Radar · Djurrätt

Frankrike förbjuder grym jaktmetod efter press från EU

Taltrast är en av de arter som infångats med hjälp av limstickor i Frankrike.

Trots ett förbud i EU har Frankrike lyckats kringgå regelverket och fortsatt tillåta jakt på sångfåglar med limstickor. Metoden anses vara både plågsam och miljöfarlig, och nu har Frankrike utfärdat ett förbud, som dock bara är temporärt.

Jakt på sångfåglar med hjälp av så kallade limstickor är en jaktmetod med gamla anor. Den går ut på att ett lim stryks på en gren eller pinne där fågeln sedan fastnar.

Förfarandet har dömts ut av naturvårdare och miljöorganisationer och EU utfärdade ett förbud 1979, men jaktlobbyn i Frankrike har hittills lyckats få dispens genom att hävda att fåglarna släpps fria efter jaktsäsongens slut, och att fåglar som fångats av misstag så snabbt som möjligt avlägsnas från limmet.

Fåglar blir lockbete

De infångade fåglarna används ofta som lockbete för att dra till sig större fåglar som jagas med skjutvapen.

Det har varit tillåtet att fånga in 42 000 fåglar med så kallad limsticka i ett antal områden i sydöstra Frankrike, men häromveckan meddelade president Macron att jakten förbjuds den kommande säsongen, efter påtryckningar från aktivister liksom hot om rättsliga åtgärder från EU. Frankrikes miljöminister Barbara Pompili säger att det är ”goda nyheter för lagen och för den biologiska mångfalden”, uppger New York Times.

De flesta fransmän är av åsikten att jakt med limstickor är grymt och förlegat, och från naturvårdshåll pekar man på risken med att även hotade arter drabbas och att limmet innehåller gifter. Talespersoner för Frankrikes jaktförbund anser att beslutet är oacceptabelt, medan motståndarna hoppas att nästa steg blir ett permanent förbud.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV