Zoom

Italiensk förintelseöverlevare varnar för högerextrem regering

Giorgia Meloni med en bakgrund i den italienska fascismen väntas leda Italiens nya regering.

Italienarna går till nyval. Ett parti med rötter rakt tillbaka till Mussolinis fascistregim ser ut att bli valets stora vinnare. Liksom i Sverige har förintelseöverlevare tagit på sig att varna för de politiska vindarna.

– Överlevande Liliana Segre varnar precis som Hédi Fried har gjort i Sverige, säger Italienkännaren Anders Bergman, som just nu befinner sig i Italien för att följa valet.

Italiens politik har präglats av turbulens. Fallna regeringar, naturkatastrofer, arbetslöshet och trauman i coronapandemins spår. Ett parti som knappt noterades i förra valet 2018, då de hade ett stöd på omkring 4 procent ser nu ut att bli landets statsbärande parti.

– Deras framgång beror på att de stått utanför regeringen och politiken. Partiledaren Giorgia Meloni har kunnat kritisera alla politiker fullt ut, säger Anders Bergman, som skrivit flera böcker om Italien och i synnerhet den övervintrade fascismen i landet. Nu reser han runt i Italien för att följa utvecklingen och valet på plats.

Förintelseöverlevaren och livstidssenatorn Liliana Segre varnar italienarna för att rösta fram högerextremister
Förintelseöverlevaren och livstidssenatorn Liliana Segre varnar italienarna för att rösta fram högerextremister. Foto: Alessandra Tarantino/AP

Förintelseöverlevande varnar

Italiens bröder bildades 2012 ur resterna av fascistpartiet Movimento sociale italiano, MSI. I ett försök att rehabilitera MSI bytte partiet namn den Nationella alliansen och bildade 2008 koalitionsregering med tidigare premiärministern Silvio Berlusconi.

Den nuvarande ledaren för Italiens bröder, Giorgia Meloni, ingick också i den regeringen som ungdomsminister.

2009 upplöstes dock den Nationella alliansen, alltså det tidigare MSI, och slog sig samman med Berlusconis Forza Italia. Sammanslagningen ledde till missnöje och Giorgia Meloni bildade Italiens bröder tillsammans med bland annat den tidigare försvarsministern Ignazio La Russa.

Italiens bröder återknyter i sin logga till det nyfascistiska partiet Movimento sociale italiano
Italiens bröder återknyter i sin logga till det nyfascistiska partiet Movimento sociale italiano.

Italiens bröder gjorde ingen hemlighet av vilka tradition de ville tillbaka till. De återtog MSI partisymbol, flamman som använts av en rad fascistpartier. Inte minst Sverigedemokraterna har använt en liknande symbol.

– Att de tagit den symbolen är ju ingen slump. Det knyter an till en fascistisk tradition i Italien och Europa. Sverigedemokraterna bytte ut symbolen, Italiens bröder tog tillbaka den, säger Anders Bergman.

Italiens bröders val av partisymbol skapar också oro i Italien.

– Liliana Segre, en känd överlevare av Förintelsen och som sitter i senaten på livstid, har åkt land och rike runt och föreläst om Förintelsen, om fascismens och nazismens brott. Hon varnar och menar att utvecklingen i Italien är skandalös. Hon pekar på att partiet har en direkt anknytning till historien och att alla vet det i Italien.

– Hon har ju rätt, alla vet det och om man inte vet är det bara att fråga en gammal släkting som var med när judar deporterades till Auschwitz under 40-talet. De vet att de återtagit en fascistisk symbol, fortsätter Bergman.

Antisemitiska hatbrott

Bergman betonar att antisemitismen inte bara tillhör historien. Organiserade fascistiska rörelser förföljer italienska judar idag.

– Antisemitismen är ett väldigt stort problem i Italien. En grupp som kallar sig Milizia, namnet är direkt knutet till Mussolinis paramilitära gren, är aktiva i Rom och har attackerat judar och skrivit slagord på väggar i Rom att judar ska slängas ut. Fruktansvärda saker, säger Bergman.

De fascistiska grupperna i Italien har en hatkärlek till Meloni och hennes parti. De tycker inte att hon är tillräckligt radikal, men ser samtidigt politiska vindar som gynnar dem.

– Jag var runt på en del ställen där den så kallade nya högern varit stark. I dessa områden är väggar tapetserade av affischer från fascistgrupper som Forza nuova, Casa pound och La destra, berättar Bergman.

Betonar konservatismen

Italiens bröder, som nu vittrar regeringsmakt, har under valrörelsen försökt distansera sig från sin politiska historia. Giorgia Meloni försöker lugna kritikerna och har bedyrat att ”den italienska högern har lämnat fascismen till historien i decennier nu och otvetydigt fördömt berövandet av demokratin och de ökända antijudiska lagarna”.

Hon har lovat att inte lämna EU och att hon står bakom sanktionerna mot Ryssland och vapenleveranserna till Ukraina och Nato. Samtidigt har hon hyllat Ungerns auktoritära premiärminister Victor Orbán och spridit antisemitiska konspirationsteorier om den judisk-amerikanska finansmannen George Soros.

– Meloni vill bli betraktad som en Torypolitiker. Hon pratar inte om Mussolini utan lyfter fram konservatismen och konservativa tänkare. Hon menar att hon företräder landsbygdens folk och ”hjärtlandet” som hon säger.

Skandaler avlöser varandra

Men det fascistiska arvet gör sig ständigt påmint. För ett par veckor sedan avslöjades ett gammalt videoklipp där en 19 år gammal Meloni säger:

”Jag tycker att Mussolini var en bra politiker. Allt han gjorde, det gjorde han för Italien. Det har inte funnits några andra politiker som honom under de senaste 50 åren.”

Meloni har tagit avstånd från det uttalandet. Men så kom nästa smäll.

– Nyligen inträffade en skandal i partiet där en företrädare gjorde den romerska hälsningen på en begravning. Det var inte vem som helst.  Det var grundaren och den tidigare försvarsministern för partiet Ignazio La Russas bror som stod för hälsningen. Russa grundade partiet tillsammans med Meloni, säger Bergman.

– De stora tidningarna uppmärksammar det här och det är rubriker och skandaler i princip varje dag. Det är inte så att Italien inte brottas med sitt förflutna. Det är inte så att man inte pratar om det, fortsätter Bergman.

Närhet till Ryssland

Det är inte bara Gioriga Meloni och hennes parti Italiens bröder som hotar att leda Italien i en annan politisk riktning. De tilltänkta koalitionspartnerna, högerextrema Lega och Berlusconis Forza Italia, har historiskt nära band till Kreml och Vladimir Putin.

Silvio Berlusconi, som haft en personlig vänskap med Putin, skapade nyligen en politisk kris när han hävdade att ”Ryssland bara försöker byta ut ledarskapet i Kiev mot hyggligt folk”.

– Uttalandet har resulterat i protester från Washington, Berlin och Bryssel. En rådgivare till den franska presidenten Emmanuel Macron har krävt att Berlusconis parti kastas ut från den liberalkonservativa EU-gruppen, EPP, med hänvisning till att EPP stöttar Ukraina, säger Bergman.

Partiet Legas partiledare Matteo Salvini har besökt Moskva flera gånger. 2017 ingick Lega ett samarbetsavtal med Putins parti Enade Ryssland. Nyligen avslöjades att företrädare för Lega haft kontakter med den ryska ambassaden, som betalat för en resa till Moskva. Resan, som Salvini beskrev som en ”resa för fred” ställdes in efter massiv kritik. På samma möte ska den ryska diplomaten ha förhört sig om ifall Lega var villiga att avgå från regeringen för att skapa en politisk kris. Mötet sammanföll med att Lega började rikta kritik mot italienska vapenleveranser till Ukraina.

Hbtq-rättigheter hotade

Den italienska valrörelsen har dock inte i huvudsak kretsat kring Rysslands anfallskrig mot Ukraina. Istället, menar Bergman att valrörelsen liknat Sveriges, förutom på en punkt.

– Det är det här med energifrågan och migrationen som påminner väldigt mycket om Sverige. En skillnad är hbtq-frågor. Homosexuellas rättigheter beskrivs öppet som ett hot mot kärnfamiljen. Hbtq-rättigheter beskrivs som ett hot mot den ”naturliga familjebildningen som består av en man och en kvinna”, säger Bergman.

Arcigay – den italienska motsvarigheten till RFSL har också varnat för den homofoba retoriken och vad en regering med Italiens bröder i spetsen kan innebära för landets hbtq-personer.

Läs mer:

Missnöje och osäkerhet bland väljarna i Italien

Hbtq-oro för Meloni: ”Spär på hat i Italien”

Mussolinis arvtagare vittrar regeringsmak