Radar · Politik

Efter kritikstormen: Nu backar politikerna om Kry

Hälso– och sjukvårdsregionråd Anna Starbrink (L) slår nu fast att den som driver 1177 Vårdguiden framöver inte själv ska vara vårdgivare i regionen.

Krys planer på att driva 1177 Vårdguiden i Stockholm stoppas – åtminstone på längre sikt. Det beskedet kommer nu från den blågröna majoriteten i region Stockholm.

Kritiken var massiv när beskedet kom för några veckor sedan att Kry köper bolaget Vårdtjänster som i dag sköter driften av 1177 Vårdguiden i Stockholm. Bland annat varnade läkare för jäv i och med att Kry också driver egna vårdcentraler i Stockholm dit Vårdguiden kan hänvisa patienter.

När Hälso– och sjukvårdsnämnden möts på tisdagen lägger ordföranden Anna Starbrink (L) fram en skrivelse där förvaltningen får i uppdrag att förändra upphandlingen av 1177 Vårdguiden som ska ske 2023. När verksamheten upphandlas nästa gång 2023 ska det finnas ett krav om att leverantören har ”en tydligt oberoende ställning”, rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi ska måna om att tjänsten står neutral mellan olika vårdgivare, säger Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdsregionråd i ett pressmeddelande.

Samtidigt öppnar den blågröna majoriteten också upp för att driva 1177 i egen regi när det nuvarande avtalet löper ut om två år.

Inget beslut om Kry

Socialdemokraternas oppositionsregionråd Talla Alkurdi ser dagens besked som ett steg i rätt riktning. Hon lyfter fram de protester som föregått beskedet, bland annat i form av en namninsamling där över 85 000 personer krävt att region Stockholm ska ta över 1177 i egen regi.

– Engagemanget från stockholmarna har satt press på de blågröna, säger Talla Alkurdi.

Något beslut om hur region Stockholm ställer sig till Krys köp av Vårdtjänster kommer inte vid dagens möte. Det tycker Talla Alkurdi är olyckligt.

– Man borde vara tydlig och säga att man inte godkänner Krys köp, säger hon.

Kry ger i dag inga kommentarer. Därför är det oklart hur de ser på att ta över driften av 1177, efter beskedet att de inte kommer kunna vara med och tävla i nästa upphandling.

Läs mer:

Kry köper 1177 Vårdguiden– läkare varnar för jäv

Kritiken växer mot Kry – vilseleder om ersättningar

Efter Kry-kritiken: Nu får politikerna bestämma

Flera kopplingar mellan Moderaterna och Kry – som håvar in skattepengar

Affischkampanj mot Kry-affären i Stockholm

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV