Radar · Politik

Extinction rebellion i aktioner världen över: ”En skyldighet att vara här”

Svenska aktivisterna Marla Zavala 25 år från Borås, Anna Termine 62 år från Stockholm, Barbro Renström, 61 år från Skattungbyn och Ulla Ryman, 44 år från Stockholm.

BERLIN. I den tyska huvudstaden Berlin finns de svenska aktivister som deltar i det som Extinction Rebellion beskriver som ett globalt uppror. Tidigt i morse påbörjade de en blockad vid en av stadens främsta turistattraktioner.

Måndagens protester inleddes i Sydney, Australien. Under morgonen påbörjades liknande aktioner i en rad europeiska storstäder som London, Paris och Berlin.

I Berlin har bland annat vägar till en av stadens främsta turistattraktioner blockerats för biltrafik. Svenska Nora Sverredal är en av aktivisterna på plats vid monumentet Siegessäule och Victoriastatyn, där blockaden påbörjades vid fyrasnåret på måndagsmorgonen.

Aktivister från Extinction Rebellion som blockerar en väg i Berlin, tidigt på måndagsmorgonen den 7 oktober
Aktivister från Extinction Rebellion som blockerar en väg i Berlin, tidigt på måndagsmorgonen den 7 oktober. Foto: AP Photo/Michael Sohn.

– Det pågår en klimatkris men ingen gör tillräckligt, säger hon till Syre.

Klockan två på morgonen gick hon upp för att ta sig till den utlysta vägblockaden två timmar senare.

Polisen har än så länge varit avvaktande – men det finns en oro att de ska ingripa under natten, berättar Nora Sverredal.

– Vissa tror att det är då de kommer försöker avlägsna folk, vi har planerat aktioner hela veckan, säger hon.

Aktivister från Extinction Rebellion har blockerat Siegessäule, en av de största trafikknutpunkterna i Berlin
Aktivister från Extinction Rebellion har blockerat Siegessäule, en av de största trafikknutpunkterna i Berlin. I bakgrunden syns Victoriastatyn. Foto: Andreas Bjunér

En annan som tagit sig till Berlin är 25-åriga studenten Marla Zavala från Borås.

– Jag känner att det är en skyldighet att vara här. Det känns helt otroligt att vara på plats och jag blir jätteinspirerad av alla unga och gamla som är här och kämpar för klimatet. Jag bestämde mig för att åka hit först i förra veckan, men har varit aktiv inom klimatkampen i ungefär två år, säger hon.

Trots att Siegessäule är en av de största trafikknutpunkterna i Berlin så märks inget kaos av. Den tyska polisen har i god tid stängt av ett större område kring platsen och dirigerat om trafiken. De svenskar som Syre pratar med vittnar också om en lugn start på den första dagen av rörelsens två veckor långa globala uppror.

Några av över 300 svenska aktivister på plats i Berlin är (från vänster) Ulla Ryman, Anna Termine, Ebba Klemedtsson, Barbro Renström, Juno Westerman och Nora Sverredal
Några av över 300 svenska aktivister på plats i Berlin är (från vänster) Ulla Ryman, Anna Termine, Ebba Klemedtsson, Barbro Renström, Juno Westerman och Nora Sverredal. Foto: Andreas Bjunér

På platsen har aktivisterna byggt upp en stor ark, som även används som talarplats, men deras närvaro märks även på andra platser. Bland annat har vissa rödljus dekorerats, där grönt ljus ger texten ”Go vegan” och rött ljus texten ”Stop cheese”.

Civil olydnad används flitigt av Extinction rebellion som en strategi för att väcka uppmärksamhet och störa ordningen. Under dagen har det också kommit rapporter om flera gripanden, däribland från Amsterdam där ett femtiotal aktivister ska ha frihetsberövats vid en vägblockad.

Flera gripanden har skett under dagen i samband med Extinction rebellions protester
Flera gripanden har skett under dagen i samband med Extinction rebellions protester. Här i Sydney, fångat av svenska Michaela Malmberg som är på plats. 

I Sydney – där de globala aktionerna inleddes greps ett trettiotal under förmiddagen, då de inte flyttat på sig när polisen beordrat dem till att göra det, enligt The guardian.

I London, där Extinction Rebellion genomförde sin första stora aktion i april i år har Downing Street och elva andra platser stängts ned av hundratals aktivister. En handfull av dem hade gripits under morgonen.

Bland Extinction Rebellions krav finns att världens ledare ”ska prata sanning”, om klimatfrågan och utlysa ett klimat- och ekologiskt nödläge. De vill också hindra artförlusten och minska växthusgaserna till nollutsläpp 2025, genom att skapa ett medborgarråd.

Protesterna väntas pågå i upp till två veckor.