Radar · Politik

Tyska polisen hyllar XR-aktivisterna: ”Trevliga”

Måndagens blockad av Potsdamer Platz.

BERLIN. Fridfullt och trevligt, så har den tyska polisen valt att kommentera Extinction Rebellions fredliga blockader i staden. Rörelsens massaktioner i Berlin har fått stor uppmärksamhet i tyska medier.

Tusentals människor anslöt sig när Extinction Rebellion i går inledde sitt uppror i Berlin genom blockader vid monumentet Siegessäule och den viktiga trafikpunkten Potsdamer Platz. Vid den senare valde polisen att gå in och bryta blockaden, de som inte självmant lämnade platsen lyfte polisen bort. Först vid lunchtid på tisdagen öppnades platsen upp för trafik igen, då hade polisen även lyckats få bort aktivister som kedjat sig fast i området.

– Vi som rörelse beklagar att folk hindras i deras dagliga liv, men vi står inför en existensiell kris, inte bara på grund av klimatet utan också på grund av förstörelsen av våra ekosystem. Något som har absolut graverande konsekvenser för mänskligheten, säger Carola Rackete, talesperson för Extinction Rebellion i Tyskland, till statliga tv-kanalen Das Erstes nyhetsprogram Tagesschau.

"Glada, fredliga och utan aggresivitet"

Rörelsens aktioner retar förvisso upp en del bilister, som ilsket uttalat sig i tysk tv, men från polisens håll talar man om en bra kommunikation med aktivisterna.

– Vi är väldigt glada över hur bra den första dagen gick. Aktivisterna vi har mött är glada, fredliga och utan aggresivitet, säger Berlinpolisens presstalesperson Winfried Wenzel, i lokal-tv-kanalen RBB:s kvällsmagasin Abendschau.

Blockaden vid Siegessäule
Blockaden vid Siegessäule. Foto: Andreas Bjunér

Extinction Rebellion är å sin sida även positiva till polisens bemötande. 

”Berlinpolisen har varit väldigt samarbetsvillig och fridfull i allt sitt arbete hittills. Rebeller och poliser har diskuterat klimatkrisen som människor, vi har också mottagit komplimanger för våra aktioner”, skriver rörelsen.

Under tisdagseftermiddagen väntas polisen dock försöka häva blockaden även vid Siegessäule, något som fått Extinction Rebellion att försöka mobilisera genom att i utskick uppmana människor att ansluta sig till blockaden:  ”Polisen har meddelat att de inom den närmaste timmen kommer att häva blockaden. Det är redan mängder av poliser på plats. För att hålla blockaden behöver vi din hjälp”, skrev rörelsen klockan 14.15.

XR:s uppror väntas pågå i totalt två veckor och rörelsen har utlovat blockader på fler platser i staden.

– Vi försöker vara väldigt flexibla så att vi kan agera spontant och för att snabbt kunna agera vid oplanerade händelser, säger Winfried Wenzel.

I tyska medier får aktionerna så här långt  stor uppmärksamhet och får mycket utrymme i både nyhetssändningar och rikstäckande dagstidningar.

Läs också:
Extinction rebellion i aktioner världen över: ”En skyldighet att vara här”
Gröna expolitikern: ”Extinction Rebellion är en sekt”