Radar · Politik

Svenska XR-aktivister gripna i Berlin

XR-aktivisten Juno Westerman, 23, från Uppsala, lyfts iväg av tysk polis.

BERLIN. Flera svenska Extinction Rebellion-aktivister greps vid Mühlendammbrücke i centrala Berlin, där cirka 200 aktivister från rörelsen tidigt på onsdagsmorgonen startade en blockad.

Efter att polisen på tisdagen upphävt blockaden på Potsdamer Platz och vid Siegessäule, tog Extinction Rebellion på onsdagen kontrollen över Marschallbrücke, nära den tyska riksdagen, Mühlendammbrücke, en större bro belägen en dryg kilometer från Alexanderplatz i centrala Berlin och senare under dagen även Jannowitzbrücke, en parallellbro till Mühlendammbrücke.

Blockaden vid Mühlendammbrücke
Blockaden vid Mühlendammbrücke.

Flera av de svenska aktivisterna vid Mühlendammbrücke har under dagen lyfts bort av polis. En av dem var 23-årige Juno Westerman från Uppsala.

–  Jag upplevde det inte som våldsamt, men det var lite nervöst eftersom jag inte visste om jag skulle bli anhållen. Andra jag pratat med uppfattade dock polisens bortlyftningar som våldsamma, säger Juno, till Syre.

– Först fick vi tre varningar via megafon, sen gick de upp två och två och plockade upp oss.

Polisen valde dock inte att anhålla de gripna aktivisterna.

– Det hade känts värt det även om vi blivit anhållna, säger Juno.

Anna Termine (mitten), 62 år, från Stockholm är en av många svenska aktivister på plats
Anna Termine (mitten), 62 år, från Stockholm är en av många svenska aktivister på plats. " Att bli gripen är en så liten insats, jämfört med vad som väntar vid en klimatkollaps", säger hon. Foto: Andreas Bjunér

På Mühlendammbrücke fanns också 62-årige Anna Termine från Stockholm.

– Allmänheten, men särskilt politikerna, måste se hur allvarlig situationen är. Att bli gripen är en så liten insats, jämfört med vad som väntar vid en klimatkollaps. Det kanske inte händer under min livstid – fast ibland undrar jag. Men det är främst en fråga om solidaritet. Jag kan inte acceptera att barn som inte ens är födda än ska få lida så mycket – av hunger, brist på vatten och folk som kämpar mot varandra om resurser, säger Anna Termine, i ett pressmeddelande.

Svenska Barbro Renström, 61, från Skattungbyn, lyfts bort av tysk polis vid onsdagens aktion vid Mühlendammbrücke i centrala Berlin
Svenska Barbro Renström, 61, från Skattungbyn, lyfts bort av tysk polis vid onsdagens aktion vid Mühlendammbrücke i centrala Berlin.

Över 300 svenska aktivister finns på plats i Berlin som förstärkning i tyska Extinction Rebellions aktioner. Rörelsens krav är att politikerna ska agera omedelbart mot klimatkrisen och massutrotningen av arter. Aktionerna ska pågå i minst två veckor, men de flesta svenska aktivisterna stannar veckan ut.

Läs också:
VIDEO: XR-aktivisterna i Berlin: ”Man får hopp om mänskligheten”
Tyska polisen hyllar XR-aktivisterna: ”Trevliga”
Gröna expolitikern: ”Extinction Rebellion är en sekt”
Extinction rebellion i aktioner världen över: ”En skyldighet att vara här”