Radar · Politik

Nya budgeten: Skatteklyftan består och försämringar för sjukskrivna

Flera av regeringens förslag när det gäller sjuka gick igenom i M, KD och SD budgeten, men inte alla.

Regeringens skattesänkning för sjukskrivna och arbetslösa uteblir. Detta efter att KD, SD och M fick igenom sin budget igår. Dessutom består skatteklyftan mellan de som jobbar och de som har sjuk- och aktivitetsersättning. Även ålderspensionärerna får betala högre skatt än de som arbetar, i varje fall tillfälligt nu under coronapandemin.

I regeringens budget fanns en rad förslag som skulle ha hjälpt sjukskrivna och arbetslösa ekonomiskt. Men igår röstades budgeten ned, efter att Centerpartiet röstade på sin egna budget. Därför gick oppositionens budget igenom i stället.

M, SD och KD behåller visserligen en del av regeringens förslag, men inte den sänkta skatten för alla med låga inkomster, bland annat sjukskrivna och arbetslösa. I stället vill de införa ett nytt jobbskatteavdrag, som sänker skatten för bara de låg- och medelinkomsttagare som jobbar. Den som jobbar heltid skulle få ungefär 150 kronor i sänkt skatt i månaden.

Personer med sjuk- och aktivitetsersättning, tidigare kallat förtidspension, ska dock också få sänkt skatt, liksom den höjda ersättning som regeringen tidigare hade aviserat. Men i och med att de högerkonservativa samtidigt vill införa det nya jobbskatteavdraget innebär det att skatteklyftan mellan de som jobbar och inte kan jobba ändå består. Det kritiseras av funktionsrättsrörelsen, vilket Syre har skrivit om tidigare.

– Att inte kunna arbeta på grund av funktionsnedsättning eller kronisk sjukdom och därför tvingas att leva i fattigdom är inget eget val, sade Funktionsrätt Sveriges ordförande Elisabeth Wallenius då i ett pressmeddelande.

Även en skatteklyfta för pensionärer

När det gäller skatteklyftan mellan ålderspensionärer och de som arbetar hade den utplånats tidigare.

Men under coronapandemin uppstod den på nytt eftersom regeringen då införde en tillfällig skattesänkning för de som arbetar. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraternas har inte tagit bort denna tillfälliga skattesänkning.

Det innebär i praktiken att det finns en skatteklyfta mellan pensionärer och de som arbetar, trots att de högerkonservativa vill sänka skatten för pensionärerna så att en pensionär som har en pension på 13 000 kronor i månaden får 150 kronor mer varje månad. Skatteklyftan mellan pensionärerna och de som arbetar är visserligen tillfällig, men ska gälla fram tills 2023.

Skillnad mellan bostadstillägget för ålders- och förtidspensionärer

När det gäller bostadstillägget får pensionärerna mer pengar än personer med sjuk- och aktivitetsersättning i de högerkonservativas budget. Regeringen ville utplåna den skillnaden i sin budget, och höjde därför bostadstillägget för förtidspensionärerna så att både deras och pensionärernas bostadstillägg blev lika höga.

Men nu fortsätter alltså ojämlikheten i och med att de högerkonservativa höjer ålderspensionärernas bostadstillägg med 200 kronor i månaden för ensamstående pensionärer och 100 kronor i månaden för sammanboende, från och med 1 augusti nästa år.

Hur högt skulle bostadstillägget kunna bli med V och S överenskommelse?

Hur högt bostadstillägget blir för pensionärerna om Socialdemokraternas och Vänsterpartiets överenskommelse går igenom under våren är oklart. Men på Vänsterpartiets hemsida står det att de allra fattigaste pensionärerna skulle ha fått 1 000 kronor mer i månaden i bostadstillägg, och att bostadstillägget sedan skulle trappas av i takt med höjd inkomst. Det är dock oklart hur många som skulle få ta del av det bostadstillägget.

Det nya jobbskatteavdraget och den sänkta skatten för pensionärerna finansieras genom att personer med sjukpenning och a-kassa inte får sänkt skatt, samt genom att ta bort regeringens förslag om att hyra ut personliga tillgångar skattefritt, enligt oppositionens budget.

Läs mer:

Besvikelse över högersväng om ”funkisskatt”

Budgeten: Rejäla lyft för sjuka – men inte mer i försörjningsstöd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV