Radar · Djurrätt

Omdiskuterad Brå-rapport om extrem djurrättsaktivism – nu är den släppt

Medlemmar i en av  de grupper som pekas ut som våldsbejakande i Brå:s nya rapport, Hunt saboteurs Sweden.

En rapport om våldsbejakande djurrättsaktivism har i sommar orsakat stort rabalder långt innan den publicerats. Nu har rapporten släppts.

“Brå klassar djurrättsaktivism som våldsbejakande”.

Så löd rubriken på LRF:s webb den 1 juli, något som chockerade många i den svenska djurrättsrörelsen.

LRF syftade på en rapport från Center mot våldsbejakande extremism (som är en del av Brottsförebyggande rådet, Brå), en rapport som inte ens var släppt ännu men ändå blivit en nyhet.

Men rapporten var feltolkad. Något som fick Sveriges största djurrättsorganisation Djurens rätt att kontakta LRF och be dem justera, eftersom det helt enkelt inte stämde. Visst pekades två svenska och två internationella organisationer ut som våldsbejakande extremister i rapporten, men långtifrån hela djurrättsrörelsen.

“Metoder som hot och våld används av en liten grupp människor i samhället och är mycket långt ifrån en beskrivning av djurrättsrörelsen som sådan”, poängterade Djurens rätt på sin hemsida.

Brå: "Inte våldsbejakande"

Brå tog också själva avstånd från slutsatsen: “Brå har inte gjort någon klassificering av djurrättsaktivister som våldsbejakande så den uppgiften stämmer inte”, skrev de på twitter.

Efter det justerade LRF texten. Men Göteborgs-Posten hade redan skrivit om rapporten under rubriken “Djurrättsaktivister klassas nu som våldsbejakande extremister”. Den artikeln ligger kvar på GP:s hemsida.

Djurens rätt tycker att en del mediers rapportering om djurrättsaktivism är oroande.

– Metoder som innefattar hot och våld är fullständigt oacceptabla. Det är helt självklart att lantbrukare eller andra näringsidkare inte ska utsättas för sådant i sitt arbete. Men något som oroar mig är hur en del organisationer och media medvetet tycks vilja dra hela djurrättsrörelsen över en och samma kam, inget kan vara mer missvisande än det, sa Djurens rätts  kommunikationschef Moa Richter Hagert i samband med publiceringen i Göteborgs-Posten.

Djurfront och Hunt saboteurs Sweden

Rapporten har alltså släppts nu. Den är en övergripande kunskapssammanställning om den del av djurrättsrörelsen som är våldsbejakande i Sverige och internationellt, och beskriver den här delen av rörelsens idémässiga grund, aktiviteter och organisering.

De organisationer som bedöms våldsbejakande av Brå är de två svenska organisationerna Djurfront och Hunt saboteurs Sweden (HSS). I rapporten konstateras att de verkar vara löst organiserade och att det troligen ofta är samma personer som är med i båda.

“HSS kan användas för att exemplifiera svårigheten i att överblicka hur den våldsbejakande djurrättsrörelsen är organiserad. Det har nämnts flera gånger i denna text att samma aktivister återkommande agerar under olika organisationsnamn, beroende på vilken aktion som utförs. En samlad översikt av grupperingens kommunikationskanaler antyder att det finns en icke försumbar möjlighet att HSS till stor del utgörs av samma individer som Djurfront, men att HSS är det aktionsnamn som används när gruppen utför aktioner mot jakt”, står det i rapporten.

De två internationella organisationer som nämns i Brå:s rapport är Animal Rights Militia (djurättsmilisen) och Animal Liberation Front.

Här kan du läsa rapporten: Våldsbejakande djurrättsaktivism

Läs också i Syre:

På liv och död – konflikten kring rävjakten fortsätter (artikel om Hunts saboteurs i Syre 28 januari 2020)

18-åring åtalad för 30 brott mot kaninfarm – ”All animalieproduktion skyldig” (Syre 29 juni 2020)

Swedbank nobbar Djurfront (Syre 30 juni 2020)

Unga jaktmotståndare döms för ringa misshandel (Syre 2 juli 2020)