Nyheter

Domstol öppnar för utlämning av Assange

En av Julian Assanges anhängare vid en protest i London i november.

En brittisk domstol öppnar för en framtida utlämning av Wikileaksgrundaren Julian Assange från Storbritannien.

Domarna i appellationsdomstolen upphäver ett tidigare domstolsbeslut om att hindra utlämningen av Julian Assange.

Utlämningen stoppades i början av året med hänvisning till hans psykiska hälsa. USA:s regering överklagade domen med argumentet att den brittiska domaren fattat beslutet utan tillräcklig hänsyn till olika expertutlåtanden.

Fredagens dom kommer sannolikt att överklagas.

Julian Assange anklagas av den amerikanska regeringen för 18 brott i samband med att Wikileaks 2010 släppte 500 000 hemliga dokument om krigen i Afghanistan och Irak. Bland annat avslöjade Wikileaks hur USA:s militär dödat hundratals civila i Afghanistan och Irak.

Om Assange döms riskerar han ett fängelsestraff på upp till 175 år. Amerikanska myndigheter har sagt att Assange, om han utlämnas till USA, skulle kunna få avtjäna eventuella fängelsestraff som utdöms i amerikansk domstol i sitt födelseland Australien.

50-årige Assange sitter för närvarande på Londons högsäkerhetsfängelse Belmarsh.

Assange tog i juni 2012 sin tillflykt till Ecuadors ambassad i London för att undvika utlämning till Sverige, där han då misstänktes för sexualbrott. Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut.

Det svenska rättsfallet hade då redan lagts ner. Men han fängslades för att brutit mot brittiska borgensregler. Han har därefter fortsatt suttit frihetsberövad i väntan på avgörandet i fallet om utlämning till USA.