Radar · Djurrätt

Vegoburgare får fortsätta kallas burgare

Mats Öström köper ofta vegoprodukter och tycker att hela diskussionen om vad man får och inte får kalla den typen av produkter är larvig.

Det blev nej i EU-parlamentet till förslaget om att förbjuda köttliknande namn på vegomat. Det starkt kritiserade förslaget förlorade med 328 röster mot 315.

– Bra att förslaget röstades ned, säger Mats Öström, en EU-medborgare som ofta köper vegoprodukter.

Vi träffar honom vid vegofrysdisken i den lokala matbutiken när han är på jakt efter lunchmat.

Han tycker att hela diskussionen som uppstått var onödig.

– Det är synd att de har lagt en massa tid på vad jag tycker är en onödig diskussion. Men jag förstår också att lobbyn vill försvara sitt varumärke, men ordet vego förstår ju folk. En vegoburgare är en vegoburgare, en hamburgare är något annat. Och en vegokorv är en vegokorv, korv är ju en form, säger han.

"En seger för det sunda förnuftet"

På Djurens rätt glädjer man sig också åt beslutet.

– Omröstningen är en seger för det sunda förnuftet och för konsumenten. Det finns inget problem här, växtbaserade produkter måste redan vara tydligt märkta, ingen förväxlar en växtbaserad korv med en baserad på kött. Beslutet hade enbart gjort det svårare för den konsument som vill välja vego, säger Sebastian Wiklund, politisk chef på Djurens Rätt.

Resultatet av omröstningen i EU, förslagen om vegoprodukter är punkt 58 som röstades ned med knapp majoritet
Resultatet av omröstningen i EU, förslagen om vegoprodukter är punkt 58 som röstades ned med knapp majoritet.

Under veckan som gått har flera upprop cirkulerat på nätet för att stoppa förslaget om att förbjuda köttiga namn på vegoprodukter.  Ett upprop från Pro veg international fick över 260.000 underskrifter.

Att EU-parlamentets nej till förslagen har folkligt stöd visar också en konsumentundersökning som Europeiska konsumentorganisationen BEUC gjorde förra året. Resultatet visade att de flesta konsumenter inte hade några problem med åtskillnaden. Bara en femtedel tyckte att användningen av ”köttiga” namn inte skulle tillåtas för växtbaserade produkter.

EU-parlamentet inte borde ge ammunition till ett producentkrig mellan delar av jordbruksbranschen och växtbaserade uppstickare – "i synnerhet inte som vi av miljö- och klimatskäl skulle behöva satsa mer på växtbaserade proteiner", anser Malin Björk (V)
EU-parlamentet inte borde ge ammunition till ett producentkrig mellan delar av jordbruksbranschen och växtbaserade uppstickare – "i synnerhet inte som vi av miljö- och klimatskäl skulle behöva satsa mer på växtbaserade proteiner", anser Malin Björk (V). 

Malin Björk (V) sa tidigare i veckan till Syre att EU-parlamentet inte borde ge ammunition till ett producentkrig mellan delar av jordbruksbranschen och växtbaserade uppstickare – ”i synnerhet inte som vi av miljö- och klimatskäl skulle behöva satsa mer på växtbaserade proteiner”.

Pär Holmgren (MP) menade i samma artikel att frågan är ”helt absurd”, och att hela den gröna gruppen skulle rösta emot.

Förra veckan släppte Växtbaserat Sverige en rapport som visade att segmentet för växtbaserat växer kraftigt, och även andra undersökningar visar att intresset för vegetarisk och vegansk mat ökar.

Fotnot: Ett förslag om att inte få jämföra växtbaserade mejeriprodukter med exempelvis yoghurt och grädde gick däremot igenom.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV