Miljöfrågorna kan komma i kläm när regeringen måste blidka C och V. Det fruktar Miljöpartiet inför höstens budget. Och den infekterade striden om skogen spökar inför budgetförhandlingarna.
Nu ska höstbudgeten förhandlas i regeringskansliet, den sista för mandatperioden. Centerpartiet och Vänsterpartiet behöver båda stödja regeringens budget – utan att vara med och förhandla om den. Det gör läget minst sagt speciellt. Miljöpartiets ekonomisk-politiska talesperson Karolina Skog är orolig för att de miljö– och klimatfrågor partiet vill prioritera hamnar i skymundan när regeringen måste lägga förslag som håller både center– och vänsterpartister på gott humör. I C:s fall handlar det bland annat om lättnader för småföretag, i V:s fall satsningar på välfärd och trygghetssystem.
– Det får inte leda till att miljöarbetet saknar ner. Jag känner en viss oro för att Miljöpartiet och våra frågor kommer i kläm, det inte okej, säger Karolina Skog.
När Vänsterpartiet i förra veckan presenterade sina krav för att rösta för regeringens budget nämndes klimatet endast som en del av satsningar på industri och jobb. Konkreta krav ställdes däremot när det gäller A-kassan och sjukförsäkringen. Bland annat vill V för gott avskaffa den karensdag för sjuka som varit borta under pandemin. Även de förändringar som gjort det lättare att kvalificera sig för A-kassan vill Vänsterpartiet förlänga. Några invändningar i sak mot vänsterkraven har inte Karolina Skog.
– Vi delar verklighetsbild. Vad det innebär i konkreta satsningar får vi återkomma till, säger hon.
Tysta centerpartister
Från centerhåll är det tyst. Partiet avböjer intervju med Syre och i andra medier har man hänvisat till regeringen när man ombetts kommentera Vänsterpartiets önskemål. Tidigare har dock Centerns arbetsmarknadspolitiska talesperson Martin Ådahl framhållit i en intervju med Svenska dagbladet att klimatomställningen ”måste accelerera” och att han vill se en grön skatteväxling. Detta välkomnar Karolina Skog, men frågan är hur en grön skatteväxling kan utformas för att både C och MP blir nöjda. Karolina Skog vill för sin del plocka upp det utredningsförslag om avskaffat reseavdrag som lades fram 2019.
– Sedan kan vi alltid höja koldioxidskatten, det behöver vi inte utreda, säger hon.
Förslag som gör det dyrare för bilberoende landsbygdsbor lär dock inte vinna centerpartisternas gillande.
Sommarens konflikt mellan MP och C om skogspolitiken ligger också den och pyr inför budgetförhandlingarna. Miljöpartiet vill lägga pengar i budgeten för stora inköp av skyddsvärd skog utmed fjällkedjan. Det var vad den statliga skogsutredningen föreslog, men Centerpartiet anser sig ha fått löfte från statsministern om att förslaget ska skrotas.
Om det kommer finnas ett färdigt lagförslag om skogspolitiken när budgetpropositionen läggs fram är däremot långt ifrån säkert.
– Vi går in i en väldigt osäker höst där ingen vet någonting om processerna. Men vi vet väldigt tydligt vad vi vill, säger Karolina Skog.
Järnvägs– och cykelsatsningar
När det gäller infrastrukturen ser hon möjligheter att göra satsningar som MP, C och V alla gillar. Pengar till järnvägsunderhåll och cykelvägar står på miljöpartisternas önskelista.
Karolina Skog tillstår dock att infrastrukturpolitiken som helhet är långt ifrån vad Miljöpartiet skulle önska. I förra veckan rapporterade Dagens nyheter att Naturvårdsverket ville att regeringen skulle pröva om den planerade motorvägen Tvärförbindelse Södertörn söder om Stockholm är förenlig med klimatlagen – vilket Naturvårdsverket anser att den inte är. Men regeringen och miljöminister Per Bolund (MP) nobbade myndighetens begäran och därmed ser vägen ut att bli av. Projektet är visserligen inte fullt ut finansierat, men planeringsarbetet pågår för fullt på Trafikverket.
– Det finns definitivt mycket kvar att göra när det gäller styrningen av infrastrukturplaneringen. Krafterna som inte vill förändra är starka, säger Karolina Skog.
Läs mer: