Glöd · Debatt

Replik: Fanatiker skapar sina egna narrativ

Ett av alla de barn som dödats i Israels attacker har hittats i rasmassorna.

I en debattartikel den 10 februari skrev Kristofer Åberg att Palestinagruppernas kontaktperson i Norrköping hade vägrat ta avstånd från Hamas. Ulf Karlström, före detta kontaktperson för Palestinagrupperna, drar i sin replik slutsatsen att Åberg bara har läst tidningsrubrikerna.

DEBATT. Kristoffer Åberg (S) är en hängiven Israelvän, vilket hans replik i Syre vittnar om. Det är inte förvånande då den socialdemokratiska toppens Palestinapolitik totalt havererat. Och denna S-politik är Åberg lycklig över. Det började med Göran Persson (M Mossberg: Vännen som svek, 2023) och fullföljdes mer radikalt med Ann Linde. I en lång intervju i SvD (23/12 -23) skryter Linde ogenerat med hur hon lyckades förbättra relationen till Israel – allt medan bosättarvåldet, uppförandet av nya bosättningar (läs: städer), och upprätthållandet av världens största utomhusfängelse Gaza pågick, vill man tillägga. 

Om detta talar inte Åberg, och heller inte om anfallet på Irak, understödjandet av framväxten av Al Qaida, senare IS och ockupationen av nordöstra Syrien med mera. Inte heller nämner Åberg Israels obskyra inblandning i Syrien, genom ständiga flyganfall och bombningar, allt för att försvåra för den syriska regeringen att bekämpa de nämnda terroristorganisationerna. I stället lägger Åberg ned det mesta utrymmet på att svartmåla arabstaterna i Mellanöstern. Att axeln USA–Israel – den rätta ”axis of evil” svarar för mycket elände vet befolkningarna i Mellanöstern mycket väl. Den spänningen bidrar också till en del politisk korruption i länder i regionen, kanske framför allt Egypten, men även andra.

Att försvara Israels massmord i Gaza – närmar sig nu 30 000 döda – under hänvisning till drygt 1200 dödade israeler i oktober förra året är rent groteskt. Flera väststater fördömer nu skarpt Israel och är beredda att ansluta sig till ståndpunkten att Gazamassakrerna utgör folkmord. Om det är Åberg tyst. Tystnaden är formligen öronbedövande.

I sin Israelhängivenhet drar sig Åberg inte heller för lögner och förtal, till exempel av undertecknad. Åberg är lat och i sin fördomsfullhet mot oss, som solidariserar oss med Palestina, läser han bara rubriker och struntade i att läsa texten i artiklarna eller den publicerade dementin i NT och Folkbladet. Så skapar Israelfanatiker sina egna narrativ, miltals från verkligheten.

Ingressen är korrigerad den 26 februari klockan 07.36. Ulf Karlström är inte längre kontaktperson för Palestinagrupperna.