Radar · Miljö

Svenska XR-aktivister limmade sig fast vid Vattenfall i Berlin

BERLIN. Ett tiotal svenska aktivister från Extinction Rebellion limmade under fredagen sig fast vid en inkörsport till Vattenfalls kolkraftverk Reuter West i västra Berlin. Kravet: ”Kolet måste stanna i marken om vi ska ha en chans att hålla uppvärmningen under 1,5 grader”.

Vid 14.30-tiden startade ett par hundra aktivister från klimatorganisationen Extinction Rebellion en blockad mot Vattenfalls kraftkolverk i Berlin. Vid en av inkörsgrindarna limmade tolv aktivister sig fast vid grinden, tio av dessa var enligt uppgifter till Syre svenskar. 

– Vår grundtanke är att sitta kvar tills polisen kommer och plockat bort oss, men vi vet inte hur lång tid det kommer att ta. Så här långt är det en bra känsla och härlig stämning. Vi får se hur det känns om vi är kvar i samma ställning om fem timmar, sade Nora Sverredal, 19 år, från Uppsala, till Syre, samtidigt som slagorden ”Keep it in the ground” ekade.

Inkörsgrind till kollager

Grinden där de svenska aktivisterna satt är inkörsgrinden till ett kollager, där kol som ska brännas förvaras.

– Vi vill få den svenska staten att tänka om och prioritera hållbarhet över vinst. Rent konkret: Sverige borde inte tjäna pengar på att bränna kol, varken här eller utomlands, sade Juno Westerman, 23 år från Uppsala och fortsatte:

– Fossila bränslen måste stanna i marken om vi ska klara 1,5-gradersmålet. Vattenfall vill fortsätta bränna kol fram till 2030, vilket är försent.

Enligt Juno finns det tre inkörningsgrindar till kolkraftverket, vid två av dem var aktivister fastlimmade. Vid den sista genomfördes en sittblockad. Först vid 16-tiden anlände polis till platsen och vid 19-tiden avslutades aktionen.

Det statliga energibolaget Vattenfall har fortfarande fem kolkraftverk i drift, varav fyra av dem finns i Tyskland. 

Läs också:
Svenska XR-aktivister gripna i Berlin
VIDEO: XR-aktivisterna i Berlin: ”Man får hopp om mänskligheten”
Tyska polisen hyllar XR-aktivisterna: ”Trevliga”
Gröna expolitikern: ”Extinction Rebellion är en sekt”
Extinction rebellion i aktioner världen över: ”En skyldighet att vara här”