Radar · Integritet

Greenpeace anmäler Sveaskog: bryter mot regler om urfolks rättigheter

Sveaskog har vid upprepade tillfällen kritiserats för att avverka skogar i viktiga renbetesområden.

Greenpeace International har anmält det svenska skogsbolaget Sveaskog till miljömärkningen Forest Stewardship Council (FSC). De menar att Sveaskog bryter mot certifieringens regler för urfolks rättigheter.

– En av de grundläggande principerna inom FSC:s regelverk är respekten för urfolk och deras rätt att försörja sig. Men under de senaste fyra åren har Sveaskog upprepade gånger brutit mot denna princip gentemot Muonio sameby, säger Grant Rosoman, skogsexpert på Greenpeace International, i ett pressmeddelande.

Vid flera tillfällen de senaste åren har Sveaskog kritiserats för att avverka skogar i viktiga renbetesområden och senast i april kritiserade Muonio Sameby och Greenpeace skogsbolaget för att nonchalera samebyns uttryckliga vilja. ”Situationen som Sveaskog skapat i Muonio är dock ett nytt lågvattenmärke”, skrev de då i ett öppet brev till Sveaskogs ledning.

All Sveaskogs mark är certifierad av miljömärkningen FSC. De ska garantera att skogsprodukterna följer certifieringsorganets regler för ett ansvarsfullt skogsbruk. Där står bland annat att urfolk har rätt till samråd enligt principen FPIC (free, prior and informed consent), vilket på svenska brukar översättas till “på förhand givet, fritt och upplyst samtycke”.

"Väldigt grovt övertramp"

Men så har inte gjorts. I ett pressmeddelande från april i år och som Syre skrivit om uppger Katarina Sevä, renskötare och styrelseledamot i Muonio sameby, att Sveaskogs avverkningar innebär en katastrof för dem.

– De senaste två åren har Sveaskog avbrutit alla samråd med oss och sedan huggit ned all skog som vi vädjat om att de inte skulle avverka. Om avverkningarna fortsätter blir det slutet för all renskötsel i området.

FSC:s regler slår också fast att det är urfolken själva som avgör om de är urfolk – oavsett vilken juridisk status gruppen har. Trots det har Sveaskog vägrat Muonio sameby rätten till samråd med samplanering.

– Att neka samebyn rätten till samråd med samplanering innebär i praktiken att Sveaskog inte erkänner Muonio sameby som urfolk. Det är ett väldigt grovt övertramp, särskilt när det görs av statens eget skogsbolag. Vi kräver att Sveaskog stoppar avverkningarna och respekterar samebyns rättigheter, säger Karolina Carlsson, talesperson för Greenpeace Sverige, i pressmeddelandet.

Läs mer:

Sveaskog vill avverka Sveriges sista naturskogar – Samebyn: ”En total katastrof”

Sveaskogs vd avgår med omedelbar verkan: ”Saknar samsyn”

Sveaskog vill hugga gammelskog – ”Markägaren gör som den vill

Sveaskog vill avverka gammelskog i nationalparksförslag

Sveaskog drar tillbaka avverkningar i Luokta-Mávas sameby