Radar · Inrikes

Fackförbund bröt mot LO:s stadgar när de anslöt till las-uppgörelsen

Kommunal och IF Metall bröt mot LO:s stadgar när de anslöt till las-överenskommelsen, konstaterade fackorganisationen under ett möte på måndagen.

Kommunal och IF Metall bröt mot LO:s stadgar när de anslöt sig till las-uppgörelsen med Svenskt näringsliv och PTK utan att inhämta LO-styrelsens yttrande, slog fackorganisationen fast under måndagen.

I december meddelade fackförbunden Kommunal och IF Metall att de ansluter till las-överenskommelsen som PTK och Svenskt näringsliv tecknat. Detta trots att både Kommunal och IF Metall knappt två månader tidigare ställt sig bakom LO:s enhälliga beslut att förkasta överenskommelsen.

Beskedet förvånade både LO-ledningen och övriga fackförbund. Flera av dem reagerade starkt och en del väckte frågan om Kommunal och IF Metall hade brutit mot fackorganisationens stadgar genom sitt agerande. Detta då Kommunal och IF Metall inte hämtat LO-styrelsens yttrande innan de anslöt sig till överenskommelsen, vilket de enligt stadgarna är skyldiga att göra ”i frågor av större principiell innebörd eller omfattande praktisk betydelse”.

Konstaterat: Bröt mot stadgarna

Styrelsen, som diskuterade frågan under måndagen, slår nu fast att fackförbunden inte agerade enligt stadgarna när de anslöt till uppgörelsen.

”Vi har haft en bra diskussion på LO-styrelsen. Bland annat har vi tillsammans konstaterat att kravet på inhämtande av yttrande från LO-styrelsen i stadgarna inte iakttogs på ett korrekt sätt inför att IF Metall och Kommunal anslöt sig till avtalet mellan PTK och Svenskt Näringsliv”, säger LO i ett pressmeddelande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV