Radar · Mänskliga rättigheter

Julian Assange familj: ”Han lider – släpp honom fri”

I Storbritannien har Julian Assange varit inlåst i över två år, detta efter att han dragits ut från den ecuadorianska ambassaden i London – där han tillbringade fem och ett halvt år utan möjlighet att lämna ambassaden.

Det amerikanska utrikesdepartementet pressar på för att få Julian Assange utlämnad från Storbritannien. Men nu kräver Julian Assange familj att USA släpper honom fri.

I början av året stoppade brittisk domstol en begäran om utlämning av Julian Assange till USA med hänvisning till att Julian Assange lider av allvarliga psykiska problem. Strax efter nekades Julian Assange borgen av samma brittiska domstol.

Men processen är inte över. USA har överklagat beslutet till den högre instansen High Court. USA:s justitiedepartement uttryckte ”extrem besvikelse” över domen, enligt nyhetsbyrån AFP.

Och oavsett beslut i High Court så lär domstolens beslut att överklagas, antingen av USA eller av Julian Assange, för att sedan gå vidare Storbritanniens högsta domstol och kanske även till Europadomstolen. Därmed kan avgörandet dröja flera år – om nu inte president Joe Biden lyssnar till Assange familj och ser till att anklagelserna mot Assange dras tillbaka.

Julian Assange riskerar livstids fängelse och möjligen dödsstraff om han utlämnas till USA, där han riskerar att utsättas för tortyr, att inte få utöva sin yttrandefrihet, och att inte få en rättvis rättegång.” – Nils Melzer, FN:s särskilde rapportör för tortyrfrågor.

Enligt Democracy Now riskerar Julian Assange upp till 175 år i fängelse i USA, där han åtalades för brott mot spionagelagen i samband med publicering av sekretessbelagda handlingar som bland annat avslöjade amerikanska krigsförbrytelser.

Familjen kräver ett frisläppande

Julian Assanges far och bror är nu på rundresa i USA för att skapa opinion och få den amerikanska regeringen att släppa åtalen mot WikiLeaks-grundaren.

I en längre intervju med Democracy Now berättar fadern, John Shipton, och broder, Gabriel Shipton, om varför de nu är i USA för att försöka få USA regering att lägga ner åtalet.

– Assange är offer för en kränkande process som är avsedd att straffa honom för sin journalistik. Situationen är väldigt hemsk och Julian lider i det fängelset, säger John Shipton till Democracy Now.

Enligt John Shipton används han son som ett varande exemplet på vad som kommer att hända den som publicera sanning

FN-expert fördömer behandlingen av Assange

Även FN:s särskilde rapportör för tortyrfrågor, Nils Melzer, har i flera uttalande riktat hård kritik mot behandlingen av Julian Assange och sagt att Julian Assange under de senaste åren har utsatts för offentlig mobbning, skrämseltaktik och förtal i USA, Storbritannien, Ecuador och Sverige.

Nils Melzer har även besökt Julian Assange i fängelset för att utreda om han utsatts för tortyr eller behandlats illa på andra sätt. Efter en grundlig medicinsk undersökning av Julian Assange, 2019, skrev Nils Melzer att

”Framför allt visade Assange, förutom fysiska krämpor, alla symptom som är typiska för att länge ha utsatts för psykologisk tortyr, bland annat extrem stress, kronisk ångest och psykologiskt trauma”.

Fakta: Julian Assange och Wikileaks

• Född 1971 i Townsville, Australien.
• Blev som tonåring känd som hacker under namnet Mendax, som tillsammans med andra bröt sig in i Pentagons och Nasas datorsystem.
• Var 2006 med och grundade Wikileaks, en webbplats dit stora läckor skulle kunna lämnas och publiceras.
• 2010 publicerade Wikileaks en video från en amerikansk helikopterattack i Irak där ett dussintal civila dödades, bland dem två journalister från nyhetsbyrån Reuters, vilket fick enormt stor uppmärksamhet.
• 2010 släpptes också cirka 75 000 dokument om USA:s krigsinsats i Afghanistan och på hösten dokument om kriget i Irak som bland annat visade hur barn dödats.
• 2016 släppte Wikileaks läckt e-post från Demokraternas presidentkandidat Hillary Clintons kampanj. Intrånget uppges ha genomförts av hackare med band till Rysslands underrättelsetjänst
Källa: TT

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV