Radar · Miljö

Greenpeace protesterar mot ryska tankers i Östersjön

Aktivist från Greenpeace simmar i vattnet framför oljetankern SCF Baltica med budskapet "Olja göder krig".

I helgen befann sig aktivister från Greenpeace i Östersjön för att protestera mot ryska supertankers som levererar gas och olja till europeiska hamnar. 

Rysk export av olja och gas till europa har hamnat under luppen i samband med kriget i Ukraina och protesterna mot denna export, som indirekt finansierar kriget, har växt sig allt starkare. Under lördagen konfronterade aktivister från Greenpeace oljetankern SFC Baltica, som ägs av det ryska bolaget Sovcomflot, lastad med 85 000 ton olja från Ryssland på väg mot Antwerpen. 

– Samtidigt som folket i Ukraina får utstå ett enormt lidande och människor som protesterar för fred i Ryssland riskerar stränga straff, fortsätter rysk olja och gas att skeppas till europeiska hamnar och bidrar till Putins krigskassa. Om Europa vill stå upp för fred måste vi också omedelbart stoppa importen av rysk olja och gas, och snabbt fasa ut alla fossila bränslen, säger Kajsa Falk, Greenpeaceaktivist från Göteborg som deltar i fredsaktionerna, i ett pressmeddelande.

Greenpeace kräver därför att EU och Sverige stoppar all import av fossila bränslen från Ryssland och att man fasar ut all användning av fossila bränslen och drastiskt minskar energikonsumtionen.

– Enda sättet att säkra vårt samhälle från omedelbara och framtida hot är att bryta vårt fossilberoende och drastiskt minska mängden resurser och energi vi använder. Vi behöver bygga upp trygga samhällssystem som utgår från vad vad människor och ekosystemen behöver, inte låta oligarker och maktmissbrukare förstöra våra samhällen, säger Isadora Wronski, chef för Greenpeace i Sverige, i press meddelandet.

Ryssland är den största leverantören av fossila bränslen till Europa. Omkring 40% av EU:s olje- och gasimporter och nästan hälften av all import av kol kom under 2019 från Ryssland. EU importerade under 2020 energi från Ryssland till ett värde av över 60 miljarder Euro