritisk mot att göra kirurgiska ingrepp av genitalierna på små barn som föds med oklar könstillhörighet – intersexpersoner – och att det strider mot FN:s barnkonvention, samtidigt som det anses vara en rättighet med liknande ingrepp på de barn som benämns som transpersoner.

Hon skriver också i sin bok att antalet barn med diagnosen könsdysfori ökat med flera tusen procent det senaste årtiondet, att de ”plötsligt är överallt”,  och nästan alla är ”flickor”, samt att ”då man förr tog bort klänningen från barn med penis, vill man nu ta bort penisen från barn med klänning.”

RFSL svarar på Ekmans påståenden med att intersexrörelsen kämpat i många år för att slippa ingrepp när man inte är gammal nog att samtycka och att jämförelsen haltar då det är 18-årsgräns på underlivskirurgi i Sverige.

RFSL skriver också att transpersoner kämpat för att inte behöva passa in i stereotypa könsroller för att få vård och att det tvärtom är många som inte väljer underlivskirurgi, och att antalet 10-14-åringar som fick diagnosen könsdysfori 2019 var 108. Av dessa hade 67 personer kvinnligt juridiskt kön, 41 hade manligt juridiskt kön. Att dessa 103 ungdomar är “överallt” är en grov överdrift av Ekman, skriver RFSL i sin bok.

Transpersoner tillfrågas inte

Dessa var några exempel på kritiken som RFSL för fram i boken. Cal Orre menar att transpersoners röster inte blir hörda i debatten.

– Man pratar om oss, inte med oss. Det har varit ett gäng tyckare som har pratat om trans och könsidentitet den senaste tiden, men vi som har mest insyn i frågorna, transpersoner själva, har lyst med vår frånvaro. Såvitt vi vet är det sammanlagt en transperson som fått recensera boken, i övrigt har transpersoner inte tillfrågats att delta i debatten, säger hen.

Kajsa Ekis Ekman har avböjt från att medverka i artikeln.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV