Radar · Djurrätt

Swedbank nobbar Djurfront

Swedbanks koncernchef Jens Henriksson under en pressträff i samband med bankens årsstämma på Norra Latin.

Djurrättsorganisationen Djurfront har blivit av med sitt Swishkonto och får inte längre använda Swedbanks tjänster. Banken vill enligt uppgift inte förknippas med den kontroversiella organisationen.

– Vi kan inte kommentera enskilda ärenden på grund av banksekretess, förklarar Swedbanks presskommunikatör Mattias Elander-Forsgren när Syre ringer upp.

"Skada ryktet"

Djurfront skriver på sin Facebooksida att banken har avslutat både konto och Swish eftersom den menar att Swedbanks rykte skadas av att förknippas med föreningen.

Syre testar att skicka en krona till Djurfronts Swishnummer för att bekräfta att det verkligen tagits bort
Syre testar att skicka en krona till Djurfronts Swishnummer för att bekräfta att det verkligen tagits bort. Det visar sig stämma. Foto: Elin Dunås

Djurfront har i flera artiklar i GP nyligen skildrats som en våldsbejakande organisation som sprider brottsmanualer och organiserar hembesök, trakasserier och mordhot mot djuruppfödare.

Flera medlemmar är också anmälda och/eller dömda för brott.

"Konfronterar djurförtryckare"

Organisationen själv menar att de ”skapar förändring för djuren genom kreativa demonstrationer, uppseendeväckande aktioner och genom att konfrontera djurförtryckarna på plats.”

There´s no excuse for animal abuse
There´s no excuse for animal abuse. Klistermärke från Djurfront. Foto: Djurfront

Swedbank hamnade i blåsväder förra året efter att ha underlåtit att ta itu med penningtvätt. Banken har fått böta fyra miljarder kronor till Finansinspektionen.

Läs mer om Djurfronts dåliga rykte: Vegomässan nedlagd för gott, Syre 11 april 2019

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV