Radar · Arbetskritik

Apotea sparkade nio unga afghaner när provanställning skulle bli fast

Ungdomarna gavs intrycket att fast anställning väntade hos Apotea, men precis när provanställningen löpte ut blev de istället avskedade.

Nio ungdomar från Afghanistan som i princip fått löfte om fast anställning fick sparken från Apotea precis innan deras provanställning skulle övergå i fast jobb. Det innebär att deras möjligheter att få  uppehållstillstånd har försämrats betydligt.

Apotea har länge fått hård kritik för sina brister i arbetsmiljö och undermåliga arbetsvillkor för logistikpersonalen. Nu berättar flera källor med insyn i processen för Syre att nio ungdomar från Afghanistan har blivit uppsagda från Apotea precis innan deras provanställning skulle övergå i fast anställning.

Personerna ifråga har fått stanna i Sverige med hjälp av gymnasielagen som kräver att man hittar ett jobb inom sex månader efter att man gått ut skolan. För att få förlängt uppehållstillstånd krävs att man har tillsvidareanställning eller har minst två års anställning kvar när Migrationsverket avgör sitt ärende.

Falska förhoppningar

Ungdomarna rekryterades till Apotea inom ramen för ett projekt som hjälper unga in på arbetsmarknaden. Deras situation ifråga om uppehållstillstånd förklarades för arbetsgivaren som då ska ha sagt att om de presterar bra så övergår provanställningen i tillsvidareform, varpå 27 ungdomar anställdes. Men en av dem sades upp redan i juni och i september avskedades ytterligare åtta, två veckor innan provanställningen löper ut, berättar Liisa Korvenranta, yrkesvägledare och delaktig i rekryteringssamarbetet, och intygar samtidigt att ungdomarna jobbade hårt och till och med tog extra pass.

– Man har skyllt på arbetsbrist samtidigt som man söker ny personal. Killarna är i chock för nu har deras möjligheter till permanent uppehållstillstånd försämrats betydligt, då de bara har kort tid att hitta fast jobb eller provanställning, säger Liisa Korvenranta.

De övriga av de 27 som anställdes vid samma tillfälle har ännu inte fått fast anställning, men inte heller besked om uppsägning.

Unionens representant på Apotea har avböjt att kommentera och hänvisar till förbundets regionala avdelning. Syre inväntar återkoppling därifrån.

Läs Apoteas svar på kritiken här: 

Apoteas vd: ”Inte vår intention att utnyttja någon” 

Läs mer:

De fick sparken från Apotea: ”Utnyttjade och lurade oss”

Fakta: Nya och gamla gymnasielagen  

2015 kom det 35 369 asylsökande personer som registrerats som ensamkommande barn. Många av dem hade fått avslag på sina asylansökningar. De barn som var minderåriga vid avslaget hade fått sina utvisningsbeslut uppskjutna till 18-årsdagen eftersom minderåriga utan ordnat mottagande i hemlandet inte får utvisas. Därför enades man om en lag som skulle ge dem möjlighet att studera, och om studierna gick bra, möjlighet att stanna i Sverige.
Efter en första gymnasielag 2017, som bara omfattade 130 personer i slutändan, infördes Nya gymnasielagen 2018. Mellan den 1 juli och 30 september 2018 var det möjligt för ungdomar att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier trots att man fått avslag på sin asylansökan. Förutsättningen var att asylansökan lämnats in före den 24 november 2015 och personen väntat mer än 15 månader på beslut och under den tiden fyllt 18.
Källa: Migrationsverket