Radar · Morgonkollen

Assange får gifta sig i fängelset

Julian Assange, här på en bild från 2017, får gifta sig med sin flickvän.

Julian Assange går i bröllopstankar, och nu har han fått tillåtelse att gifta sig, rapporterar brittiska medier.

Wikileaksgrundaren sitter sedan två år fängslad i Storbritannien, i väntan på beslut om han ska utlämnas till USA. Innan ett sådant beslut fattas kommer han att få gifta sig i Belmarsh-fängelset i östra London.

– Jag är glad över att förnuftet vann och jag hoppas att det inte kommer bli ytterligare störningar för vårt äktenskap, säger Assanges flickvän Stella Moris till nyhetsbyrån PA.

Paret har två barn tillsammans och har varit förlovade en längre tid. De träffades när Assange befann sig på Ecuadors ambassad i London, dit han 2012 tog sin tillflykt för att undvika utlämning till Sverige, där han då misstänktes för sexualbrott. Han stannade på ambassaden till i april 2019 då han släpades ut.

USA anklagar Julian Assange för bland annat dataintrång och spioneri för de stora mängder hemligstämplat material som Wikileaks offentliggjort. Organisationen avslöjade bland annat hur USA:s militär dödat hundratals civila i Afghanistan och Irak.

I januari sade en brittisk domare att Assanges psykiska hälsa var för dålig för en utlämning och att risken var stor för att han skulle ta sitt liv. USA har sedan dess försäkrat att australiern Assange kan få avtjäna alla eventuella straff som utdöms av en amerikansk domstol i hemlandet.