Radar · Arbetskritik

Apoteas vd: ”Inte vår intention att utnyttja någon”

Apoteas vd Pär Svärdson säger att företaget gärna vill hjälpa ensamkommande ungdomar men att alla måste bedömas på samma grunder ifråga om lämplighet för ett visst jobb.

Efter gårdagens vittnesmål i Syre från två av de ungdomar som fått sina provanställningar på Apotea avslutade på för dem oklar grund, säger företagets vd Pär Svärdson att det handlar om en helhetsbedömning från medarbetarnas närmsta chef.

I våras anställde Apotea på prov 27 ungdomar från Afghanistan som fått stanna i Sverige med hjälp av den nya gymnasielagen. För att få förlängt uppehållstillstånd krävs att man har tillsvidareanställning eller har minst två års anställning kvar när Migrationsverket avgör ens ärende.

Under rekryteringsprocessen, som skedde inom ramen för ett samarbete med Stadsmissionen, förklarade ungdomarna hur avgörande en tillsvidareanställning var för dem. De försäkrades från Apoteas sida om att den sex månader långa provanställningen skulle övergå i fast tjänst så länge de jobbade bra och inte hamnade i konflikt. Arbetsuppgifterna bestod i att plocka och packa varor på Apoteas lager. Men med en månad respektive två veckor kvar på provanställningen blev åtta av dem uppsagda utan förvarning.

Motstridiga budskap

De två ungdomar som Syre talat med ställer sig oförstående till avskedet, de hade jobbat hårt. Apoteas vd Pär Svärdson vill inte gå in för mycket i detalj i enskilda fall men säger att det här rör sig om en blandning av attityd och prestation.

– Man har ju en chef som bedömer och gör en helhetsbild som inbegriper allt från att kommer man i tid till jobbet till attityd mot kollegor och hur du jobbar i grupp.

Liisa Korvenranta, yrkesvägledare och delaktig i rekryteringen som sker via Stadsmissionen, uppger till Syre att Apotea har skyllt på arbetsbrist samtidigt som de vände sig till deras samarbetspartners och frågade efter ny arbetskraft. En av ungdomarna som Syre talat med gavs också skälet arbetsbrist av sin personalchef. Enligt Pär Svärdson söker man dock ingen sådan lagerpersonal för tillfället.

– Däremot utlyser vi andra tjänster på lagret än att packa och plocka, kanske en senior chef. Den avdelning de här personerna har varit på behövde inte så mycket personal, och flera har bytt avdelning. Den absoluta majoriteten av den här gruppen kommer gå vidare och har eller kommer att få fast jobb, men några har tyvärr inte fått det. Och då är det i huvudsak deras egen prestation det handlar om, deras chefer har bedömt att de inte matchade kraven, säger han.

Råder arbetsbrist eller inte, och om det gör det, varför behöver inte de här åtta personerna ersättas? 

– För att vi har en naturlig personalomsättning och det är inte självklart att vi behöver anställa fler för att någon slutar. Folk börjar plugga, kommer tillbaka från föräldraledighet. Vi kan heller inte förutse efterfrågan på våra varor till hundra procent. Vi anställde för att vi ville att de skulle bli fasta och hade de motsvarat förväntningarna hade de absolut blivit det. Men åtta personer är inte så många och vi kunde täcka upp för dem på andra sätt.

Han tycker att det är olyckligt att säga att företaget har utnyttjat någon.

– Det är aldrig någonsin vår intention. Vi har försökt bereda anställning åt så många som möjligt ur den här gruppen av personer som faller under gymnasielagen, för jag tycker allmänt att vårt samhälle hanterat de här personerna oerhört dåligt. Men vi kan inte särbehandla någon åt något håll när vi bedömer om man passar för ett visst jobb.

Krav från Arbetsmiljöverket

Utgångspunkten för provanställning är att arbetsgivaren innan anställning har gjort en bedömning att företaget har behov av en tillsvidareanställning. Pär Svärdson avvisar teorin om att företaget skulle sätta i system att provanställa.

– Om man vill erbjuda en kortare anställning finns det ju visstidsanställningar. Som arbetsgivare investerar man mycket pengar när man anställer en människa, man vill att den ska vara kvar.

De brister i arbetsmiljön som det kontinuerligt rapporterats om i media ger kanske inte de bästa förutsättningarna för det. I somras hotade Arbetsmiljöverket Apotea med vite om 50 000 kronor om företaget inte tog fram skriftliga rutiner över sitt systematiska arbetsmiljöarbete till hösten.

– Det handlar om säkerställa att rutinerna fungerar i alla lägen och det har vi jobbat och jobbar jättemycket med. Jag tror att vi har utvecklats väldigt mycket av att ha blivit granskade på olika sätt, vi har tagit till oss det och förbättrat oss, säger Pär Svärdson.

Läs mer:

Apotea sparkade nio unga afghaner när provanställning skulle bli fast

De fick sparken från Apotea: ”Utnyttjade och lurade oss”