Startsida - Nyheter

Radar

Trots kritiken – regeringen går vidare med sänkt bidrag

Anonymiserad familj

Försörjningsstödet bör sänkas för bland annat stora barnfamiljer, anser regeringen. Syftet är att få fler ut i arbete – i strid mot vad som är effektivt för denna grupp, enligt forskning som Finanspolitiska rådet sammanställt.

Regeringen presenterade i dag flera tilläggsdirektiv i en pågående utredning om ett så kallat bidragstak.

Ett handlar om att begränsa hur mycket försörjningsstöd större barnfamiljer kan få. Ett annat om att begränsa extra kostnader utöver den så kallade riksnormen.

Extra kostnader kan handla om exempelvis glasögon och vinterjacka. Sådant är ofta dyrt, och något man köper sällan. Därför kan personer som lever på försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag, i dag ansöka om att få extra pengar för sådana utgifter av socialtjänsten.

Men denna typ av extra kostnader vill nu regeringen begränsa ”så långt det är möjligt och lämpligt”.

Syftet med förslagen är att få fler ut i arbete. Detta trots att Finanspolitiska rådet så sent som i maj i år kritiserade regeringen för att ”ekonomiska drivkrafter” knappast hjälper.

Satsa på yrkesutbildningar

Det som i stället skulle vara mer effektivt är exempelvis mer pengar till Arbetsförmedlingen för att satsa på yrkesutbildningar och subventionerade anställningar, anser Finanspolitiska rådet, då det är vad forskningen visar.

”Arbetsmarknadspolitiken behöver bli bättre på att omsätta forskningsresultat och beprövad erfarenhet i praktiska åtgärder”, står det i rapporten.

Regeringen vill också införa en jobbpremie för att fler ska motiveras att arbeta. Det är Finanspolitiska rådet dock mer positiva till, även om de anser att det kan uppfattas orättvist för andra arbetstagare.

Papperslösa

Dessutom vill regeringen förbjuda att papperslösa får ekonomiskt bistånd. Men behovet av ett sådant förbud har tidigare ifrågasatts av utredaren Maria Hemström Hemmingsson, som leder regeringens utredning om bidragstak.

Orsaken är att det tycks vara ytterst ovanligt att kommuner beviljar försörjningsstöd åt papperslösa, med undantag för akut hjälp med pengar till mat för någon dag eller en bussbiljett till Migrationsverket, enligt de kommunbesök som utredningen gjort runt om i landet, sade hon till TT förra sommaren.

Går inte att ”stapla bidrag”

Både Maria Hemström Hemmingsson och Finanspolitiska rådet ifrågasätter även regeringens påstående om att det skulle gå att ”stapla bidrag på varandra”. Detta eftersom alla inkomster räknas av krona för krona innan något ekonomiskt bistånd eventuellt betalas ut. Även barnbidrag och bostadsbidrag räknas då som inkomster.

Redan i dag ställer socialtjänsten krav på att personer att måste söka jobb för att beviljas försörjningsstöd, tidigare kallat socialbidrag. Under senare år har det blivit allt svårare att beviljas försörjningsstöd, och antalet personer som lever på ekonomiskt bistånd, helt eller delvis, är lågt, rapporterade TT förra sommaren.

Vad gäller nivån på försörjningsstödet så ska riksnormen röra sig om ”skäliga kostnader” och bygga på Konsumentverkets årliga undersökningar för vad som är rimliga levnadskostnader, men riksnormen är flera tusenlappar lägre än så, vilket Syre skrivit om tidigare.

Nyligen kritiserade Konstitutionsutskottet regeringen för att det är otydligt hur de fastställer riksnormen.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV