Startsida - Nyheter

Radar · Djurrätt

Frankrike vill begränsa försäljning av vissa husdjur: ”En historisk dag”

Djuraffärer får inte längre visa upp djur i skyltfönstren, och försäljning av kattungar och hundvalpar förbjuds helt där, rapporterar flera franska medier.

Valpar och kattungar får inte längre säljas i djuraffärer. Dessutom måste cirkusar fasa ut sina vilda djur, och inom två år får de inte längre visas upp för allmänheten. Det lagförslaget röstades igenom i Frankrikes nationalförsamling igår.

”En historisk dag,” twittrade Loïc Dombreval, politiker från det socialliberala partiet La république en marche!

Han syftar på att Frankrikes nationalförsamling igår med stor majoritet  röstade igenom ett lagförslag som innebär förbättringar för djurens rättigheter.

Blir lagförslaget verklighet medför det att hundvalpar och kattungar inte får säljas i djuraffärer från och med år 2024. Dessutom förbjuds uppvisning av djur i skyltfönstren, rapporterar Le figaro. Detta är ett led i att försöka minska antalet övergivna hundar och katter, och husdjuren ska endast kunna visas upp i skyltfönster om det sker i samarbete med katthem eller andra ideella organisationer. När det gäller försäljningen av husdjur via internet kommer även dessa djur få ökat skydd, skriver Liberation.

Förbud mot vilda djur på cirkus

Vad gäller djur på de 120 kringresande cirkusarna som finns i Frankrike måste cirkusarna sluta att visa upp de vilda djuren inom loppet av två år. Inom sju år måste de ha upphört med att äga djuren.

Att ha delfiner i delfinarier förbjuds inom fem år. Det finns dock ett undantag. Om det inte går att hitta en fristad får djuret stanna kvar på anläggningen, uppger Liberation.

Djurrättsorganisationen Peta beskriver lagen som en stor framgång.

– Det är en historisk lag. Den erkänner att behoven hos vilda djur inte kan tillfredsställas i fångenskap, och att de, även utan fysisk misshandel, inte kan vara lyckliga där, sade Marie-Morgane Jeanneau, en av talespersonerna för Peta France, i en intervju med Liberation efter att politiker diskuterat lagen i ett tidigare skede i slutet på oktober.

Lagförslaget innebär också hårdare straff för att överge eller utnyttja djur.

Boskap och vilda djur fortfarande utsatta

Djurrättsorganisationerna hoppades på stärkt skydd även för boskap och vilda djur ute i naturen. Men dessa djur undantogs från lagtexten efter påverkan från jordbruks- och jägarlobbyister, uppger tidningen Liberation.

Den enda djurindustri som förbjuds är uppfödning av djur för deras pälsars skull, något som framför allt påverkar minkindustrin.

Att förbjuda vilda djur på cirkusar och delfiner i delfinarier, har debatterats sedan förra hösten då Frankrikes miljöminister gick ut med det som mål, vilket Syre skrivit om tidigare.

I morgon den 18 november väntas lagförslaget om förbättringarna för djuren röstas igenom i senaten.

Dessa djur är förbjudna på cirkus i Sverige

I Sverige förbjöds elefanter och sjölejon på cirkusar 2018. Många andra vilda djur var förbjudna redan tidigare, som apor, flodhästar och giraffer. Hundar, katter, hästar och renar är dock tillåtna.

Djurens rätt och andra djurrättsorganisationer arbetar för att förbjuda alla djur på cirkus i Sverige, eftersom det inte ligger i djurens intresse att delta. Det gäller även delfiner i delfinarier. Kolmården utanför Norrköping har Nordens enda delfinarie, och några planer på att stänga det finns inte, vilket Syre skrivit om tidigare.

Vad gäller minkindustrin riskerar Sverige bli bland de sista i EU som fortfarande bedriver pälsdjursproduktion, efter att allt fler europeiska länder har förbjudit eller fasat ut pälsdjursproduktionen.

Läs mer:

Stopp för vilda djur på cirkus – franska ägare kämpar emot 

Avelsförbud mot mink hävs: ”Svek och stor skam”

Ingen frihet i sikte för Kolmårdens delfiner

70 organisationer: Förbjud vilda djur på cirkus

En miljon kräver förbud mot djur på cirkus: ”Är inte underhållning”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV