Högsta domstolen i Storbritannien godkänner inte Julian Assanges senaste överklagan mot tidigare domstolsbeslut om en överlämning till USA – där han riskerar 175 års fängelse för spioneri.
Högsta domstolen i Storbritannien avslog på måndagen yttrandefrihetsaktivisten och Wikilekasgrundaren Julian Assanges överklagan mot en tidigare dom om att han kan utlämnas till USA, rapporterar Deutsche Welle. Enligt domstolen finns det inte tillräckliga omständigheter för att ta upp fallet.
I USA anklagas han för spionage efter att ha offentliggjort tusentals hemligstämplade dokument från det amerikanska försvarsdepartementet, om krigen i Irak och Afghanistan. Materialet som Wikileaks publicerade innehöll bland annat en inspelning av en amerikansk militärhelikopter som sköt mot civila i Bagdad. Dokumenten avslöjade också hur amerikansk militär dödat hundratals civila i orapporterade incidenter under kriget i Afghanistan, samt krigshandlingar som visade att tiotusentals civila dödats och torterats i Irak, enligt BBC.
I januari 2021 bedömde en domare att risken för Assanges psykiska hälsa var för stor och att det förelåg en stor självmordsrisk vid en eventuell överlämning till USA. Beslutet överklagades i sin tur av USA och i december kom ett domstolsbeslut om att Assange kunde överlämnas till USA.
Sker utlämningen kan australiern dömas till 175 års fängelse för att ha brutit mot amerikanska spionagelagar.
”Hot mot journalister”
Organisationen Reportar utan gränser har tidigare reagerat mot domstolens utlämningsbeslut av Assange, som de menar utgör ett hot mot journalister i hela världen.
– Rättegången mot Julian Assange är en skandal. Den är helt klart politiskt motiverad. Man vill använda Julian Assange som exempel riktat mot media över hela världen. Om USA får Julian Assange utlämnad för att sedan kunna straffa honom för hans bidrag till journalistisk rapportering av frågor av allmänintresse går ingen journalist säker, någonstans, sa Rebecca Vincent, Reportrar utan gränsers chef för internationella kampanjer, i ett tidigare uttalande om rättegången.
Även Nils Melzer, FN:s specialrapportör mot tortyr, har reagerat på rättegången som han menar är ett försök från USA:s sida att ”kriminalisera undersökande journalistik”.
Läs mer:
Domstol öppnar för utlämning av Assange
Assange får gifta sig i fängelset