Glöd · Debatt

Replik: Åberg, tar du avstånd från folkmord i Gaza?

Det ligger en bomb på en gata i Gaza – en israelisk bomb som inte har detonerat.

Enligt Kristofer Åberg har Ulf Karlström i Norrköping försvarat Hamas. Men vad Ulf Karlström har sagt är att han tar offentligt avstånd från Hamas när Israelvännerna tar avstånd från israeliskt våld och förtryck, skriver han i sin replik.

Kristofer Åberg, Socialdemokratiska Israelvänner, har replikerat i Syre 2/3ett inlägg av mig i Syre 21/2. Här följer min kommentar till Åbergs replik.

Två–tre veckor efter Hamas blodiga attack i södra Israel formerade svensk press ett veritabelt drev. Detta utnyttjades självklart av Israelvänner, påeldade av vansinnesuttalanden från Nethanyahus höger/extremhögerregering. Den första gruppen som undsatte och tog hand om skadade, den ultraortodoxa United Hatzalah of Israel, en frivillig organisation för akutsjukvård, spred rena lögner, som att palestinierna skar bröst av kvinnor och spelade fotboll med dem, eller skar huvuden av bebisar och hängde upp dem på klädstreck. Israels regering och krigsmakt piskade upp en fanatisk stämning, och det ropades på ”hämnd”; fienden ska förgöras. Kritiklöst anammade till exempel svenska medier Israels propaganda om den ”värsta pogromen sedan andra världskriget”. Massmedias drev handlade enbart om att ställa en och samma fråga: Tar du avstånd från Hamas bestialiska dåd? Ja eller nej? Ja eller nej? Ja eller nej. Dreven var ”mumma” för personer som Kristofer Åberg. En av organisatörerna var sajten Doku.nu och gruppen kring den.

Senare – efter massmorden på över 31 000 palestinier och en massvält, systematiskt skapad av staten Israel – har svenska medier skiftat fokus. SR P1 har genom sina tre korrespondenter avslöjat fruktansvärda scener från Gaza, och bilden av folkmord, i folkrättslig mening, blir allt klarare.

Det är oklart vad mer Kristofer Åberg har läst i Folkbladet och Norrköpings tidningar. Min dementi har väldigt lämpligt undgått honom. Jag förklarade att jag inte tar avstånd från Hamas offentligt förrän Israelvänner tar avstånd från statens Israel mångåriga förtryck, ockupation och mördande med mera. Då ska jag fördöma Hamas offentligt. Jag väntar fortfarande på Israelkramarnas svar. Och av Åbergs och extrema aktörer som Widar Anderssons inlägg att döma verkar jag få vänta förgäves.

Åberg citerar chefsredaktören för Folkbladet i Norrköping Widar Andersson. Jag förstår att Åberg gör det, då han som Israelvän fullt ut sympatiserar med Anderssons ihärdiga viftande med lögnaktiga påståenden om antisemitism i Norrköping.

Så vi kan väl vända på kuttingen: Tar du, Kristofer Åberg, avstånd från mass/folkmordet i Palestina? Ja eller nej? Ja eller nej? Ja eller nej?