Startsida - Nyheter

Zoom

Nu lottas basinkomst ut i EU – sedan får alla européer chansen

Den franska studenten Lucie var först med att vinna den basinkomst som lottas ut av nätverket UBI 4 all (vilket betyder ”universell basinkomst till alla”).

Den 20 juni har du möjlighet att vinna basinkomst. Bakom utlottningen står ett nätverk som försöker skapa opinion för att få till basinkomst i EU. Det här är den tredje och sista utlottningen – i varje fall för bara EU-medborgare.
– Sedan öppnar vi upp för alla européer, skriver Helwig Finner, initiativtagare i ett mejl. Därefter är målet att nå hela världen.

EU-kommissionen måste diskutera basinkomst. Det anser nätverket UBI 4 all, som vill att fler ska skriva under en namninsamling för basinkomst. Namninsamlingen är ett så kallat Europeiskt medborgarinitiativ, som innebär att befolkningen i medlemsländerna kan tvinga EU-kommissionen att diskutera frågor som man tycker är viktiga – i detta fall basinkomst.

För att uppmärksamma medborgarinitiativet har UBI 4 all genomfört utlottningar av basinkomst. Syre skrev i höstas om studenten Lucie i Frankrike som vann en basinkomst på drygt 8 100 kr i månaden under ett års tid. Därefter har ytterligare en person vunnit basinkomst.

Den 20 juni genomförs nu den tredje och sista utlottningen av basinkomst inom ramen för kampanjen. Denna gång handlar det om en basinkomst som delas ut under ett halvår. Totalt ligger prissumman på 4 800 euros (drygt 50 400 kronor). Pengarna har samlats in via crowdfunding.

Att det är sista gången som utlottningen sker beror på att det europeiska medborgarinitiativet har deadline den 25 juni. Men initiativtagaren Helwig Finner säger att det kommer bli fler utlottningar av basinkomst i framtiden.

– Efter det öppnar vi upp för alla europeiska länder, även de utanför EU. Så då är det även möjligt för medborgare i Storbritannien, Norge och Ukraina att registrera sig, skriver han i ett mejl till Syre.

Det innebär att det antagligen lär bli fler deltagare i utlottningen än när Lucie deltog. Då hade 16 067 personer registrerat sig.

Efter att de börjat med utlottningar i hela Europa vill de nå ännu fler.

– Vårt mål är att under nästa år utvidga utlottningen till hela världen – precis som namnet på vår organisation: Universell basinkomst för ALLA (inte bara för européer), skriver Helwig Finner.

Finns någon hake med utlottningen?

Vanligtvis definieras basinkomst, även kallat medborgarlön, som en summa pengar som människor inom ett geografiskt område får regelbundet av staten eller någon annan myndighet.

Andra basinkomstprojekt finansieras via crowdfunding, som UBI 4 alls utlottning, och en tysk motsvarighet som heter Mein grundeinkommen.

Oavsett finansiering är poängen att personerna får en månatlig summa helt utan några villkor eller kontroller över vad de gör med pengarna.

I en tidigare intervju frågade Syre vad Helwig Finner ville säga till folk som trodde att det fanns något lurt eller någon hake med att vara med i utlottningen. Då svarade han:

– Det är bara att gå in och läsa på hemsidan under FAQ om vad vi gör för att undvika bedrägeri. Och rent lagmässigt är det egentligen inte ett lotteri, utan motsvarar snarare reglerna för till exempel korsordsvinster. Det är gratis att delta och du kan inte förlora något på att vara med. Om någon fortfarande känner sig osäker går det att läsa mer om Mein grundeinkommen, för konceptet är precis detsamma, och deras projekt har funnits i många år i Tyskland, sade han då.

Helwig Finner är initiativtagare till UBI 4 alls utlottningar av basinkomst. Tidigare har han jobbat med Mein grundeinkommen som också har genomfört utlottningar, men då enbart i Tyskland. Foto: Privat

Nu efterfrågar Helwig Finner fler volontärer i Sverige. Bland annat behöver språket förbättras på den svenska hemsidan, som i dag är översatt via ett digitalt översättningsprogram, vilket gör svenskan felaktig och bidrar till ett oseriöst intryck.

Långt kvar till en miljon namnunderskrifter

Men kommer målet att få EU att diskutera basinkomst uppnås? Det är tveksamt. 1 miljon namnunderskrifter behövs och än så länge har bara drygt 230 000 EU-medborgare skrivit under.

En del medborgarinitiativ om andra frågor har dock fått in många namn just på slutet, enligt Helwig Finner.

Ett annat krav för att få igenom medborgarinitiativet handlar om att minst sju EU-länder behöver uppnå ett visst antal namnunderskrifter i sitt land. Länge var det bara Slovenien som lyckades samla in tillräckligt med namn, men nyligen har även Italien kommit över sin tröskel. Näst på tur kan bli Spanien, som har 94,45 procent av alla de namnunderskrifter som behöver samlas in. Därefter ligger Tyskland med 88 procent.

Sverige har bara drygt 21,5 procent av alla namnunderskrifter som behöver samlas in. Minst intresse för basinkomst tycks finnas i Malta, med bara 1,4 procent namnunderskrifter.

Namninsamlingen började redan i september 2020, och skulle egentligen bara ha pågått under ett år. Men medborgarinitiativet fick förlängas i och med coronapandemin, eftersom det var svårt att samla in namnunderskrifter samtidigt som samhället stängde ned i många europeiska länder.

Läs mer:

Så går det för basinkomstuppropet i EU

Hon vann basinkomst i ett helt år – snart sker ny utlottning

Treårigt basinkomstförsök i Tyskland: ”En jättechans

Skillnader mellan basinkomst och försörjningsstöd

Risk för att basinkomst gör fler till gig-jobbare

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV