Radar · Utrikes

Armén får ökad makt i Libanon – nödläge utlyst

Det libanesiska parlamentet har gett armén utökad makt. Nu fasar människorättsorganisationer och aktivister för att regeringen ska slå ner mot de som protesterar mot landets styrande elit.

Det libanesiska parlamentet har utlyst förlängt nödläge och kraftigt ökade befogenheter till armén, som skäl anges de extraordinära omständigheter som präglat landet sedan den förödande explosionen den 4 augusti när mer än en halv miljon människor blev hemlösa, nära 6000 skadades och antalet döda har i skrivande stund stigit till 171.

Det förlängda nödläget innebär utökade befogenheter för armén, möjligheter att slå ner mot yttrandefrihet, mötesfrihet och fria medier,  gå in i bostäder och gripa dem som ses som ett säkerhetshot, samt, utdela böter och deportera misstänkta., skriver nyhetssajten.

I lördags slog armén, civilklädda män och interna säkerhetsstyrkor brutalt ner demonstranter som protesterade mot regeringen. 728 människor skadades, inklusive 12 journalister, varav en av dem en reporter för Al Jazeera.

Karim Nammour,, medlem i människorättsorganisationen, NGO Legal Agenda, säger till Al Jazeera att de nya lagarna är ett sätt för regeringen att kontrollera strategiska platser,  priser och landets ekonomi och för att tillskansa sig befogenheter som annars skulle vara omöjliga.

“Den styrande eliten vet att folk är arga och att fingrar är riktade mot dem, att folket kallar på hämnd”, säger han till tidningen.

Libaneserna är upprörda för att exlolsivt material förvarat mitt i bebyggelsen under många, år, men också för att regeringen inte gjort något för att hjälpa alla de som blivit hemlösa och  som skadades i explosionen. Det är framförallt frivilliga som gått ut städat upp upp, unga människor har strömmat till Beirut från hela landet, alla har hjälpts åt, medan armén tittat på,  något som upprör många.

Protesterna mot den regerande eliten började redan den 17 oktober 2019, och folk från hela landet slöt upp. Proteströrelsen uttryckte då sitt stöd för armén som  innefattar soldater från hela landet, från olika landsdelar och kulturer och religioner.

Men nu har armén vänt sig mot demonstranterna,

I lördags demonstrerade tiotusentals människor för att utkräva ansvar för explosionen och mot den styrande eliten som drivit landet mot ekonomisk kollaps. Symboliska galgar hade hängts upp på Martyrtorget.

Responsen från regeringen var brutal och demonstranter möttes av gummikulor, många gånger avfyrade direkt mot ansikten. Soldater sköt också skarpt mot demonstranter, enligt  Al Jazeera, som  har låtit analysera filmer och människors skadorna och konstaterar att landets säkerhetsstyrkor använde övervåld och därmed bröt mot FN:s regler om användande av våld.

Armén och de interna säkersshetstyrkorna förnekar dock att de skjutit mot demonstranter.