Radar · Djurrätt

70 organisationer: Förbjud vilda djur på cirkus

Elefanter tillåts inte längre på svenska cirkusar, men däremot i länder som Tyskland, Italien, Frankrike och Spanien.

6 av 10 europeer vill förbjuda cirkusar från att använda vilda djur i sina föreställningar, visar en ny opinionsundersökning. Nu har 70 djurrätts- och djurskyddsorganisationer startat en namninsamling för att förbjuda vilda djur på cirkus.

I Sverige finns redan förbud mot ett antal vilda djur på cirkus, såsom apor, elefanter och giraffer. Men förbudet är inte heltäckande, och i länder som Frankrike, Tyskland, Italien och Spanien saknas helt förbud, enligt Djurens rätt, som är en av de 70 organisationer som vill att EU förbjuder vilda djur på cirkus i samtliga medlemsländer.

– Endast ett EU-gemensamt förbud kan garantera att den här föråldrade underhållningsformen upphör, säger Reineke Hameleers, vd för lobbygruppen Eurogroup for animals i ett uttalande.

62 procent av europeerna ger stöd till förslaget om förbud, enligt en ny opinionsundersökning där 7425 europeer från sju länder deltagit. 54 procent vill se förbud även mot tama djur på cirkus.

– Kommissionen bör ta EU-medborgarnas vilja på allvar, och använda sina befogenheter att slutligen stoppa detta onödiga lidande, och på så sätt stärka EU:s roll som internationell ledare för djurvälfärd, fortsätter Reineke Hameleers.

Djurrätts- och djurskyddsorganisationerna menar att användandet av vilda djur på cirkus både bidrar till lidande för djuren, och för folkhälsan – något som även kan drabba länder som har nationella förbud, eftersom djuren transporteras genom dessa länder.

23 EU-länder har redan ett förbud mot antingen vilda djur eller alla djur på cirkus. I Sverige har under de senaste åren bland annat kameler, lamor, alpackor, hästar, hundar, papegojor och getter förekommit på cirkus, enligt en kartläggning från Djurens rätt.

I skrivande stund har 922073 personer skrivit under namninsamlingen från Eurogroup for animals.

Djurslag förbjudna på cirkus i Sverige

Jordbruksverket förbjuder följande djurslag från att användas på cirkus:
apor
rovdjur (utom hundar och katter)
säldjur
elefanter
noshörningar
flodhästar
hjortdjur (utom renar)
giraffer
kängurur
rovfåglar
strutsfåglar
krokodildjur