Radar · Politik

L ställer sig bakom las-uppgörelse utan LO

Liberalernas ledare Nyamko Sabuni (L) ställer sig bakom en las-uppgörelse utan LO, meddelar hon på fredagen.

Liberalerna ställer sig bakom las-uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv, meddelar partiledaren Nyamko Sabuni på fredagen.

Turerna kring den mycket omtvistade las-utredningen som är ute på remiss har varit många.

Så sent som i förra veckan bröts las-förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv (SN), PTK och LO för andra gången på kort tid. Detta då LO sa nej till överenskommelsen som SN och PTK ställde sig bakom.

Sedan dess har det varit ett stort frågetecken kring hur regeringen ska gå vidare och statsminister Stefan Löfven har minst sagt varit pressad mellan arbetarrörelsen och andra aktörer.

Nu meddelar Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni att partiet ställer sig bakom uppgörelsen mellan PTK och Svenskt näringsliv, där LO inte finns med.

”Jag är övertygad om att parternas förslag kommer att vara i linje med det som Liberalerna tycker är bra”, säger hon i en intervju med Dagens industri.

Men hon är tydlig med att påpeka att beskedet inte innebär en möjlighet för statsministern att förhandla om innehållet.

”Ska vi ta parternas överenskommelse så bör det vara fullt ut såsom parterna vill se den, inte att vi ska börja luckra upp den med nya förhandlingar i regeringskansliet. Jag välkomnar gärna en begäran från parterna. Om S skulle tycka att det är bättre än Toijer-utredningen, så är vi på”, säger Nyamko Sabuni till Dagens industri.

Centerpartiet har sedan tidigare ställt sig bakom en överenskommelse, framför förslagen i las-utredningen. Nu går L på samma linje.

”Då blir det en lag som uppfyller de politiska ambitioner som Liberalerna har. Att bistå den arbetssökande att komma i arbete, löntagaren att kompetensutveckla sig och inte minst ge bättre villkor för företagen att våga anställa”, säger Sabuni.

Löfven: Vi ska bereda den enligt konstens alla regler

Om S går med på en uppgörelse utan LO,  är dock oklart. Efter Sabunis besked säger statsminister Stefan Löfven att man ska titta på vad överenskommelsen mellan Svenskt näringsliv och PTK kan innebära, rapporterar Svt.

– Vi måste naturligtvis titta också på den och analysera den, men vi har fortfarande beredningen kvar att göra av utredningen som är ute på remiss. Vi ska bereda den enligt konstens alla regler, säger Stefan Löfven, som väljer att inte ta ställning till huruvida uppgörelsen ska ersätta utredningens förslag eller inte.

– Det finns inom LO delade meningar. Det är viktigt nu att vi tar oss tid och får en ordnad process. Vi har inte bråttom, vi ska göra detta på en ansvarsfullt sätt så att det blir bra och balanserat för arbetsmarknaden.

Flera LO-förbund: "Krigsförklaring"

I en debattartikel som publicerades i Arbetet under fredagen markerar sju av 14 LO-förbund tydligt mot Svenskt näringslivs las-bud, som de kallar för en krigsförklaring. Enligt de sju ordförandena bakom artikeln skulle förslaget få förödande konsekvenser för LO:s medlemmar och kraftigt flytta balansen på arbetsmarknaden till arbetsgivarnas fördel.

”Skulle Svenskt näringslivs förslag bli underlag för en ny lagstiftning så är det en krigsförklaring mot LO och alla medlemmar i ett LO-förbund. Det skulle skapa tysta arbetsplatser och godtyckliga uppsägningar”, skriver ordförandena.

Hot om misstroendeomröstning

Vänsterpartiet, med understöd av Kristdemokraterna, har hotat med en misstroendeomröstning om regeringen går fram med en lagstiftning i enlighet med las-utredningen.

V har också varit tydliga med att LO måste vara med i en eventuell uppgörelse.

På måndag är sista dagen för samtliga 57 aktörer att ha inkommit med sina åsikter i frågan.