Radar · Djurrätt

Unga jaktmotståndare döms för ringa misshandel

Aktivistgruppen Hunt Sabtoeurs är precis det namnet säger – en grupp som vill sabotera för jägare.

I september 2019 försökte några aktivister hindra ett jaktlag från att jaga hare i Landskrona. Nu har dom fallit i målet mot två unga medlemmar i Hunt Saboteurs.

De var svartklädda och maskerade och deras mål var två: att filma jägarna och att störa dem så att de inte skulle skjuta harar den dagen.

Men jägarna blev provocerade av aktivisternas filmande mobiltelefoner och det hela urartade i bråk och slutade i anmälningar, bland annat för misshandel, från båda håll.

Dagsböter och ungdomsvård

Nu har dom fallit, men bara mot aktivisterna. Två av de fem aktivister som deltog döms för ringa misshandel till 50 dagsböter respektive ungdomsvård, skriver Jakt & Jägare.

De ska dessutom betala skadestånd på 1 575 kronor till en jägare för förstörda glasögon.

De nu dömda tillhör den svenska grenen av Hunt Saboteurs som är relativt nystartad – den finns sedan 2017. I Storbritannien har organisationen dock funnits ända sedan 1963, där den uppstod som en reaktion på den grymma rävjakten där både hästar och hundar används.

Bilden är från en annan harjakt två år före den aktion som ledde till domarna om ringa misshandel
Bilden är från en annan harjakt två år före den aktion som ledde till domarna om ringa misshandel. Foto: Hunt Saboteurs

Hunt Saboteurs är lätta att känna igen när de smyger omkring i skogen, eftersom de nästan alltid är maskerade. Det är vanligt att någon direkt ringer polisen när de dyker upp.

– Vi går inte ut med våra namn av säkerhetsskäl. Då skulle vi bli uthängda av jägare och sympatisörer, och de är många fler än oss, sa en medlem till Syre i januari, när vi skrev om den engelska rävjakten.

Då bad vi också Svenska jägareförbundet kommentera vad de ansåg om aktivisternas metoder och om rävjakten. Förbundets presskontakt svarade att de inte vill ”uppträda i samma artikel som en organisation som arbetar med odemokratiska metoder och brottslig verksamhet. Och vi står för vår svenska jakt och arbetar för en hållbar, klok och bra viltförvaltning, baserad på forskning och fakta.”

Syre har sökt Hunt Saboteurs för att höra vad de tycker om domen, men de har inte hunnit svara.

"Skyr inga medel"

När Syre intervjuade Hunt Saboteurs i januari frågade vi vad de menar med ”Vi skyr inga medel för att skydda djuren”, som det står på deras hemsida.

De svarade bland annat:

– Krävs det att vi exempelvis redan kvällen innan är ute för att spana så gör vi det. Krävs det att vi ställer oss mellan jägare och djuren så gör vi det. När någons liv står på spel är det sällan hur någon räddas som är i fokus utan att någon räddas.

Hare
Hare. Foto: Vincent Van Zaline/Unsplash

I vilka fall skulle ni bryta mot lagen?
– Vi ser inte lagen som en moralisk måttstock. Det borde vara en självklarhet att det är fel att döda någon.

På föreningens Facebooksida skrev Hunt Saboteurs för en vecka sedan, efter rättegången,  att ”det gjordes uppenbart i rättssalen att det var jägarnas våld som var orsaken till kaoset som urartade sig den dagen.”