Radar · Miljö

Sveaskogs vd avgår med omedelbar verkan: ”Saknar samsyn”

Sveaskogs vd Hannele Arvonen får lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.

Sveaskog har kritiserats hårt från många håll på sistone, bland annat på grund av sin skogsavverkning. Nu meddelar bolaget att vd Hannele Arvonen får gå med omedelbar verkan.

Sveriges största skogsägare Sveaskog har fått återkommande, skarp kritik av bland annat miljöorganisationer för att avverka skog med höga naturvärden. Samebyar har också riktat kritik mot bolaget för att förstöra rennäringen och hota den biologiska mångfalden, vilket Syre rapporterat om tidigare.

Nu får bolagets vd Hannele Arvonen lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan, meddelar Sveaskog i ett pressmeddelande under måndagseftermiddagen. Enligt bolaget grundar sig vd-skiftet på implementeringen av deras nya strategi att ”förena ett fortsatt högt uttag av den viktiga skogsråvaran med ökade insatser för biologisk mångfald”.

– Hannele Arvonen har gjort ett utmärkt arbete med att fånga synpunkter, förslag och insikter från organisationen, men styrelse och vd saknar nödvändig samsyn om bolagets strategiska inriktning och hur den kan implementeras varför våra vägar nu skiljs, säger Eva Färnstrand, styrelseordförande i Sveaskog, i pressmeddelandet.

Till Dn säger Hannele Arvonen att kritiken mot Sveaskogs avverkningar från samebyar kan ha en viss roll i att hon nu får lämna sitt uppdrag.

– Naturligtvis kan det ha spelat in. Man kan anse att vd:n inte hanterat frågorna rätt. Man kan alltid göra mer – men kommunikation är alltid bra och ju mer desto bättre. Jag tror att vi generellt kan bli bättre på att förklara mer varför man vill göra saker och skapa förståelse. Men det man har sagt till mig är att man inte tror att jag kan implementera Sveaskogs nya strategi.

Tidigare CFO och vice vd Per Matses kommer att inneha rollen som tillförordnad vd tills en ny vd utses, meddelar bolaget.

Läs mer: 

Sveaskog vill hugga gammelskog – ”Markägaren gör som den vill”

Protest mot Sveaskog: ”Hotar biologisk mångfald”

Sveaskog vill avverka gammelskog i nationalparksförslag

Sveaskog drar tillbaka avverkningar i Luokta-Mávas sameby

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV