Radar

Fascistmanifestationen skakar Italien

Hundratals fascister marscherade i rom.

Fascistmarschen i Rom den 7 januari, där ett hundratal personer i svarta uniformer samlades utanför fascistorganisationen MSI:s gamla högkvarter och höjde sina högerarmar i den romerska hälsningen, har skakat Italien. Samtidigt tonas händelsen ned av landets talman. Premiärministern, som är arvtagare till fascistpartiet, har hållit sig undan.

– Det påminner om sjuttiotalet och början av åttiotalet när den nyfascistiska terrorismen var som värst i Italien. Då kunde inte MSI heller ta avstånd från de här våldshandlingarna. De kunde inte öppet kritisera de som var inblandade i de här nätverken och cellerna, för i dem fanns deras döttrar och söner, säger Anders Bergman, expert på den fascistiska rörelsen i Italien, som han har skrivit en rad böcker om.

Anledningen till att Bergman drar paralleller till fascistpartiet MSI är att premiärminister Giorgia Meloni är en direkt arvtagare till partiet. Giorgia Meloni gick redan i tonåren med i MSI som då, i ett försök att rehabilitera partiet från sin fascistiska historia, hade bytt namn till Nationella alliansen. Meloni tillhörde en radikal falang i partiet som tillsammans med en tidigare försvarsminister, idag det italienska parlamentets talman, Ignazio La Russa, bröt sig ur den Nationella alliansen. Tillsammans bildade de Italiens bröder. Partiet tog MSI:s partisymbol som logga, flamman som använts av en rad fascistpartier.

Inför det italienska valet 2022 hamnade Giorgia Meloni i en skandal då ett videoklipp avslöjades där Meloni hyllade Benito Mussolini:

”Jag tycker att Mussolini var en bra politiker. Allt han gjorde, det gjorde han för Italien. Det har inte funnits några andra politiker som honom under de senaste 50 åren.” 

Meloni tog avstånd från uttalandet, men i samma veva kom nästa skandal. Medgrundaren Ignazio La Russas bror uppmärksammades då han vid en begravning gjorde den romerska hälsningen, samma hälsning som de tyska nazisterna använde.

Giorgia Melonis parti Italiens bröder har blivit den samlande nationalistiska kraften i Italien, men runt partiet finns flera radikala och våldsamma fascistorganisationer. 

– De har blivit större och aktivare i takt med Italiens bröders framgångar samtidigt som hatbrotten i landet ökar, säger Bergman.

”Samma fascism som Mussolinis”

Anders Bergman följer den italienska högerextrema rörelsen och färdigställer en bok med titeln Socialdemokraten Elly Schlein och postfascisten Giorgia Meloni, om det politiska landskapet i Italien. Han beskriver en sömlös fascism med en röd tråd direkt till den fascistiska diktaturen.

– Personer som talmannen La Russa var själva ute på sjuttiotalet och slogs. Han kommer mycket väl ihåg de fascistiska marscherna, säger Bergman.

Det är just den årliga marschen den 7 januari i år som har fått världsrubriker.

– Det sker sådana marscher varje år sedan attentatet den 7 januari 1978 då tre tonåringar från MSI:s ungdomsorganisation sköts till döds utanför MSI:s dåvarande högkvarter, säger Bergman.

I år spreds en film med marscherande svartklädda personer i fackeltåg. De stoppade upp utanför högkvarteret där attentatet skedde, ställde sig i givakt och gjorde den fascistiska och nazistiska romerska hälsningen.

– Det är fascistiska organisationer som Casa Pound och Forza Nuova som samlas, säger Bergman.

Elly Schlein, partiledare för socialdemokratiska PD, har krävt förbud mot fascistiska rörelser och deras demonstrationer. Ledaren för det liberala partiet Carlo Calenda har kallat manifestationen en skam. Från Italiens bröder har det samtidigt varit tyst, men ett utspel har skapat reaktioner. Det från talmannen Ignazio La Russa, som trots att den fascistiska hälsningen är förbjuden i Italien, tonade ned allvaret.

– Han gick ut med ett uttalande om att det inte alltid är ett brott att göra fascisthälsningen för att hedra de döda, säger Bergman.

Att Giorgia Meloni, trots kritik, hittills varit tyst kring händelsen har, menar Bergman, att göra med att partiet vill attrahera fler väljargrupper. Å ena sidan vill inte Italiens bröder stöta sig med partiets gräsrötter, men samtidigt vill de ses som salongsfähiga.

– I sådana här partier ser man ofta att det är dubbelspråk, att den ena politikern säger en sak och den andra något annat. Man når olika publiker samtidigt. De är tvetydighetens mästare, säger Bergman.

I Europaparlamentet är Giorgia Meloni ordförande för partigruppen Europeiska konservativa och reformister (ECR) där också Sverigedemokraterna ingår. Sverigedemokratiska toppolitiker har flera gånger rest till Italien för att delta på konferenser tillsammans med Italiens bröder.

Italiens bröder driver, förutom hårdare tag mot invandring, en hbtq-fientlig politik där hbtq-personers rättigheter beskrivs som ett hot mot kärnfamiljen.

Läs mer:

Mussolinis arvtagare vittrar regeringsmakt

Italiensk förintelseöverlevare varnar för högerextrem regering