Startsida - Nyheter

Radar · Arbetskritik

Apotea sa upp unga afghaner –  facket och Stadsmissionen kräver svar

Både Stadsmissionen och fackförbundet Unionen försöker få en förklaring till varför ett antal ungdomar sades upp från Apotea.

Både fackklubben och Stadsmissionen har efterfrågat en förklaring från Apotea till varför ett antal ungdomar sades upp precis innan de skulle bli fast anställda. ”Provanställning är en av de sämsta anställningsformerna”, säger Unionens representant.

I förra veckan skrev Syre om hur flera ungdomar blivit uppsagda från sin provanställning på Apoteas lager i Morgongåva, utan att ha fått veta varför. Uppsägningen skedde bara ett par veckor innan den enligt lag skulle övergå i tillsvidareanställning, och utan fast arbete riskerar ungdomarna att gå miste om uppehållstillstånd enligt gymnasielagen.

Unionens fackklubb på arbetsplatsen har sedan dess försökt få till en överläggning för några av ungdomarna, där man dels försöker få en vettig förklaring till varför de här personerna inte får vara kvar, och dels se om man kan få arbetsgivaren att ändra åsikt.

Hittills har man inte kommit fram till någon lösning, säger Minna Blom, vice ordförande i klubbstyrelsen i Unionens fackklubb på Apotea.

– Provanställning är en väldigt osäker anställningsform, en av de sämsta, eftersom arbetsgivaren utan saklig grund kan säga upp dig. En fackförening kan i det läget inte göra så mycket. Generellt kan kanske provanställningar utnyttjas av arbetsgivare som vill ha tillfällig arbetskraft.

Uppsägning utan förvarning

Vid provanställningar rekommenderas att man har ett utvecklingssamtal efter halva tiden, för att utvärdera och ta upp eventuella problem som den anställde då får vetskap om och tillfälle att rätta till. De ungdomar som Syre talat med fick inga sådana samtal, utan uppsägningen kom helt utan förvarning.

Ungdomarna rekryterades till Apotea inom ramen för projektet Unga i jobb, ett projekt som har som mål att förbättra förutsättningarna för unga vuxna med uppehållstillstånd för gymnasiala studier till framtida anställning. Stockholms Stadsmission och Uppsala Stadsmission står bakom projektet och potentiella arbetsgivare blir alltid informerade om vilken typ av anställning som personerna är i behov av.

Kia Björk, projektledare på Stockholms Stadsmission, säger att de alltid försöker följa upp hur det går för deras deltagare.

– I det här fallet har vi har en dialog med Apotea och försöker reda ut vad som har hänt. Men framförallt försöker vi stötta killarna som blivit uppsagda framåt, eftersom det är där vi har utrymme att påverka.

Fick ni några indikationer under provanställningens gång att det skulle vara några problem?

– Vi följer kontinuerligt upp samarbetet med de företag vi jobbar med, inklusive Apotea. Däremot har vi inte haft individuella uppföljningar med alla deltagare och Apotea tillsammans, något vi ser att vi kan förbättra framåt. Jag kan inte uttala mig om enskilda individer i dagsläget, vi behöver få en tydligare bild av vad som hänt.

"Bedrövlig lag"

Enligt Minna Blom tar Apotea in många provanställda, särskilt över sommaren, och alla får inte vara kvar. Detta gäller inte bara ensamkommande ungdomar utan också vuxna och svenska ungdomar.

–Från Unionens sida anser vi att det saknas ett bra system för att ta emot nyanställda och ge dem återkoppling. Men här har vi en mycket utsatt målgrupp, även om Migrationsverket satt stopp för utvisningar just nu på grund av talibanerna. Hela gymnasielagen är en bedrövlig lag, det är väldigt svårt att uppfylla alla stegen. Men de här killarna hade kommit längst upp på trappan för att i nästa steg få permanent uppehållstillstånd, säger Minna Blom.

Hon ser det inte som enbart positivt att fallet får uppmärksamhet, då det dels skulle kunna avskräcka arbetsgivare från att anställa på gymnasielagen, dels att en bojkott från kunderna riskerar att leda till minskat behov av all personal.

– Det är en komplicerad och sorglig historia, slår Minna Blom fast.

Läs mer: 

De fick sparken från Apotea: ”Utnyttjade och lurade oss”

Apoteas vd: ”Inte vår intention att utnyttja någon”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV