Radar · Djurrätt

En miljon kräver förbud mot djur på cirkus: ”Är inte underhållning”

En miljon människor har skrivit under ett upprop som kräver att det införs ett förbud i hela EU mot att använda vilda djur på cirkus.

Vilda djur är inte underhållning för människor och bör förbjudas på cirkus i hela EU. Det menar över en miljon människor i ett upprop som lämnades över till EU-kommissionen i dag.

23 länder i EU har i dag en lagstiftning som i olika omfattning förbjuder användning av vilda djur på cirkus. I Sverige tillåts sedan 2019 inte elefanter och sjölejon, men det saknas ett heltäckande förbud som omfattar samtliga vilda djur. I en del länder, som Frankrike, Tyskland och Spanien har något förbud ännu inte implementerats och i exempelvis Tjeckien, Finland och Ungern har förbudet endast begränsats till vissa djurarter. Detta samtidigt som en opinionsundersökning i dessa länder visar att en majoritet av medborgarna tycker att användning av vilda djur i underhållningssyfte är oetiskt och bör förbjudas.

I våras gick ett 70-tal europeiska djurrättsorganisationer ut med en kampanj med kravet att det införs ett förbud i hela EU. Över en miljon europeiska medborgare har skrivit under uppropet, som i dag, torsdag, lämnades över till EU-kommissionen. Djurens rätt är en av de organisationer som varit delaktiga i kampanjen och har lyckats samla in 37 000 namnunderskrifter i Sverige.

– Jag är glad men inte förvånad över det stora engagemanget kring uppropet. Vilda djur är inte till för vår underhållning vilket en stor del av EU-medborgarna är eniga om. Det är på tiden att EU förbjuder det förlegade utnyttjandet av vilda djur på cirkus en gång för alla, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

Läs mer: 

Cirkuselefanter förbjuds – pälsdjursfarmning fortsatt lagligt

Slutreplik – Djur på cirkus

70 organisationer: Förbjud vilda djur på cirkus

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV