Sverige upphörde med importen av rysk olja i september, men fortsätter att köpa fossilgas från Ryssland. Det visar siffror som Greenpeace låtit ta fram. I dag, på årsdagen av invasionen i Ukraina, väntas ännu en leverans av rysk fossilgas till Nynäshamn.
Trots ett riksdagsbeslut som uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att stoppa import av ryska fossilbränslen, så visar siffror som forskningsinstitutet CREA tagit fram på uppdrag av Greenpeace att Sverige har importerat fossila bränslen från Ryssland till ett värde av fyra miljarder kronor sedan invasionen av Ukraina inleddes för precis ett år sedan. Importen av olja upphörde förvisso i september, men leveranser av flytande fossilgas har fortsatt under hela 2022 och pågår fortfarande, skriver Greenpeace i ett pressmeddelande. I dag, på årsdagen av krigsutbrottet, väntas ännu en leverans av rysk gas till Nynäshamn.
– Att fossilgas som finansierar Rysslands krig fortfarande tillåts flöda in till Sverige är oacceptabelt. Riksdagen gav redan förra regeringen ett tydligt uppdrag att stoppa all import av rysk energi till Sverige och det är Ulf Kristerssons skyldighet att agera, säger Rolf Lindahl, ansvarig för energi- och finansfrågor på Greenpeace, i pressmeddelandet.
Den leverans som väntas till Nynäshamn i dag är inte inkluderad i statistiken från CREA. Det gör att den svenska importen av flytande fossilgas från Ryssland ser ut att öka under 2023, snarare än att avta.
– Regeringen kan förbjuda fartygen med rysk gas från att lasta av i Sverige, vilket skulle göra mycket för att strypa Sveriges finansiering av Putins krig i Ukraina. När den nuvarande regeringen satt i opposition var de drivande för att all svensk import av rysk energi skulle stoppas. Vi förutsätter därför att Ulf Kristersson agerar snabbt för att få ett stopp för de svenska gasimporter som finansierar den ryska krigsmaskinen, säger Rolf Lindahl.
Läs mer:
Greenpeace blockerar rysk fossilgas i Nynäshamn