Radar · Utrikes

Vattenkrisen i Libanon blir allt mer akut – läget nära bristningsgränsen

Vatten, klorin, diverse reservdelar och el hör till några av bristvarorna i Libanon.

Landsomfattande protester, coronapandemin och en enorm explosion har försatt Libanon i ett allt svårare läge. Nu riskerar över fyra miljoner människor, inklusive en miljon syriska flyktingar, att förlora tillgången på vatten inom några veckor. Vatten har liksom el länge varit en bristvara men nu blir krisen allt mer akut.

Den ekonomiska krisen som slagit klorna allt hårdare i Libanon under de senaste två åren blir snabbt värre. Hyperinflation har gjort att det libanesiska pundet, som tidigare varit mer eller mindre fixerat vid den amerikanska dollarna, har tappat sitt värde. Allt fler libaneser lever i fattigdom, något som varken pandemin eller den enorma explosionen i Beiruts hamn underlättat.

Nu beräknar UNICEF att fyra miljoner människor kan förlora tillgången till vatten via det offentliga nätet för vattenförsörjning inom kort. Som BBC tidigare har rapporterat hävdar regeringen att de gör allt de kan för att rena vattnet – men få tror att de faktiskt gör tillräckligt. En kvinna uppgav att hon spenderade 30 procent av sin lön på vatten, då hennes son annars skulle bli förgiftad av det dåliga kranvattnet. Somliga har velat bygga en damm utanför Beirut för att säkra vattenförsörjningen – men det är inte sannolikt att ett sådant projekt blir av i närtid.

Libanon kämpar mot flera kriser samtidigt och under de senaste månaderna har vattenkrisen seglat upp som en allt mer katastrofal sådan. Klorin och reservdelar som behövs för att underhålla vattenförsörjningen saknas, resurserna är mer än ansträngda. Inom fyra till sex veckor kommer möjligheterna till vattenförsörjningen klinga av runt om i landet, enligt UNICEF. Nästan 1,7 miljoner människor i Libanon lever just nu på 35 liter vatten om dagen, ner från den nationella standarden på 165 liter innan 2020.

Ett problem är också att vatten som producerats går förlorat innan det nåt till den som behöver det. Vattnet som går förlorat kallas för icke-intäktsvatten. Bristen på vatten kan komma att leda till olika typer av hälso- och hygienproblem, som på sikt kan bli mycket allvarliga.

– Vattensektorn är på väg att förstöras av den ekonomiska krisen i Libanon. Den kan inte fungera på grund av underhållskostnaderna, vattenförlust orsakad av icke-intäktsvatten, den parallella kollapsen av kraftnätet och hotet om stigande bränslekostnader. Att förlora den offentliga vattenförsörjningen kan tvinga människor att fatta extremt svåra beslut angående deras grundläggande vatten-, sanitets- och hygienbehov, säger Yukie Mokuo, UNICEF-representant i Libanon, i ett pressmeddelande.

Inflationen och den höga arbetslösheten gör också att det är svårt för människor att köpa vatten på flaska. Priserna på vattenflaskor har stigit med 35 procent det senaste året. Bristen på elektricitet, som var ett faktum långt före pandemin och protestvågen under hösten 2019, sätter också press på vattenförsörjningen.

Libanon ser även en snabb ökning av coronafall och särskilt av den mer smittsamma deltavarianten.

Läs mer: Allt färre har råd med mat i krisande Libanon

Läs mer: Libanon ett år efter protesterna. ”Vi är som ett störtande plan”

Läs mer: Odlingstrend i Libanon efter alla kriser: ”Vi har vaknat upp”

Läs mer: Palestinier behöver också stöd efter explosionen

Läs mer: Armén får ökad makt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV