Radar · Miljö

Greenpeace blockerar rysk fossilgas i Nynäshamn

Så såg det ut under dagen i Nynäshamn.

Det är en skandal att Sverige tillåter rysk fossilgas att lossas i Sverige – det menar Greenpeace som under dagen hindrat det nederländska fartyget Coral Energy från att lägga till i Nynäshamn och pumpa iland rysk gas.

– Att rysk fossilgas fortfarande tillåts flöda in till Sverige, mer än ett halvår efter att Putin inledde sin blodiga invasion av Ukraina, är oacceptabelt. Vi vet att alla fossila bränslen från Ryssland finansierar kriget, säger Karolina Carlsson, som är kampanjledare på Greenpeace.

Coral Energy avgick under onsdagseftermiddagen från Björneborg och skulle enligt planen ha lagt till i Nynäshamn under torsdagen.

Witness fortfarande på plats

När Syre når Greenpeace på kvällen är Karolina Carlsson ombord på Witness, segelfartyget som hjälpt till att stoppa fartyget med fossilgas.

– Men nu finns det inte kvar några aktivister i vattnet med kajaker och heller inga på lastkransarmarna, som tidigare i dag, berättar hon.

Exakt hur länge Witness kommer att vara kvar är inte klart. Men från aktivisternas sida är man beredd att stanna hela natten och även under fredagen.

– Det beror såklart på hur det utvecklar sig, vad polisen gör och så vidare, men tills vidare så stannar vi här, så länge vi kan, säger Karolina Carlsson. Vi är fast beslutna att hålla ställningarna.

Segelfartyget Witness där Karolina Carlsson befann sig under torsdagskvällen
Segelfartyget Witness där Karolina Carlsson befann sig under torsdagskvällen. Foto: Greenpeace
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV