Radar · Arbetskritik

De fick sparken från Apotea: ”Utnyttjade och lurade oss”

Apotea sade upp flera ensamkommande ungdomar, kort tid innan de skulle få tillsvidareanställning, uppger flera källor.

Asif och Vali var två av flera afghanska ungdomar som fick sex månaders provanställning på Apotea – med gott hopp om fast anställning. Men istället blev de uppsagda, drygt två veckor innan provanställningen gick ut. ”De utnyttjade oss, varför sa de inte som det var från början?”, säger Asif.

Asif, 22, kom till Sverige för sex år sedan som ensamkommande flykting från Afghanistan. Efter att ha nekats asyl fick han ändå stanna, eftersom han omfattades av gymnasielagen som från 2018 gjorde det möjligt för ensamkommande ungdomar som hunnit fylla 18 år i väntan på beslut från Migrationsverket, att gå ut gymnasiet i Sverige. För att därefter kunna få förlängt uppehållstillstånd krävs dock att ungdomarna inom sex månader kan uppvisa en minst två års tidsbestämd anställning eller en tillsvidareanställning när Migrationsverket avgör ens ärende.

I vintras gick Asif ut gymnasiet, men hans jobbsökande började redan sommaren 2019. Han sökte på alla tänkbara ställen för att kunna få en anställning som kunde ge honom en chans att stanna, efter att ha lärt sig språket och slitit i flera år. I våras lyckades han tillslut, trots coronapandemin, få tre arbetsintervjuer inbokade.

– Det var hemtjänst och ett äldreboende, som sa att jag kunde ha goda chanser till förlängt eller tillsvidare, berättar Asif.

Det tredje var nätapoteket Apotea, som erbjöd Asif och flera andra ensamkommande ungdomar från Afghanistan en provanställning på sex månader. De hade goda möjligheter att bli tillsvidareanställda om de gjorde bra ifrån sig under denna period, fick de veta. Ungdomarna, som intervjuades fem i taget, förklarade hur avgörande en tillsvidareanställning var för dem.

– Vi frågade vad vi behövde göra för att vi skulle bli tillsvidareanställda. De förklarade att så länge vi jobbar bra och inte hamnar i konflikt och så vidare, så skulle det säkert gå bra. Så jag tänkte att det var jättebra för mig och tog jobbet.

Något som också bekräftas av Vali, 21, som också fick en provanställning på Apotea. Även han är ensamkommande från Afghanistan.

– De sa att vi kommer att få en fast anställning bara vi jobbar bra, sköter närvaron och kommer i tid. Det sade de både under den digitala intervjun och när vi var på plats, berättar Vali.

Ungdomarna arbetade hårt i sex månader. Men drygt två veckor kvar på provanställningen blev nio av dem, helt utan förvarning, uppsagda. Några fick reda på det någon vecka tidigare. Enligt personalchefen berodde det på arbetsbrist, det var i alla fall förklaringen som Asif fick.

– Arbetsbrist sa de bara muntligt, men det kan inte stämma. Kort tid efter att ha sparkat oss alla, totalt ett tiotal ungdomar från Afghanistan, som alla befinner sig i samma sits, anställde de nya personer, säger Asif.

Vali, som också blev uppsagd, fick veta att han inte ”riktigt kommer hela vägen”. Någon ytterligare förklaring, fick han inte.

– Under anställningen så jobbade vi på, jag har god kommunikationsförmåga och var bara fokuserad på mitt arbete. Jag tror att det var planerat att säga upp oss, säger han.

Nu har de lagt dyrbar och kanske avgörande tid, på något som inte hjälper dem att stanna i Sverige.

– Apotea lurade och utnyttjade oss. Jag undrar varför de inte kunde säga som det var från början, att de bara ville ha tidsbestämda anställningar eller vikarier? Jag hade tagit något av de andra jobben om jag hade vetat, säger Asif.

Vali hade ett deltidsjobb i Stockholm som kan kunde försörja sig på, som han lämnade i hopp om en fast anställning på Apotea. Hans uppehållstillstånd har redan gått ut.

–  Visste jag detta från början hade jag jobbat kvar där. Jag tror att det var lättare att utnyttja oss på grund av vår situation, att vi behöver fast jobb, säger han.

I september gick även Asifs uppehållstillstånd ut och Migrationsverket kan när som helst ringa och kräva att han uppvisar en anställning på minst två år, för att få stanna i Sverige.

– Jag vet inte vad jag ska göra, jag söker jobb hela tiden, men det är jättesvårt. Det är ju ännu svårare för oss, som inte har erfarenhet sedan tidigare att få fast. Tänk om Migrationsverket ringer imorgon och vill ha komplettering?, säger Asif.

Asif och Vali heter egentligen någonting annat.

Syre har sökt Apotea för en kommentar.

Unionens representant på Apotea har avböjt att kommentera och hänvisar till förbundets regionala avdelning. Syre inväntar återkoppling därifrån.

Läs mer: 

Apotea sparkade nio unga afghaner när provanställning skulle bli fast

Apoteas VD: ”Inte vår intention att utnyttja någon”