Det interna bråket om las-avtalet inom fackorganisationen LO verkar långt ifrån över. Nu har avdelningar inom fackförbundet Transport gått ut med helsidesannonser där de kallar uppgörelsen som Kommunal och IF Metall anslöt till för ett ”svek”.
”Att sälja ut vår anställningstrygghet är inget annat än ett svek”. Så skriver sex avdelningar inom Transport i helsidesannonser i tidningarna Kommunalarbetaren och Dagens arbete.
Annonsen riktar sig till medlemmar inom fackförbunden IF Metall och Kommunal, som i december meddelade att de ansluter till överenskommelsen om förändrad arbetsrätt mellan Svenskt Näringsliv och tjänstemannaorganisationen PTK. Detta trots att LO enhälligt sa nej till överenskommelsen bara några veckor tidigare.
"Djupt oroade"
Syftet med annonserna, som publiceras i Kommunals och IF Metalls tidningar, är att nå medlemmarna i dessa fackförbund för att väcka en diskussion om innehållet i uppgörelsen, som man är uppriktigt orolig över, uppger Linda Svensson, ombudsman vid Transports avdelning 12, i Transportarbetaren.
– Vår tanke var inte att uppröra, utan att få igång en diskussion och nå kommunalarna och IF metallarna. Vi är djupt oroade över vad uppgörelsen får för konsekvenser, också för dem, säger Linda Svensson.
Ingen reglering av turordning
Annonsörerna kritiserar bland annat de ändrade turordningsreglerna i las (lagen om anställningsskydd). Många arbetsplatser som är anslutna till Transport består av mindre organisationer med få anställda. Fler undantag i turordningsreglerna, som finns i den nya överenskommelsen, riskerar därför att påverka anställningstryggheten i större utsträckning på dessa arbetsplatser.
– Om vi får ännu fler undantag, så finns i praktiken ingen reglering av turordningen vid uppsägning i de små företagen. Det finns ingenting kvar att förhandla om, säger Linda Svensson till tidningen Arbetet.
Veli-Pekka Säikkälä som är avtalssekreterare i IF Metall, tror inte att annonsörerna har förstått las-uppgörelsen. Han medger att fler undantag i turordningsreglerna är extra känsligt för arbetsplatser med få anställda.
– Å andra sidan finns redan två undantag, att det blir tre gör inte så stor skillnad. Jag skulle gärna ta bort undantagen över huvud taget, men det finns inte majoritet i riksdagen för det, säger Veli-Pekka Säikkälä till Arbetet.
Läs mer:
Fackförbund bröt mot LO:s stadgar när de anslöt till las-uppgörelsen
L ställer sig bakom las-uppgörelse utan LO
LO sluter leden och tar strid för Las
Kravet på LO-ledningen: Ta strid för LAS