Radar · Miljö

Lagrådet säger nej till undantag för Cementa – ”Skadar tilltron”

Senaste turen i Cementakarusellen - Lagrådet säger nej till regeringens undantagslag.

I augusti föreslog regeringen en undantagslag som skulle göra det möjligt för Cementa att fortsätta bryta kalk på Gotland i ytterligare åtta månader. Men Lagrådet avstyrker regeringens förslag och menar att ett undantag skulle bryta mot den svenska grundlagen.

Det var i juli som Mark- och miljööverdomstolen valde att avvisa Cementas ansökan om förnyat tillstånd för att få bryta kalksten i Slite på Gotland. Domstolen ansåg att konsekvenserna en fortsatt brytning skulle ha på miljön inte var tillräckligt utredda.

Kort därefter föreslog regeringen en förändring i miljöbalken, som skulle ge Cementa ytterligare åtta månader att bryta kalk, vilket kritiserades hårt från många håll.

Men regeringens förslag på undantagslag får nej av Lagrådet, som menar att ett sådant beslut skulle bryta mot regeringsformen, rapporterar Svt Nyheter. Att införa en lagstiftning som är ”helt inriktad på att korrigera utgången i ett enskilt fall som har hanterats i domstol” skulle skada tilltron till det svenska rättsystemet, skriver myndigheten i sitt beslut.

Utan ett undantag måste produktionen i Slite på Gotland, som står för hälften av all cementproduktion i landet, upphöra i oktober när tillståndet löper ut.

Läs mer: 

Cementa får fortsätta bryta kalksten – tillfällig ändring i miljöbalken: ”Extraordinär situation”

Cementakrisen: Byggsektorn måste ställa om: ”Våga efterfråga en annan typ av byggnader”

Cementakrisen: Ny konsultrapport pekar på att det kan ta fyra år att ersätta inhemsk cementtillverkning

Nej till Cementa för fortsatt kalkstensbrytning på Gotland

EU:s miljöregler kan stoppa Cementa