Zoom

Globalt hatdrev riktas mot Bilan Osman: ”De sjukaste dagarna i mitt liv”

Allt fler antirasistiska röster försvinner från det offentliga samtalet, men Bilan Osman har fortsatt.

Den högerextrema aktivisten Christian Peterson utreds för grovt förtal efter att ha inlett en trakasseringskampanj mot opinionsbildaren Bilan Osman. Kampanjen har fått internationellt genomslag och lett både till en hatstorm och hot.

Nyligen inledde Christian Petersson en kampanj som uppviglar till hat mot Bilan Osman, feministisk och antirasistisk opinionsbildare samt tidigare Expo-medarbetare. Som upptakt till kampanjen publicerade han ett inlägg om att han snart skulle publicera en av sina ”mest gränslösa granskningar” på sin swishfinansierade sajt. Ledtråden till vem det handlade om presenterade han som ”En av vänsterns största h*s som jag sugit ut på info”.

Peterson har därefter bombarderat flera sociala medie-plattformar med påståenden kring Osmans sexualitet, etnicitet och leverne, liksom andra känsliga personuppgifter och familjeförhållanden. Samtidigt har han uppmanat andra att agera på uppgifterna. Han har dessutom sökt internationell spridning för sin kampanj, och orkestrerat ett internationellt drev mot Bilan Osman, där såväl vit makt-miljön som somaliska nationalister ingår.

Christian Peterson har på sociala medier inlett en hatkampanj mot opinionsbildaren Bilan Osman. Foto: Montage av flera av Petersons inlägg på sociala medier.

I en livekonversation på plattformen X Spaces, där Christian Peterson själv är en av värdarna och där han riktar sig till somalier, säger han bland annat på engelska:

– Varför kontrollerar ni inte era kvinnor?

Han säger också att Osman inte är muslim, att hon dricker och att hon har band till Israel. Sedan tar han det steget vidare med uttalanden som exempelvis:

– Jag hjälper er killar så ni kan få tag på henne.

– Hon får er att framstå som dåliga, ni måste göra något åt det.

Utreds av polis

Ärendet utreds nu av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp, men åklagare Filippa Henkow är förtegen.

– Jag kan inte kommentera något som har med det här ärendet att göra, mer än att det pågår en utredning, säger hon till Syre.

Christian Peterson har ett förflutet i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och högerextrema Alternativ för Sverige. De senaste åren har han skrivit för den högerextrema nätpublikationen Insikt24 som drivs av den tidigare sverigedemokraten Erik Almqvist. Syre har tidigare även rapporterat om Petersons infiltration av klimatrörelsen. 

Mikael Valtersson är en av de högerextrema som hejar på drevet på X. Där presenterar han sig som ”Tidigare officer i Sveriges väpnade styrkor/luftförsvar, tidigare politiker och stabschef Sverigedemokraterna. Nuvarande politisk och militär analytiker.” Han uteslöts ur SD 2015, för sina kopplingar till extremhögern, men fortsatte jobba för dem lokalt som politisk sekreterare i flera år.

”It’s payback time”, skriver han som kommentar till ett av Christian Petersons inlägg.

Bilan Osman berättar för Syre att hon gjort polisanmälningar på kommentarerna i sociala medier i stort sett varje dag sedan det hela startade.

– Det här har varit bland de sjukaste dagarna i mitt liv, säger hon.

Arbetar med research

Hon är trots allt van vid att få både kritik och hot. Som muslim, antirasist och opinionsbildare som tidigare jobbat på Expo har hon fått utstå en hel del, och lever sedan 2018 med skyddad identitet. Det har dock inte hindrat henne från att fortsätta. Bland annat har Bilan Osman arbetat med research, som hon tror kan ha bidragit till den senaste tidens händelser.

–  Eftersom jag granskar extremhögern rör jag mig ofta i de kretsarna för att bättre förstå. Jag har inte infiltrerat utan har gjort det här helt öppet, säger hon till Syre och berättar om att hon fått kritik för detta från flera håll.

En av flera personer som hon samtalat med i samband med detta har varit Christian Peterson.

– Det blev intensivt. Han ringde nästan dagligen och pratade om sig själv och sitt jobb.

Hon är av åsikten att man ”inte ska gulla med nazister”, men menar samtidigt att man måste kunna skilja på person och politisk åsikt.

– Om någon tar kontakt med dig och pratar i förtroende så tänker jag att det kan vara en fördel att prata med denna människa, det kanske även kan leda till att personen får andra perspektiv.

Men när hon ganska nyligen drog sig undan från alla kontakter med extremhögern för att fokusera på annat i livet så verkar det ha triggat igång Christian Petersons hatkampanj.

Tidpunkten ingen slump

– Det här är inte en vanlig högerextrem kampanj. Det finns nästan ingenting om det rent politiska, vad jag skriver eller tycker. Det har handlat om mitt sexliv, vem jag träffar och så har han ljugit ihop en hel story om att jag raggat på honom.

Hon har själv dementerat det hela på sina sociala medier, men påpekar att det hela fått stor spridning, också internationellt.

– Det här har blivit en internationell kampanj. Jag har fått dödshot från Indien. Mina släktingar i Somalia sitter och följer detta. Arabisktalande medier har plockat upp det och han har medvetet försökt att nå en sådan publik. Han har väl tänkt att de är konservativa och försöker karaktärsmörda mig.

– Problemet med det här är också att människor på andra sidan jorden kanske inte följer i detalj allt som sägs här. Den här bilden av mig kommer att stanna kvar hos de här människorna. För resten av mitt liv kommer jag ha en hotbild mot mig.

Hon tror inte att det är en slump att det händer just nu. Det har skett en utveckling de senaste cirka tio åren menar hon, där allt fler antirasistiska röster försvunnit från det offentliga samtalet.

– Jag är en av få som hängt kvar, säger hon.

Hur det går med polisanmälningarna är i skrivande stund ännu oklart.

– Jag kommer alltid att fortsätta. Men om han inte får rättsliga konsekvenser för detta så kommer jag att förlora tilliten till samhället.

Syre har sökt Christian Peterson för en kommentar om att han sprider påståenden om Bilan Osmans leverne och konsekvenserna det fått. Han har hittills inte återkommit med svar på den frågan.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV