Radar · Djurrätt

18-åring åtalad för 30 brott mot kaninfarm: ”All animalieproduktion skyldig”

Den 16 juli 2018 demonstrerade en grupp djurrättsaktivister utanför en svensk kaninfarm.

Det började som en fredlig demonstration mot en kaninfarm sommaren 2018. Nu står en 18-åring åtalad för olaga hot och intrång i en härva där ord står mot ord. Syre har som enda medium fått en intervju med den åtalade.

– Jag vill börja med att poängtera att jag förnekar brott.

Den 16 juli 2018 samlas ett tiotal ungdomar och vuxna utanför en kaninfarm. De är klädda i t-shirts och linnen i sommarvärmen och håller i plakat med texter som ”Djur är kännande individer”, ”Individ inte produkt” och ”Mördare!”.

Farmägaren ska ha känt sig hotad av budskap som "mördare", och av att djurrätsaktivisterna gick in på hennes gård, oinbjudna
Farmägaren ska ha känt sig hotad av budskap som "mördare", och av att djurrätsaktivisterna gick in på hennes gård, oinbjudna. Foto: aktivistgruppens Facebooksida

Senare går de in på farmen för att inspektera och dokumentera. På sin Facebooksida skriver representanter för gruppen att de hittat döda kaniner på gården och att de kaniner som levde ”gick omkring bland skräp, rostiga spikar och döda kroppar”. I ett album på gruppens Facebooksida har bilder lagts upp som visar det de sett, bland annat en stelnad, död kanin som ser ut att ha legat där ett tag.

Ännu en demonstration

Elva dagar senare genomför gruppen ytterligare en aktion mot samma gård. De tror att gården ska ha städat upp och skärpt sig sedan sist, men situationen är oförändrad. De blir förvånade och förskräckta över detta.

Död kanin på gården som polisanmälde pojken
Död kanin på gården som polisanmälde pojken. Foto: aktivistgruppens Facebooksida

Båda aktionerna finns med bland de 30 åtalspunkter som nu riktas mot 18-åringen, och som innefattar olaga intrång, förtal, olaga hot och olaga förföljelse.

I den 14 sidor långa stämningsansökan radas åtalspunkterna upp efter varandra. Det börjar i juli för två år sedan och fortsätter enligt stämningsansökan under hösten med telefonsamtal och mail som av målsäganden upplevs som hänsynslösa, kränkande och hotfulla, och delning av en hotfull video på YouTube. Under våren ska det ha fortsatt med ytterligare telefonsamtal, mail och messenger-meddelanden, som med paus för sommar fortsatte till november 2019.

"Målsägandens gård ska brännas ner"

Några axplock ur stämningsansökan:
”Mellan den 17 och 21 december 2018 … först i en grupp på Facebook och därefter på YouTube, lagt upp en video där det sjungs en sång att målsägandens gård ska brännas ned och att målsäganden ska känna sig rädd”.

”Den 8 januari 2019 … skickat meddelanden och bilder på Facebook Messenger till målsäganden samt lagt upp bild med text på Facebook med innebörden att målsäganden skulle misshandlas och i vart fall
komma att skadas…”

”Mellan den 1 och 4 februari 2019 … ringt ett flertal telefonsamtal i vilka det bland annat sagts att de är på väg samt att de ska röra till saker så att hon inte kände igen sig när hon vaknade…”

"Kommer utsättas för våld"

“Den 21 april 2019 … skickat e-postmeddelande till målsäganden där det framgår att det har skapats ett evenemang på Facebook om att målsägandens djur ska fritas samt med innebörden att om hon motsätter sig detta så kommer hon utsättas för våld.”

”Den 22 november 2019 … skickat e-postmeddelande till målsäganden med innebörden att hon och henne närstående kan komma att skadas/utsättas för våld …”

Den åtalade hade precis gått ut grundskolan när den första manifestationen ägde rum, och har nu fyllt 18 år. Syre intervjuar honom via mail. Svaren är kortade.

Känner till protesterna

– Jag vill poängtera att jag förnekar brott, samtliga de brott jag står åtalad för. Men jag förnekar inte att jag känner till en del om protesterna mot den här farmen, skriver han.

Syre frågar varför just den här gården hamnade i fokus för aktivisterna. Den åtalade svarar att gården var väldigt aktiv i sociala medier och därför gjorde sig synlig.

– Fotografier på styckade djur varvades med foton där gårdsägaren ”älskade” sina djur. Ägaren tog bort alla kritiska kommentarer, fast de i många fall var seriösa försök att inleda diskussion, skriver han, och tillägger:

– Hur mycket man än säger sig bry sig om djuren så är det bara struntprat om man ändå i slutänden ska skära halsen av dem.

Ville få gården att stänga

Syftet med exponeringen och påtryckningarna var att få gården att stänga ner.
– Att få denna farm att stänga skulle innebära att färre skulle vilja starta upp liknande dödsfarmer. Att föda upp oskyldiga djur för att utnyttja dem är både gravt omoraliskt och onödigt. Här är all animalieproduktion skyldig.

Kaniner på en gård (genrebild)
Kaniner på en gård (genrebild). Foto: Pexels

Syre frågar om det verkligen hjälper att svenska gårdar stänger ned. Fortsätter inte köttkonsumtionen bara med mer importerat kött? Det tror inte den åtalade.

– Som prognosen ser ut nu så tror jag att bondgårdar i Sverige och utrikes kommer avvecklas sakta men säkert på grund av en allt mer ökande efterfrågan på växtbaserade alternativ. Djurrättsaktivister vill påskynda processen genom att göra det ekonomiskt och psykiskt påfrestande för dem som tar livet av djur.

"Radikala metoder påskyndar omställning"

– Gällande människors inställning till kött så tror jag att förändringen kommer ske via diskussion och upplysning. Detta är ju också vad den absoluta merparten av djurrättsaktivister sysslar med – jag inkluderad. De radikalare metoderna används för att påskynda omställningen som vårt samhälle är inne i. Jag har inte facit för alla världens frågor men jag vet att ju längre tid den här omställningen tar, desto mer djur kommer få lida och dö.

I stämningsansökan beskrivs situationer och handlingar som fått målsäganden att känna sig rädd och hotad. Metoder som större delen av djurrättsrörelsen tar bestämt avstånd från, men som används av en liten del. Syre frågar avslutningsvis vad 18-åringen har för inställning till de handlingar som nämns. Kan de vara berättigade i vissa fall? Eller tar han avstånd?

– Det vill jag helst inte svara på.

Rättegång i höst

18-åringen anhölls maj men släpptes efter förhör. Rättegången skulle ha hållits i slutet av juni men är uppskjuten till i höst. Något nytt datum har ännu inte bestämts, men den kommer att ske för stängda dörrar, eftersom målsäganden numera har skyddade personuppgifter.

Nyligen stängde gården ned sina sociala medier och tömde sin hemsida på allt innehåll. Enligt den åtalade har verksamheten lagts ned, något Syre inte har kunnat bekräfta.

Mer om kaninfarmning i Syre:
Dömdes för stöld efter fritagning av kaniner, artikel i Syre 30 april 2020

Kaninfarmning i Sverige och Europa

I Sverige är kaninuppfödning ingen stor del av djuruppfödningen. Det finns ett tiotal officiella farmar som marknadsför sig genom branschorganisationen Sveriges kaninproducenter. Troligen finns dessutom fler, mindre, gårdar som inte är medlemmar.
I Europa är kaninkött däremot big business, med 180 miljoner kaniner som hålls för köttkonsumtion (2017). Kaninen är det sjätte mest dödade uppfödda djuret efter kycklingar, värphönor, foreller, laxar och grisar. Kaninuppfödningen är till över 80 procent koncentrerad till tre länder: Spanien, Frankrike och Italien.
Läs mer: Commercial rabbit farming in the European Union, rapport från 2018