Zoom

Mussolinis arvtagare vittrar regeringsmakt

Giorgia Meloni från Italiens bröder går till val med den italienska ytterhögern.

Den italienska regeringen har återigen fallit och inför nyvalet ser det ut som om ett parti direkt sprunget ur den italienska fascismen kan komma att leda landet. Giorgia Meloni, partiledare för Italiens bröder, har nu siktet inställt på att förena den italienska ytterhögern. Samtidigt har hon byggt europeiska allianser med Viktor Orbán. Nyligen blev hon ordförande i Sverigedemokraternas europeiska partigrupp.

Förra veckan var ytterligare en regeringskris i Italien ett faktum. Premiärminister Mario Draghi lämnade in sin avskedsansökan och ett nyval väntas i september.

Mario Draghi tillträdde som premiärminister efter den förra regeringskrisen i början av 2021, när Guiseppe Conte avgick mitt under pandemin som drabbade Italien mycket hårt.

Den gången utlöstes regeringskrisen av att partiledaren för det högerextrema partiet Lega, Mateo Salvini, som då själv satt som inrikesminister, lämnat in en misstroendeförklaring mot den egna koalitionsregeringen.

Salvini hade hamnat i konflikt med koalitionspartnern – den högerpopulistiska Femstjärnerörelsen. Salvini står för övrigt åtalad i Italien för sitt beslut som inrikesminister att förhindra båtar med migranter som räddats ur Medelhavet att gå i hamn på Sicilien.

Med stöd av Femstjärnerörelsen och det socialdemokratiska partiet tillträdde teknokraten Mario Draghi som premiärminister i februari 2021. Men även han valde alltså att avgå efter att ytterhögerns partier – Lega, Femstjärnerörelsen och Forza Italia – dragit tillbaka sitt stöd för honom.

Högerextrem allians går till val

Nu har en politisk allians formerats mellan Matteo Salvins Lega, Silvio Berlusconis Forza Italia, och partiet som hittills stått utan politiskt inflytande, Italiens bröder.

Italiens bröder håller i alliansens taktpinne med Giorgia Meloni i spetsen. Hon har lyckats äta upp mycket av Legas väljarstöd genom att stå utanför Draghis samlingsregering.

– Lega har gått tillbaka och har nu omkring 14 procent i opinionsmätningar. De hade över 30 procent när de satt tillsammans med Femstjärnerörelsen. Nu har Italiens bröder närmare 24 procents stöd i opinionsundersökningar, säger Italienkännaren och författaren Anders Bergman, som i huvudsak bevakar den italienska fascismen.

Arvtagare till Mussolinis fascistparti

Italiens bröder är ett relativt nytt parti som bildades 2012 ur resterna av Movimento Sociale Italiano, MSI, partiet som bildades av fascistveteranen Giorgio Almirante strax efter andra världskriget. Tidigare hade han funnits i diktatorn Benito Mussolinis parti RSI som på 40-talet agerade lydregim åt Nazityskland.

– De som gick med i MSI efter andra världskriget var fascister. Partiet grundades i december 1946, konstaterar Anders Bergman.

Bara efter fyra år förlorade dock Almirante partiledartiteln, främst på grund av en oresonlig hållning till Nato.

– Partiet bestod av två falanger på den tiden, en som ville närma sig Nato och en utpräglat socialfascistisk falang. Den senare delen företräddes av Almirante.

Men Almirante skulle återfå partiledarposten 1969 och under hans ledarskap hyllades högerextrema våldsdåd och terror. Under den högerextrema våldsvågen på 70- och 80-talet distanserade sig dock partiet något från våldet.

– Men MSI kunde aldrig på allvar ta avstånd från den nyfascistiska terrorismen som drabbade Italien under perioden 1969 till 1984, säger Bergman.

Flera av de våldsamma nyfasctiska grupperingarna i Italien är också sprungna ur MSI.

– Ja, de flesta. Många var dubbelanslutna till rena terrorgrupper, fortsätter Bergman.

Giorgia Meloni gick med i MSI:s ungdomsorganisation 1992.

– Hon gick med i MSI när hon var 15 år. MSI var fortfarande uppenbara nyfascister när hon gick med. De använde den romerska hälsningen. Man måste sätta in MSI i ett perspektiv. De hade haft Junio Valerio Borghes som hedersordförande. Han var med i kuppförsöket 1970 och en gammal krigsförbrytare som ledde ett fascistiskt elitförband som stred för Nazityskland, säger Bergman.

1970 gjorde hundratals fascister ett misslyckat kuppförsök som fått namnet Golpe Borghese.

Under partiledare Gianfranco Finis partiledarskap bytte MSI namn till  Nationella alliansen. Fini försökte distansera partiet från dess fascistiska historia. Under hans ledarskap inleddes också samarbete med Silvio Berlusconis parti Forza Italia och de bildade koalitionsregeringar tillsammans.

MSI återskapas

Italiens bröder återknyter i sin logga till det nyfascistiska partiet Movimento Sociale Italiano
Italiens bröder återknyter i sin logga till det nyfascistiska partiet Movimento Sociale Italiano.

Giorgia Meloni blev 2008 Italiens ungdomsminister under Berlusconis regering. 2009 upplöstes den Nationella alliansen, alltså det tidigare MSI, och slog sig samman med Forza Italia. Men sammanslagningen skapade missnöje och i november 2012 lämnade Giorgia Meloni partiet.

Hon bildade Italiens bröder tillsammans med bland annat den tidigare försvarsministern Ignazio La Russa. Hans pappa var en av dem som grundade MSI:s allra första partiavdelningar, enligt Bergmans bok Sardinerna – fascisternas fiende nummer ett.

Namnet Italiens bröder är hämtat från den italienska nationalsången och partisymbolen innehåller samma flamma som MSI använde sig av, och som använts av en rad fascistpartier. Inte minst Sverigedemokraterna grundades med en liknande partisymbol.

– Det är de som är besvikna över partisammanslagningen som gick med i Italiens bröder. Det är mer eller mindre fascister. De använder ju inte det begreppet, men det är den rörelse som de kommer ifrån och återknyter till. Det handlar om massa nostalgiker som hyllar marschen mot Rom, säger Bergman.

Marschen mot Rom syftar på Benito Mussolinis maktövertagande 1922.

– Meloni ser MSI:s tidigare ledare Almirante som en förebild. Hon har beskrivit den sociala högerns insatser som positiva. De har firat årsdagen över marschen mot Rom. Nu kan det ju hända att Italien får en sån som premiärminister, säger Bergman.

Bygger allianser med Viktor Orbán

Giorgia Meloni i möte med Viktor Orbán i Budapest
Giorgia Meloni i möte med Viktor Orbán i Budapest. Meloni spelar på antisemitiska konspirationsteorier om den judisk-amerikanska finansmannen George Soros. "Europa utan underkastelse. Stoppa illegal immigration. Bekämpa Soros och finansspekulation. Patrioter vet hur." Foto: Facebook

Meloni har själv har byggt politiska allianser runt om i Europa, framför allt med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. 2021 bojkottade Orbán fotbollsmatchen i EM mellan Ungern och Tyskland efter att det tyska fotbollsförbundet uppgett att de ville markera mot Ungerns anti-hbtq-lagar genom att lysa upp fotbollsarenan i München med regnbågsfärger. En markering som Uefa dock inte tillät.

Istället träffades Orbán och Meloni i Bryssel. Orban lade ut en bild på dem bägge på Facebook med texten:

”Familjen och nationen: Det här är framtidens Europa”.

2020 valdes Meloni till ordförande för Europapartiet Europeiska konservativa och reformister som ingår i partigruppen med samma namn i Europaparlamentet. I den gruppen ingår även Sverigedemokraterna.

– Hon har ju haft mycket kontakter med Orbán. Hon har även kontakter med spanska Vox som består av massa gamla Franco-anhängare och även Sverigedemokraterna. För ett par år sedan intervjuade Jimmie Åkesson Meloni. Sverigedemokraterna har själva lagt ut intervjun på sitt Youtube-konto. Det är ju lite svårt att förstå om nu SD menar att de vill göra upp med sin egen bakgrund, säger Bergman.

Ryssland kan sätta käppar i hjulen för högeralliansen

Georgia Meloni har på senare tid bedyrat att hon inte vill ändra Italiens hållning gentemot Ryssland. Italien har fördömt det ryska aggressionskriget och även bidragit med vapenleveranser till Ukraina, och det är något som Meloni säger att de ska fortsätta med även med henne som premiärminister. Men Femstjärnerörelsen och Lega sitter inte i samma båt.

– Att de inte ville inte gå med på vapenleveranser till Ukraina var ett av skälen till att de såg till att regeringens fälldes, säger Bergman om Femstjärnerörelsen.

Femstjärnerörelsen har också motsatt sig sanktioner mot Ryssland efter annekteringen av Krim 2014. Under den här tidsperioden satt Sverigedemokraterna i samma EU-grupp som Femstjärnerörelsen och uppmärksammades också för att de regelbundet röstade emot resolutioner som var negativa för Kreml.

Kopplingen mellan Lega och Kreml är ännu mycket tydligare. Salvini har besökt Moskva flera gånger. 2017 ingick Lega ett samarbetsavtal med Putins parti Enade Ryssland. Nyligen avslöjades att den ryska ambassaden betalat för en resa till Moskva. Resan, som Salvini beskrev som en ”resa för fred” ställdes in efter massiv kritik. Men på torsdagen kom nya avslöjanden.

Den italienska tidningen La Stampa avslöjade att Lega-företrädaren Antonio Capuano har haft möten med den ryska diplomaten Oleg Kostyukov. Samma diplomat som hade köpt flygbiljetterna för Salvini till Moskva. Mötena rapporteras ha ägt rum för två månader sedan, exakt den tidpunkt där så väl Lega som Femstjärnerörelsen började opponera sig mot Draghis beslut att skicka vapen till Ukraina.

På mötet rapporteras Kostyukov ha frågat om Legas ministrar var villiga att avgå från regeringen för att låta regeringen falla.

– Det är nonsens. Jag arbetade och arbetar för fred och för att försöka stoppa detta förbannade krig, sa Salvini då.

Inrikesministern Luigi di Maio som nyligen lämnat sitt parti Femstjärnerörelsen kräver nu att Salvini lägger alla kort på borden. De italienska Socialdemokraterna kräver att uppgifterna utreds av en parlamentarisk kommitté.

Fascistledare med svenskkopplingar fängslas efter attack

Samtidigt som Italien är i politiskt kaos är ungdomsarbetslösheten skyhög. Landet har drabbats av torka och bränder och ekonomin är körd i botten. I denna miljö verkar fascismen också på gatorna.

– Nyfascistiska organisationer rekryterar mycket bland arbetslösa och även i fotbollskretsar. Nästan alla supporterorganisationer i Italien är högerextrema idag. Blir Meloni premiärminister, då tror jag att även de andra partierna som Lega kommer att radikaliseras ytterligare och det fascistiska våldet kommer att öka, säger Bergman.

– Det har varit mycket attacker mot hbtq-personer och mot flyktingorganisationer på senare tid. Det är framför allt Forza nuova och Casapound och en milis som är mest aktiv i Rom som står för det fascistiska gatuvåldet. Grupperna är utpräglade antisemiter. Det är hbtq-personer, judar, romer och flyktingar och antifascister som råkar mest illa ut nu, fortsätter han.

Fascistledaren för Forza nuova, Roberto Fiore, med en historia i terrororganisationen NAR, fängslades i oktober för en attack mot en fackföreningslokal i Rom. Fiore har täta band till den svenska vit makt-miljön och i synnerhet det nu nedlagda nazistpartiet Svenskarnas parti. Så sent som 2019 bjöds han in till ett evenemang anordnat av Det fria Sverige, en vit makt-organisation som startades av tidigare profiler i Svenskarnas parti. Fiore ställde dock in medverkan till det eventet.

Roberto Fiore är i dag också ordförande för det paneuropeiska partiet Alliance for peace and freedom, där även Svenskarnas partis tidigare ledare Stefan Jacobsson ingår. Till partiet är föreningen Europa terra nostra knutet där också Dan Eriksson, ordförande i Det fria Sverige ingår. Terra Nostras postadress är densamma som till Det fria Sveriges samlingslokal.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV