Radar · Nyheter

Vegomässan nedlagd för gott

Vegomässan arrangerades för första gången 2007 och har sedan dess lockat till sig tiotusentals besökare.

Den första Vegomässan arrangerades av Djurättsalliansen år 2007 och sedan dess har mässan bara vuxit. I fjol lockade Vegomässan, som blev den sista, 5600 besökare. Efter medias granskningar av Djurfront hoppade flera viktiga företag av.

Totalt tolv Vegomässor arrangerades i Stockholm och Malmö. Djurrättsalliansen var först ut i Sverige att anordna en vegansk mässa, som nu ställts in permanent. Djurens rätt följde tätt därpå och bjöd in till Vegovision i Umeå 2008.

Förutom mindre mässor och fester i städer som Uppsala, Västerås, Örebro och Linköping, har de veganska och vegetariska mässorna blivit större och mer professionella med åren. 2019 blev dock en vändpunkt för hela djurrättsrörelsen.

Göteborgs-Postens granskning av den kontroversiella aktivistgruppen Djurfront smittade av sig på både Djurrättsalliansen och Djurens rätt. Tidningen hävdade bland annat att flera volontärer på Vegomässan är aktiva i Djurfront.

Daniel Rolke
Daniel Rolke.

Stå till svars

Daniel Rolke, som varit med i arrangörsgruppen sedan starten, är kritisk till granskningen. Djurrättsalliansen har till exempel inte fått veta vilka volontärer det ska röra sig om.

– Att vi ska behöva stå till svars för något vi själva varken gjort eller står bakom känns absurt. Om vi hade haft kännedom om volontärer som på sin övriga tid hotade människor så hade vi bett dem lämna Vegomässan. Vad mer kan vi förväntas göra? Paniken som bröt ut hos en del företag och även andra djurrättsorganisationer kändes obefogad och jag önskar att man valt att ta en dialog med oss istället och ägnat lite tid till eftertanke innan de agerade som de gjorde med ett förödande resultat för vår del, säger Daniel Rolke.

Onyanserad granskning

Även Djurens rätt drabbades, framför allt efter att SVT avslöjat att flera anställda begått brott långt tillbaka i tiden. Organisationen hade precis inlett ett samarbete med burgerkedjan Max som själv beskrev att man kände sig pressad att avsluta kampanjen efter massiva påtryckningar i sociala medier. ICA var ett av de första företagen att hoppa av både Vegovision och Vegomässan.

– Visst kan man ha förståelse för mindre företag som är oroliga, men jag tycker de större företagens agerande är beklagligt. Både ICA och Garant kommunicerade först detta via media och än i dag har vi inte fått något besked från Garant trots löften om att de ska ringa upp gång efter gång. Det är orimligt att en mässa ska ställas till svars för vad ett fåtal personer beskylls för att ha gjort på sin övriga tid, säger Daniel Rolke.

Han anser att medias granskning med all säkerhet skadat djurrättsrörelsen som helhet och att det är lätt att människor ser på djurrättsaktivister som en homogen grupp. Helt olika organisationer som Djurfront, Djurrättsalliansen och Djurens rätt dras över en kam.

Beslutet att lägga ner Vegomässan för gott grundar sig i att det blivit svårare att ha samarbeten med olika företag.

– Vi tror att det blir för svårt att plocka upp Vegomässan igen om vi tar ett års uppehåll. Det blir alldeles för mycket arbete och många nya relationer att bygga upp som kommer gå förlorade. Många tror att Vegomässan anordnas av ett stort team av människor, men vi är få som är engagerade i en ideell organisation och det mesta arbetet utförs helt ideellt. För egen del har jag gett Vegomässan tolv år av mitt liv och mycket i livet har fått stå tillbaka på grund av det, hävdar Daniel Rolke.

Inte besegrade

Daniel Rolke har varit aktiv inom djurrättsfrågor i 30 år och har sett hur vegansk mat blivit mer och mer vanlig. Så gott som alla livsmedelsjättar har lanserat egna sortiment med veganska produkter, men enligt honom finns det fortfarande ett stort motstånd och han önskar att djurbönderna tids nog ska se fördelarna med en omställning till en växtbaserad livsmedelsproduktion.

Djurrättsalliansen ser sig dock inte som besegrad. Det finns flera idéer om hur Vegomässan kan ersättas med nya projekt.

– För oss som arbetat intensivt med mässsan blir det givetvis ett stort tomrum och många av våra volontärer är ledsna över att vi tvingats ta det här beslutet. En sak är säker och det är att vi har för avsikt att fortsätta ligga i framkant kring vegofrågorna på kreativa och spännande sätt, så än har en inte sett det sista av oss, säger en hoppfull Daniel Rolke.

HISTORIA: VEGOMÄSSOR

2007: Vegomässan arrangeras för första gången.
2008: Vegovision arrangeras för första gången.
2011: Bra Mat-mässan i Göteborg arrangeras för första gången (men läggs ner efter två år.)
2012: Vegoforum i Stockholm har premiär.
2012: Vegofesten i Örebro arrangeras för första gången (men läggs ner 2015.)
2014: Linköping Vego arrangeras för första gången.
2015: Uppsala vegofest arrangeras för första gången (men läggs ner efter två år.)
2016: Vegfest Västerås arrangeras för första gången.
2018: Den sista Vegomässan arrangeras i Stockholm.
2019: Vegotland ser dagens ljus i juni.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV