Radar · Politik

Här är tre glada nyheter från september

Taltrast är en av de arter som infångats med hjälp av limstickor i Frankrike.

”Glädjereaktioner på vändningen i Preemraff: ’Större än almstriden'”, ”Frankrike förbjuder grym jaktmetod” och ”Danmark storsatsar på vindkraft” är några av de positiva nyheter som Syre rapporterat om under september.

1. Franska sångfåglar får frihet – grym metod förbjuds

I början av månaden kom nyheten att Frankrike förbjuder grym jaktmetod
Det handlar om en jaktmetod som används på sångfåglar med hjälp av limstickor. Där ett lim stryks på en gren eller pinne där fågeln sedan fastnar. En metod anses vara både plågsam och miljöfarlig, och nu har Frankrike utfärdat ett förbud, som dock bara är temporärt.

Även de flesta fransmän anser att jakt med limstickor är grymt och förlegat, och från naturvårdshåll pekar man på risken med att även hotade arter drabbas och att limmet innehåller gifter. Talespersoner för Frankrikes jaktförbund anser att beslutet är oacceptabelt, medan motståndarna hoppas att nästa steg blir ett permanent förbud.

Till 2027 hoppas Danmark ha byggt färdigt sin hittills största vindenergipark. Foto: Henrik Montgomery/TT

2. Danmark storsatsar på vindkraft

I slutet på månaden kom nyheten att Danmark tar de första stegen att bygga en ny stor vindenergipark. ”Thor” som blir den största havsbaserade vindkraftsprojektet som Danmark hittills har satt igång. Det hela är tänkt att stå färdig år 2027. Fullt uppbyggd ska vindkraftverken kunna försörja 800 000 hushåll med el.

”Utbyggnaden av vindkraft till havs är helt central i regeringens ambition om 70 procents minskning av koldioxidutsläppen till 2030”, säger Dan Jørgensen, Danmarks klimat- och energiminister, i ett pressmeddelande.

Kapacitet  blir dubbelt så stor som Sveriges största vindenergipark, Björkhöjden, som ligger några mil öster om Östersund, som med totalt 90 vindkraftverk tillsammans producerar cirka 800 gigawattimmar per år. Det motsvarar elanvändningen för 400 000 hushåll med el.

Thor-parken ska stå ute till havs i Nordsjön, några mil utanför Thorsminde i västligaste Danmark.

Enligt det internationella energiorganet IEA kommer vindkraft vara EU:s största energikälla inom ett decennium.

Den 29 september meddelande Preem att de drar tillbaka ansökan. Foto: 

3. Preem tänkte om – söker inte nytt tillstånd

I måndags kom det oväntade beslutet om att Preem drar tillbaka sin utbyggnad i Lysekil:

– Vi kommer att dra tillbaka miljöansökan. Det innebär också att Preem kan frigöra resurser för att accelerera vår produktion av förnybara drivmedel, sade Magnus Heimburg, koncernchef Preem, till Sveriges Radio.

”Större än almstriden”

Reaktionerna från både politiken och miljörörelsen uttryckte stora glädje. Läkaren och forskaren Magnus Sederholm, som i förra veckan JO-anmälde Mark– och miljööverdomstolens godkännande av Preems planer, jublade och sa till Tidningen Syre att han ”känner stor glädje och lättnad” och fortsatte:.

–  Precis som när vi klättrade upp i almarna i Kungsträdgården på 70-talet var det enad front mot dumheten. Och det här är en betydligt större fråga än några träd.

“Starka skäl enligt Preem är regeringens beslut om en mer ambitiös reduktionsplikt i Sverige och nya stöd till inhemsk förnybar drivmedelsproduktion.” twittrar hon.

Även Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen, har uttalade sig till Tidningen Syre:

– Det är en fantastisk seger för hela miljörörelsen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV