Radar · Utrikes

Melonis inställning till Mussolini under lupp: ”var en bra politiker”

Giorgia Meloni under ett möte i Rom i slutet av juli.

Kvinnan som tippas bli Italiens nästa premiärminister, Giorgia Meloni, har hamnat under lupp för sin inställning till Mussolini och fascismen. Nyligen lyfte en internationell mediesajt upp en intervju med Meloni gjord 1996, där hon säger att ”Mussolini var en bra politiker”.

Det 26 år gamla videoklippet på en 19-årig Giorgia Meloni har återigen väckt frågan om var Meloni och hennes parti Italiens bröder står i förhållande till fascismen. I klippet, som cirkulerat i sociala medier och som ursprungligen kommer från France 3:s fördjupande politikprogram Soir 3, säger hon på franska att ”Jag tycker att Mussolini var en bra politiker. Allt han gjorde gjorde han för Italien. Det har inte funnits några andra politiker som honom under de senaste 50 åren.”

På senare tid har Giorgia Meloni många gånger hävdat att Italiens bröder inte är något fascistiskt parti. I veckan gjorde hon själv en video på franska, engelska och italienska där hon bemötte kritiken. Där sa hon bland annat att ”den italienska högern har lämnat fascismen till historien i decennier nu och otvetydigt fördömt berövandet av demokratin och de ökända antijudiska lagarna”. Hon konstaterade att en högerregering med henne i styret inte heller skulle innebära någon ”fara för demokratin” eller en ”autokratisk sväng”. Hon tänker inte heller lämna EU eller överge den plan på återuppbyggnad efter Corona som Italien just nu genomför med hjälp av EU-medel.

Video bemöts med video

Som svar på detta har Enrico Letta, ledare för center-vänsterpartiet Partido Democratico, PD, lagt upp en egen video, även den på engelska, italienska och franska. På franska påminner han lyssnarna om att Melonis parti röstade mot det samarbetsavtal mellan Italien och Frankrike som nyligen gjordes och som ska förbättra relationerna mellan de båda länderna. På spanska lyfte han de många kopplingar med extremhögern runtom i Europa som Italiens bröder har: från Ungerns Viktor Orbán till Frankrikes Marine Le Pen, liksom det spanska partiet Vox, vars idéer hämtar mycket inspiration från Franco.

– Vox, liksom alla dess högerextrema allierade i Europa, representerar ultrakonservatismen, förnekandet av klimatförändringarna, ultranationalismen och det är emot invandring, mot HBTQI-gemenskapen, och anser att EU är ett hot mot deras länders suveränitet, säger Letta.

I en debatt i den italienska tv-kanalen la7 kritiserade i veckan Italiens bröder-parlamentarikern Fabio Rampelli den senaste tidens kritik mot Meloni för att vara obefogad och basera sig på 26 år gamla intervjuer. Han fick mothugg av PD-politikern Matteo Ricci.

– Om en politisk ledare i 20-årsåldern sa att Mussolini var en stor politiker, säger detta mycket om Italiens bröders kulturella bakgrund. Bland annat lämnade Giorgia Meloni stolt kvar den trefärgade lågan i symbolen för sitt parti (symbolen som också fanns i det nyfascistiska partiet Movimento Sociale Italiano, reds anm.) Den kulturella bakgrunden är denna, och det är inte så att vi inte kan lyfta fram det, sa han enligt tidningen Il Fatto quotidiano.

Läs mer: 

Mussolinis arvtagare vittrar regeringsmakt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV