Vänsterpartiet vill att mest pengar ska omfördelas till sjuka. Moderaterna minst. De vill snarare satsa på att arbetsföra personer ska få rehabilitering snabbare. Det framkommer när Syre går igenom hur riksdagspartierna står gällande sjukförsäkringen. Även några små partier under riksdagsgränsen har fått frågan. Flera vill införa basinkomst – och skulle kanske därmed omfördela allra mest.
Syre har gått igenom partiernas partiprogram, motioner och även skickat frågor till de olika partierna om hur de vill förändra sjukförsäkringen och ekonomin för sjuka eller funktionsnedsatta.
Flera av småpartierna under fyraprocentsspärren vill införa basinkomst, vilket man tror skulle underlätta för människor som blir utförsäkrade.
Vänsterpartiet är det parti, bland riksdagspartierna, som vill satsa mest på sjuka. I den del av budgeten som går till sjukförsäkringen har de lagt mest pengar av alla. Dessutom vill de sänka skatten för låginkomssttagare, vilket skulle ge mer i plånboken för många sjukskrivna eller personer med sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare kallat förtidspension.
Moderaterna är å andra sidan det parti som vill lägga minst pengar på sjuka. Istället vill de satsa på dem som är så friska att de kan arbeta.
”Inför en tidsgräns för rehabilitering för den som arbetar. Regionerna ska erbjuda behandling inom en månad från det att personen efterfrågat hjälp”, står det på deras hemsida.
Syftet är att människor snabbt ska få hjälp när de börjar må dåligt för att undvika att de blir sjukskrivna. Men för dem som har oturen att ändå bli sjuka har Moderaterna få förslag. Samma sak för dem som föds med funktionsnedsättningar som innebär nedsatt arbetsförmåga.
Moderaterna vill istället spara mest av alla partier på sjukförsäkringen, även om den besparingen inte gick igenom i partiets gemensamma budgetmotion med KD och SD i höstas.
Olika åsikter om tidsgränserna i sjukförsäkringen
Vänsterpartiet vill på sikt avskaffa tidsgränserna i den så kallade rehabiliteringskedjan helt, och istället återinföra den steg-för-steg-modell som fanns tidigare.
Samtidigt har steg-för-steg-modellen kritiserats för att sjuka blev bortglömda, och kunde gå sjukskrivna i många år utan att få rehabilitering. Från borgerligt håll framhåller man att tidsgränserna ska ha snabbat på rehabiliteringen.
Oavsett rehabilitering eller ej, visar en studie från Inspektionen för socialförsäkringen att folk kom ut snabbare i arbete efter att tidsgränserna vid dag 90 och 180 hade införts, kanske av rädsla för att stå utan inkomst.
Men samma sak gäller inte för den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, som fanns tidigare och ibland kallades stupstocken.
Långtidssjuka som nådde den bortre tidsgränsen, eller närmade sig den, kom inte ut i arbete snabbare med en bortre tidsgräns än utan. Tvärtom, de fick i snitt lägre inkomster.
Trots den nya studien har inga borgerliga partier gått ut med att de nu skulle ha tagit bort sina förslag om att återinföra den bortre tidsgränsen i det skick som den var innan, vilket alla föreslår.
Likheter mellan SD, MP och Fi
Lite oväntat säger sig Sverigedemokraterna vilja slå samman arbetsförmedlingen och Försäkringskassan till en ny myndighet som ska stötta personer i rehabiliteringsprocessen. Det förslaget påminner om förslag från Miljöpartiet och Feministisk initiativ – partier som i övrigt står långt i från SD – som vill att hela socialförsäkringssystemet ska slås ihop.
Hur mycket Miljöpartiet skulle vilja lägga på sjukförsäkringen är oklart, eftersom de satt i regeringen i höstas då partierna lade fram sina skuggbudgetar. Deras svar i denna artikel bygger enbart på en enkät som Syre har skickat ut.
Samma sak gäller de mindre partierna Feministiskt initiativ, Vändpunkt och Klimatalliansen. Både Feministiskt initiativ och Vändpunkt vill införa basinkomst, vilket kanske skulle innebära ännu större omfördelningar av skattemedel än Vänsterpartiet. Men de har inte samma möjligheter som riksdagspartier att göra uträkningar, och exakt hur basinkomsten ska finansieras framkommer inte i deras svar.
Partiernas ståndpunkter gällande sjukförsäkringen
Socialdemokraterna
Tidsgränserna
Har i tillsammans med MP redan genomfört flera lättnader i sjukförsäkringen. Bland annat är det nu enklare för sjuka att få undantag från att prövas mot ett annat jobb än det man är sjukskriven ifrån (ett så kallat normalt förekommande arbete) vid dag 180, 365 och 550, det vill säga 1,5 års sjukskrivning.
Karensavdraget
Se över. Vill utreda om personal som träffar riskgrupper inom hälso- och sjukvården och äldreomsorgen kan undantas från karensavdraget.
Funkisskatten
Avskaffa den. I dag betalar personer med sjuk-eller aktivitetsersättning högre skatt än de som arbetar på grund av jobbskatteavdrag. S vill ta bort skillnaden.
Skatt för sjukskrivna och arbetslösa
På sikt är målet att också avskaffa att sjukskrivna och arbetslösa betalar mer i skatt än de som arbetar.
Sjukpenning
Höjt tak i sjukpenningen från 8 till 10 prisbasbelopp, infördes 1 januari i år.
Sjuk- och aktivitetsersättning
Lättnader i reglerna för att beviljas sjuk- och aktivitetsersättning, samma arbetsmarknadsbegrepp ska användas som vid prövning av rätten till sjukpenning.
Övrigt
Utreder om läkarintygen kan ges större tyngd i sjukskrivningsprocessen samt hur samarbete mellan professioner runt den sjukskrivne kan förbättras.
Utreder om sjuk- och aktivitetsersättningen kan följa reallöneökningarna i samhället.
Vänsterpartiet
Tidsgränserna
Avskaffa tidsgränserna och inför den tidigare steg-för-steg-modellen. Flera av V:s krav på lättnader har gått igenom i riksdagen.
Karensavdraget
Avskaffa att löntagare inte får ersättning för första dagens sjukdom.
Sjuk- och aktivitetsersättning
Höj taket och ersättningsnivån i sjuk- och aktivitetsersättningen till 10 prisbasbelopp. Gör det lättare att beviljas sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare kallad förtidspension, samma arbetsmarknadsbegrepp ska användas som vid prövning av rätten till sjukpenning.
Funkiskatten
Avskaffa den. I dag betalar personer med sjuk-eller aktivitetsersättning, tidigare kallad förtidspension, högre skatt än de som arbetar på grund av jobbskatteavdrag. V vill ta bort skillnaden.
Skatt för sjukskrivna och arbetslösa
Ta bort att sjukskrivna och arbetslösa betalar mer i skatt än de som har ett arbete. Sänkt skatt för låginkomsttagare generellt.
Flexiblare sjukskrivning
Inför fler grader av deltidssjukskrivning än dagens 25, 50, 75 eller 100 procent.
Möjlighet att testa arbeta
Utred hur det ska kunna bli lättare att testa att arbeta eller studera med bibehållen sjuk- eller rehabiliteringspenning. Utred hur stöd att komma ut i arbete kan ges till sjuka som saknar saknat SGI och får försörjningsstöd.
Budget till sjukförsäkringen
Lägger mest pengar på sjukförsäkringen av alla riksdagspartier. Vill dessutom att skatter ska omfördelas till låginkomsttagare, vilket ofta innefattar sjuka.
Trygghetspensionen
Röstade för regeringens förslag om trygghetspension, men vill ha ett ännu generösare system för sjukskrivna som är nära pensionsåldern.
Övrigt
Förbättra stödet i sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocessen
Inför statlig sjuklön till småföretag.
Miljöpartiet
Tidsgränserna
Inför avstämningspunkter i stället för skarpa tidsgränser i sjukförsäkringen.
Karensavdraget
Slopa karensavdraget vid första dagens sjukdom
Sjuk- och aktivitetsersättningen
Höj garantinivån i sjuk- och aktivitetsersättningen, och inför lättnader i reglerna för att beviljas sjuk- och aktivitetsersättning, samma arbetsmarknadsbegrepp ska användas som vid prövning av rätten till sjukpenning. Gör det lättare för personer med sjuk- och aktivitetsersättning att pröva arbete, studera och jobba ideellt.
Funkisskatten
Avskaffa den. I dag betalar personer med sjuk-eller aktivitetsersättning högre skatt än de som arbetar på grund av jobbskatteavdrag. MP vill ta bort skillnaden.
Flexiblare sjukskrivning
Inför fler grader av deltidssjukskrivning än dagens 25, 50, 75 eller 100 procent.
Möjlighet att testa arbeta
Ökade möjlighet att jobba ideellt (10 timmar i veckan) med bibehållen ersättning. Förbättrade möjligheter för personer med sjuk- och aktivitetsersättning att studera eller pröva arbeta.
Trygghetspensionen
Sade ja till trygghetspensionen, som innebär att sjukskrivna äldre ska ha lättare att få sjukersättning, tidigare kallad förtidspension.
Övrigt
Utred ett gemensamt trygghetssystem vid arbetslöshet och sjukdom.
Hjälpmedel ska ingå i högkostandsskyddet.
Främja arbetsintegrerande sociala företag.
Centerpartiet
Tidsgränserna
Återinför den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, och behåll tidsgränserna. Är ”starkt kritisk” till uppluckring av rehabiliteringskedjan.
Karensavdrag
Förändra det inte.
Sjuk- och aktivitetsersättning eller sjukpenning
Vill inte förändra nivåerna jämfört med i dag, inte heller när det gäller sjukpenning.
Möjlighet att testa arbeta
Ge personer med sjuk- eller aktivitetsersättning möjlighet att testa att arbeta eller studera utan att förlora sin ersättning, och förbättra stödet till människor med funktionsvariationer att ta sig in på arbetsmarknaden efter förmåga.
Flexiblare sjukskrivning
Inför fler grader av deltidssjukskrivning och fördela arbetstiden lite friare när man arbetstränar.
Sjukskrivna och arbetslösa
När ekonomi tillåter – sänk skatten ytterligare för sjukskrivna och arbetslösa.
Budget till sjukförsäkringen
Ville minska på sjukförsäkringen med 2 miljarder jämfört med den budget som regeringen lade fram i höstas.
Trygghetspensionen
Flyktingar
Vill tillsätta en utredning som ser över hur personer som är nya i Sverige kan kvalificera sig in i trygghetssystemen.
Övrigt
Förbättra samverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen så att de blir bättre att hitta jobb till personer som blivit sjuka av sitt arbete och måste byta arbete.
Stärk fokuset på tidiga rehabiliteringsinsatser.
Moderaterna
Tidsgränserna
Återinför den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. r emot regeringens lättnader i sjukförsäkringen. Vill tillsätta en utredning som ska lägga förslag på en särskild rehabiliteringskedja för psykisk ohälsa.
Funkisskatten
Ha kvar. Skatten sänktes för personer med sjuk- och aktivitetsersättning i den gemensamma budget som M lade med KD och SD, och som gick igenom hösten 2021. Men eftersom partierna införde ett nytt jobbskatteavdrag är den så kallade funkisskatten kvar.
Sjuka och arbetslösa
Vill behålla skattegapet mellan sjuka och arbetslösa och de som arbetar.
Trygghetspension
Budget
Ville i sin egna budget i höstas spara mest av alla partier på utgiftsområdet Ekonomisk trygghet vid sjukdom och funktionsnedsättning, där sjukförsäkringen ingår.
Flyktingar
Försvåra för flyktingar och skyddsbehövande att beviljas garantinivån i sjuk- eller aktivitetsersättningen. I dag har dessa och en del andra med uppehållstillstånd rätt att tillgodoräkna sig försäkringstid i sitt hemland, M vill att detta ska tas bort.
Övrigt
Den som arbetar ska snabbare få hjälp. Regionerna ska erbjuda behandling inom en månad från det att personen efterfrågat hjälp
Sverigedemokraterna
Tidsgränserna
Mjuka upp tidsgränserna i rehabiliteringskedjan vid dag 180 och 365, bland annat genom att det ska räcka med att den sjukskrivna beräknas kunna återgå på deltid inom en viss tid. Vill inte införa en bortre tidsgräns, något som de tidigare har sagt ja till år 2017.
Karensavdraget
Låt vissa utsatta yrkesgrupper slippa karensavdraget, vård och omsorgspersonal samt personal inom barnomsorg och grundskola.
Sjuk- och aktivitetsersättning
Gör det lättare att beviljas sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare kallad förtidspension, samma arbetsmarknadsbegrepp ska användas som vid prövning av rätten till sjukpenning.
Flexiblare sjukskrivning
Inför en skräddarsydd individanpassad sjukskrivningsgrad i steg om 5 procent istället för dagens fasta gränser.
Funkisskatten
Har i dagsläget inga förslag på skatteförändringar för personer med sjuk- och aktivitetsersättning. Anser att det kan ”uppstå tillfällen där jobbskatteavdrag behövs”.
Sjukskrivna och arbetslösa
Har inga förslag på sänkt skatt för sjuka och arbetslösa.
Möjlighet att testa att arbeta
Utred att personer under en sex månader ges möjlighet att pröva sin arbetsförmåga genom att lönearbeta upp till 25 procent, utan att ersättningen från Försäkringskassan påverkas.
Trygghetspension
Röstade ja till den så kallade Trygghetspensionen, men ville liksom V ha generösare förslag.
Flyktingar
Försvåra för flyktingar och skyddsbehövande att beviljas garantinivån i sjuk- eller aktivitetsersättningen. I dag har dessa och en del andra med uppehållstillstånd rätt att tillgodoräkna sig försäkringstid i sitt hemland, SD vill att detta ska tas bort. Utred också att bara medborgare ska få garantinivån i sjuk- eller aktivitetsersättningen, liksom alla andra bosättningsbaserade bidrag.
Budget
Ville lägga 2,9 miljarder mer på sjukförsäkringen än regeringens budget som lades fram i höstas. Den gemensamma budget som SD lade fram med KD och M och som gick igenom i riksdagen innehöll dock inte den höjningen, men flera av de lättander i sjukförsäkringen som regeringen hade aviserat. Skatten för sjuka och arbetslösa sänktes dock inte, vilket regeringen ville.
Kristdemokraterna
Tidsgränserna
Återinför den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen
Flexiblare sjukskrivning
Inför fler grader av deltidssjukskrivning och sjukersättning än dagens 25, 50, 75 eller 100 procent. Vill införa en personanpassad procentsats mellan 20 och 100 procent.
Sjuk-och aktivitetsersättningen
Nyligen infördes en höjning, därför behövs inte höjas ytterligare. Men vill åtgärda att höjningen av sjuk- och aktivitetsersättningen inte äts upp av höjda avgifter hos kommunerna.
Funkisskatten
Vill behålla. Motivering: ”Vår gemensamma välfärd, där sjuk- och aktivitetsersättningen ingår, finansieras genom skatt på arbete. Att upprätthålla arbetslinjen är därför grundläggande för en hållbar välfärd för alla, varför sänkt skatt på enbart arbete gynnar både de som arbetar men även de med sjuk- och aktivitetsersättning. Det vi gjorde i vår budget var att sänka kostnaderna för företag som anställer långtidsarbetslösa, vilket skapat ett minimalt, men motiverat, gap. Att inte använda skatt på arbete som ett verktyg för att bryta denna långtidsarbetslöshet är att äventyra både människors framtid men även vårt sociala skyddsnät.”
Budget till sjukförsäkringen
Ville minska på sjukförsäkringen med drygt 2 miljarder i år jämfört med den budget som regeringen lade fram i höstas (utgiftsområde 10).
Trygghetspensionen
Sade ja till trygghetspensionen.
Flyktingar
Försvåra för flyktingar att beviljas garantinivån i sjuk- eller aktivitetsersättning.
Övrigt
Utred möjligheten att tilldela en mentor till långtidssjukskrivna.
Förbättrat SGI-skydd för företagare som bli sjukskrivna.
Genomför pilotprojekt med arbetsplatsrådgivare som stöttar arbetsgivare när de behöver rehabilitera anställda som är sjukskrivna.
Stärk lönebidraget – en anställningsform för personer med nedsatt arbetsförmåga.
Staten bör ta över ansvaret för sjukvården och i samband med det bör budgetansvar slås samman mellan sjukförsäkring och hälso- och sjukvården, detta för att stimulera förebyggande och rehabiliterande insatser.
Liberalerna
Tidsgränserna
Återinför den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen. Är emot flera av regeringens lättnader i sjukförsäkringen.
Karensavdrag
Behåll och utöka. Inför ett nytt karensavdrag dag 15 i sjukskrivningen
Sjukpenning
Var emot det höjda taket i sjukpenningen som infördes i år.
Trygghetspensionen
Röstade nej till den så kallade Trygghetspensionen.
Flyktingar
Försvåra för flyktingar, skyddsbehövande och övrigt skyddsbehövande att beviljas garantinivån i sjuk- eller aktivitetsersättningen. I dag har dessa rätt att tillgodoräkna sig försäkringstid i sitt hemland, L vill att detta ska tas bort. ”Med förändringen kommer flyktingar att behandlas på samma sätt som anhöriginvandrare och andra kategorier av invandrare.”
Budget
Vill spara i budgeten för sjukförsäkringen med 9,6 miljarder kronor jämfört med den budget som regeringen lade fram i höstas.
Övrigt
Vill att fler funktionsnedsatta ska ha tillgång till LSS så att de får större möjligheter att arbeta.
Sjuka som förväntas bli i sjukskrivna i mer än 90 dagar ska få en särskild handledare på Försäkringskassan som ska hjälpa personen till samordnade insatser och rehabilitering.
Feministiskt initiativ
Tidsgränserna
Avskaffa rehabiliteringskedjan och hitta en nytt sjukförsäkringssystem där rehabiliteringen är så effektiv som möjligt samtidigt som patienten sätts i centrum. Inför en form av basinkomst som ger ekonomisk grundtrygghet, och trappas av i takt med att inkomsten höjs.
Karensavdraget
Avskaffa det.
Funkisskatten + skatt för sjukpenning och arbetslösa
Omvandla jobbskatteavdragen till ett grundavdrag, som går till alla med inkomst, alltså även personer med sjuk- och aktivitetsersättning, sjukpenning eller a-kassa.
Möjlighet att jobba eller studera
Rätten till basinkomst på miniminivå prövas eller kontrolleras inte, vilket möjliggör att till exempel pröva att studera eller arbeta ideellt. Basinkomsten delas ut till alla som är folkbokförda i Sverige.
Övrigt
Inför en samlad socialförsäkring där kompetenser och berörda myndigheter sammankopplas inom en myndighet.
Förbättra den dagliga ersättningen som ges till en del funktionsnedsatta på vissa jobb. Lagstadga så att alla som utför denna typ av arbete får den, höj ersättningen så att de motsvarar arbetsinsatsen och arbetarens kostnader med mera.
Vändpunkt
Tidsgränserna
Sluta med tidsgränser i sjukförsäkringen. Bedömning av arbetsförmåga och behov av rehabilitering ska alltid vara individuell. Inför basinkomst, som ger alla, inklusive sjuka och/eller funktionsnedsatta en garanterad inkomst som täcker basbehoven. Basinkomsten skulle innebära att de som i dag har till exempel garantinivån av sjukpenning får höjd inkomst. Sjuk och aktivitetsersättning kan då bli överflödigt och ersätts istället med basinkomsten, vilket också skulle innebära en höjning för de som idag får minst.
Karensavdraget
Avskaffa det
Möjlighet att jobba eller studera
Basinkomsten ger möjligheten att fritt studera, prova ideella arbeten eller annat som kan hjälpa ens mående och vardag till det bättre utan rädsla att förlora pengar.
Övrigt
Utred skatterna generellt för att de ska bli mer utjämnande och motverka alltför stora inkomstklyftor.
Basinkomstpartiet
Tidsgränserna
Inför basinkomst – en ekonomisk grundtrygghet till alla som har rätt till Sveriges socialförsäkringssystem.
Funkisskatten
Avskaffa att sjukskrivna och personer med sjukersättning betalar mer skatt än de som lönearbetar. Beskattningen bör vara lika.
Flexiblare sjukskrivning
Inför fler grader av deltidssjukskrivning än dagens 25, 50, 75 eller 100 procent.
Klimatalliansen
Har inga klara svar beträffande sjukförsäkringen, men hänvisar till några underpunkter i deras program, bland annat:
Börja mäta samhällsutvecklingen på nya sätt. Låt kvalitativa mål kring välfärd och välbefinnande vara styrande, snarare än BNP.
Kompensera ökad produktivitet med kortare arbetstid för att inte öka belastningen på planeten.
Minska de ekonomiska klyftorna – utan rättvisa kommer klimatomställningen att försvåras.